Nikola Karabatić je bil s petimi zadetki najboljši strelec Francozov. Foto: EPA
Nikola Karabatić je bil s petimi zadetki najboljši strelec Francozov. Foto: EPA
Slavko Goluža je razdelil hrvaško javnost, potem ko v reprezentanco ni vpoklical Ivana Balića. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel

Aktualni olimpijski in svetovni prvaki Francozi so se nekaj dni pred začetkom SP-ja v Španiji pomerili z Argentino in jo visoko premagali s 26:10 (12:4). Najučinkovitejši je bil kontroverzni Nikola Karabatić, ki je prispeval pet zadetkov, po tekmi pa je povedal: "To je bila samo pripravljalna tekma, vendar smo prikazali zelo dobro predstavo. Argentince sem že videl v boljši luči, a je bila naša obramba 6-0 zelo trdna, tako da se nasprotnik ni mogel razigrati."
Galski petelini bodo tudi v Španiji med favoriti za sam vrh, selektor Claude Onesta pa je v ožji krog favoritov uvrstil še domačine in Dance: "Poleg Špancev, ki so domačini in se lahko pohvalijo z izjemnimi igralci, imajo možnosti za naslov tudi aktualni evropski prvaki Danci. Imajo mlado moštvo, ki je na vsakem tekmovanju boljše in prihaja v najbolj zrela leta. Ne smem pozabiti niti na Hrvaško, ki je stalno prisotna v vrhu in lahko vsem povzroči težave."

Daniel Narcisse in Alexandra do Nascimento sta najboljša rokometaša na svetu po izboru Mednarodne rokometne zveze.

Onesta je pojasnil, da je koncentriran na igro svojega moštva, pri katerem glavno vlogo prevzemajo mlajši rokometaši: "Kot selektor moram prepoznati pravi trenutek za vključitev mlajših igralcev v moštvo. Leta 2006 je glavno vlogo prevzela generacija 1984, nato sem vključil Accambraya in Baracheta, zdaj pa prihajajo mlajši, kot so Mahé, Grébille in Gérard. Želim si, da bi bilo to prehodno obdobje čim lažje. Nekaterim rokometašem bo to svetovno prvenstvo zadnje veliko tekmovanje v reprezentančnem dresu."

Izžvižgani Goluža ni zaskrbljen
Hrvaška, ki naj bi bila največji tekmec Francozov v predtekmovalni skupini D, je v preteklih dneh odigrala dve pripravljalni tekmi z Norveško in dosegla polovičen izkupiček. Na prvi tekmi v Pulju so Hrvati zmagali s 37:36 v zadnjih trenutkih srečanja, potem ko so ob polčasu zaostajali že z 18:24. Tudi drugi obračun v Umagu je prinesel številne zadetke na obeh straneh, zmage pa so se z 38:35 (20:18) veselili Norvežani. Pri domačinih sta vratarja Alilović in Šego skupaj zbrala le pet obramb, blestel je Čupić z 12 zadetki, pri gostih pa se je najbolj izkazal Hansen z desetimi zadetki.

"Nisem zaskrbljen. Dobro smo trenirali in to se bo videlo na SP-ju. Moramo izboljšati igro v obrambi. Na trenutke smo odigrali čvrsto obrambo in to se je takoj videlo pri rezultatu," je po tekmi povedal hrvaški selektor Slavko Goluža, ki so ga navijači na obeh tekmah izžvižgali zaradi nevpoklica legendarnega Ivana Balića.