Slovenija je na šesti tekmi na letošnjem SP-ju še šestič zmagala in jo v četrtfinalu čaka Rusija. Slovenija je tako že izboljšala svoj najboljši dosežek na SP-jih - deseto mesto iz Nemčije 2007. Foto: EPA
Slovenija je na šesti tekmi na letošnjem SP-ju še šestič zmagala in jo v četrtfinalu čaka Rusija. Slovenija je tako že izboljšala svoj najboljši dosežek na SP-jih - deseto mesto iz Nemčije 2007. Foto: EPA

Škoda, da se moramo tako 'matrati', ampak kapo dol, smo med osem. Samo tiho smo lahko. Pogoji so slabi - mrzlo je v dvorani, piha. V nedeljo smo potovali štiri ure z avtobusom, danes že igrali osmino finala. Noge smo imeli težke.



Kapetan Slovenije Uroš Zorman; Val 202
Marko Bezjak in Ali Zein
Marko Bezjak je priboril vodstvo devetih zadetkov, toda naslednjih šest golov so dosegli Egipčani. Foto: Reuters
Ahmed Mostafa
Ahmed Mostafa je dosegel 10 golov. Foto: EPA
Albert Rocas Comas
Kako dobrodošlo je bilo, da je Slovenija v soboto premagala Srbijo in se izognila Španiji. Na fotografiji: Albert Rocas Comas je bil s sedmimi goli prvi strelec Španije za zanesljivo zmago nad Srbijo v osmini finala z 31:20. Foto: Reuters
Slovenski rokometaši nadigrali Egipt

Pri vodstvu Slovenije s 25:16 je Egiptu pred malo gledalci v dvorani Saint Jordi v Barceloni uspel delni izid 6:0, deset minut pred koncem pa je bilo 26:24. Prvi strelec Slovenije Jure Dolenec (šest golov) je takrat zgrešil sedemmetrovko, toda nato izkoristil odbito žogo, Sebastian Skube pa je priboril varne štiri gole prednosti. Vratar Gorazd Škof je zbral 14 obramb.

Odličen prvi polčas, v vratih blestel Škof
V prvem polčasu je Slovenija igrala odlično in ni imela nobenih težav pri igri na globoko obrambo Egipta, ki je lahko le na začetku držal priključek. V 16. minuti je bilo 7:5, nato pa je razlika začela hitro naraščati in dosegla osem golov (15:7). V vratih je bil razigran Škof, napad pa je bil zelo raznovrsten in s kar enajstimi strelci. Jure Dolenec in Miha Žvižej sta dosegla po tri zadetke.

Bezjak priboril devet golov prednosti
Po odmoru se je nepričakovano ustavilo. Več kot štiri minute Slovenija ni znala zadeti, Egipt (najučinkovitejši je bil desni zunanji Ahmed Mostafa z desetimi goli) pa je to izkoristil in dosegel štiri gole zapored. Toda nato se je slovenski stroj le ogrel na tisto temperaturo, ki jo je imel v prvem polčasu. Marko Bezjak je priboril najvišje vodstvo na tekmi (25:16) in zdelo se je, da je vsega konec.

Po nizu napak ogrozili nastop v četrtfinalu
Toda Egipt se je po šestih zaporednih golih in po nizu slovenskih napak spet vrnil v igro ter znižal na dva gola. Vseeno končnica ni bila tako razburljiva, kot je marsikdo pomislil, saj so varovanci Borisa Denića po dveh zaporednih zadetkih spet lažje zadihali in šesta zaporedna zmaga na letošnjem SP-ju ni bila več vprašljiva. Naslednja ovira bo neprepričljiva Rusija, ki je v osmini finala z velikimi težavami strla odpor Brazilije (27:26).

Španci zmleli Srbe
Španci so bili v osmini finala v Zaragozi prepričljivo boljši od Srbije (31:20), zmagovalec je bil znan že ob polčasu, ki so ga gostitelji dobili z 20:12. Albert Rocas je dosegel sedem golov, za razliko do Slovenije pa Španija ni imela nihanj v igri in je razliko ohranila do konca tekme. V četrtfinalu čaka Špance reprezentanca Nemčije.

Madžari v drugem polčasu strli Poljake
V večernih tekmah je bilo bolj razburljivo na dvoboju med Poljsko in Madžarsko. Prvi polčas je bil vseskozi izenačen in se je končal le z golom naskoka za Madžare, ki pa so pritisnili v začetku drugega dela. Z delnim izidom 7:2 so si v 45. minuti priigrali šest golov naskoka, kar je dokončno zlomilo Poljake in na koncu je bilo, tudi po zaslugi prvega strelca Gergöja Ivancsika (sedem golov), 27:19. V četrtfinalu se bo Madžarska pomerila z Dansko.

Hrvati bodo znova izzvali Francoze
Hrvati so Belorusom dovolili igro le do desete minute, nato pa od vodstva 5:3 prišli do 21:9 ob polčasu. Tudi nadaljevanje je bilo podobno, Hrvaška je vseskozi zanesljivo nadzorovala potek tekme, Belorusija je zaostajala tudi že za 13 golov, ob koncu pa le nekoliko ublažila poraz (33:24). Najboljši strelec je bil Luka Stepančić s šestimi goli, za Belorusijo je Sergej Rutenka zadel štirikrat. Hrvaška bo v četrtfinalu igrala s Francijo.

SP v rokometu, osmina finala:
SLOVENIJA - Egipt 31:26 (19:11)

Slovenija: Dolenec 6, Dobelšek in M. Žvižej 4, Bezjak in Marguč 3 (2), Kavtičnik, Gaber, Zorman in Gajič 2, Skube, Bundalo in L. Žvižej po 1.

Egipt: A. Mostafa 10 (2), Mamdouh 5, Alaa 4, A. Ahmed 3, Zein 2, M. Ahmed in Hisham po 1.

Sedemmetrovke: 2/5; 2/3

Izključitve: 10 min; 6 min


Srbija - ŠPANIJA 20:31 (12:20)
Nenadić 4, Rocas 7, Sarmiento 5.

MADŽARSKA - Poljska 27:19 (10:9)
Ivancsik 6, Csaszar 5; B. Jurecki 5.

HRVAŠKA - Belorusija 33:24 (21:9)
Stepančić 6, Ninčević 5; S. Rutenka, D. Rutenka in Kažaneuski po 4.

Odigrano v nedeljo:
NEMČIJA
- Makedonija 28:23 (13:9)
Kneer 5, Wiencek in Schmidt po 4; K. Lazarov 8.

Brazilija - RUSIJA 26:27 (14:14)
Ribeiro in Teixeira po 6; Gorbok 11, Dibirov in Igropulo po 5.

DANSKA - Tunizija 30:23 (16:11)
Markussen 6, Eggert 5; Boughanmi 5.

Islandija - FRANCIJA 28:30 (14:15)
Olafsson 7; Honrubia 7, Guigou 6.


Četrtfinale, Barcelona/Zaragoza:

Sreda ob 18.15:
RUSIJA - SLOVENIJA

Ob 19.00:
ŠPANIJA - NEMČIJA

Ob 20.45:
DANSKA - MADŽARSKA

Ob 21.30:
FRANCIJA - HRVAŠKA

Škoda, da se moramo tako 'matrati', ampak kapo dol, smo med osem. Samo tiho smo lahko. Pogoji so slabi - mrzlo je v dvorani, piha. V nedeljo smo potovali štiri ure z avtobusom, danes že igrali osmino finala. Noge smo imeli težke.



Kapetan Slovenije Uroš Zorman; Val 202
Slovenski rokometaši nadigrali Egipt