Slovenci so po tekmi pozdravili okoli 300 slovenskih navijačev na tribunah dvorane Sant Jordi, ki sicer ni bila polna. Foto: EPA
Slovenci so po tekmi pozdravili okoli 300 slovenskih navijačev na tribunah dvorane Sant Jordi, ki sicer ni bila polna. Foto: EPA
Uroš Zorman
Kapetan Uroš Zorman se je takole prebijal mimo Alberta Entrerriosa. Španci so igrali čvrsto in gibljivo obrambo 6-0. Foto: EPA
Miha Žvižej
Miha Žvižej je dosegel dva gola. Foto: EPA
Julen Aguinagalde
Slovenci so dobro zaprli robustnega krožnega napadalca Julena Aguinagaldeja. Foto: EPA
Joan Canellas
Joan Canellas je bil s petimi goli najboljši španski strelec. Foto: EPA
Španija ustavila Slovence

Slovenci so se znova pogumno borili, a to ni zadostovalo za zmago nad fizično močnejšimi gostitelji, ki so si odločilno prednost priigrali na sredini drugega polčasa, ko so pri vodstvu 15:14 napravili delni izid 6:0 za 21:14 v 49. minuti.

Selektor Boris Denič je vzel minuto odmora, ki pa ni mogla prinesti preobrata, saj njegovi varovanci niso imeli več moči za več kot ublažitev poraza.

Pri Sloveniji se je s sedmimi goli najbolj izkazal Gašper Marguč. Gorazd Škof (12) in Primož Prošt (4) sta skupaj zbrala 16 obramb, na drugi strani jih je Arpad Šterbik, ki je bil izbran za igralca tekma, v statistiko vpisal 12.

Dolenec na začetku vlekel slovenski voz
Obe reprezentanci sta zapravili prva napada, drugi španski poskus pa je ustavil Škof. Španijo je v vodstvo popeljal Rivera, a je s sedemmetrovke izenačil Dolenec. Malo pozneje so Slovenci povedli z golom Bilbije, ki ga je Denič uvrstil v začetno postavo namesto Mačkovška. Španija se je z goloma Canellasa in Tomasa odlepila na 4:2, +3 pa je z ubranjeno sedemmetrovko preprečil Škof. Dolenec je v 10. minuti znižal na 4:3, nato pa še na 5:4. Isti igralec je v 12. minuti s svojim četrtim golom izenačil na 5:5.

Šterbik ustavil Slovence
Španski selektor Rivera je zamenjal vratarja Sierro s Šterbikom, kar se je kmalu obrestovalo, saj je srbski Madžar z nekaj obrambami omogočil svojim soigralcem vodstvo z 10:7 v 20. minuti (Canellas). Po še eni obrambi Šterbika je Tomas v protinapadu zadel za 11:7 (22.), kar je Deniča prisililo k minuti odmora. Ta ni pomagala, saj je Guardiola povišal na 12:7. Slovenci v tem obdobju niso imeli pravih idej, kako prebiti visoko in gibljivo špansko obrambo 6:0.

Sanjska končnica polčasa: Slovenija od -5 do -1
Nato pa je le steklo. Strelski post je z dvema goloma prekinil Marguč (12:9). Sledili sta dve obrambi Škofa ter gola M. Žvižeja in Zormana, po katerih se je španska prednost v 28. minuti stopila le na -2 (13:11). Po minuti odmora Rivere je Marguč znižal na 13:12, kar je bil tudi izid polčasa. Slovenija se je na krilih Škofa izjemno vrnila po zaostanku petih golov.

Šterbik in Škof blestela
Drugi polčas je z golom iz protinapada odprl Morros, a mu je z izjemnim zadetkom z več kot devetih metrov vrnil Dolenec. Dva slovenska napada je nato ustavil Šterbik, na slovensko srečo pa je bil razpoložen tudi Škof, ki je ustavil sedemmetrovko Rocasu. Nov izjemen gol sta zrežirala Dolenec in Mačkovšek za 15:14.

Španija v 49. minuti ušla na 21:14
Sledil je slovenski strelski post. Na drugi strani je Španija, ki se je sicer ob solidni slovenski obrambi precej mučila v napadu, v 44. minuti ušla na 18:14, tako da je Denič zahteval minuto odmora. Po njej so Španci dosegli tri zaporedne gole. Rivera, Canellas in Morros so povišali na 21:14, tako da je moral Denič v 49. znova vzeti minuto odmora. Zdelo se je, da so Slovencem pošle moči. Nadaljevanje je to le potrdilo, saj je Rivera iz protinapada povišal na 23:15, tako da je bil dvoboj osem minut pred koncem odločen.

Za bronasto medaljo s Hrvaško
Slovence v soboto ob 19.00 čaka tekma za tretje mesto s Hrvaško, ki je presenetljivo gladko izgubila z Dansko (30:24). Danci so že po desetih minutah vodili s 6:1, nato pa prednost brez večjih težav ubranili. Hrvati, ki so se očitno izčrpali v četrtfinalnem dvoboju s Francozi, so delovali dokaj bledo, o čemer priča tudi dejstvo, da je bil najboljši strelec Damir Bičanić (6). Imajo tudi nekaj težav s poškodbami. Poleg Blaženka Lackovića se je poškodoval še Drago Vuković.

SVETOVNO PRVENSTVO - ŠPANIJA 2013
POLFINALE


ŠPANIJA - Slovenija 26:22 (13:12)
Španija: Canellas 5 (1), Aguinagalde in Morros 3, Garcia, Guardiola, Rivera, Sarmiento in Tomas po 2, Arino, Montoro, Rocas, Maqueda in Entrerrios po 1.

Slovenija: Marguč 7 (1), Dolenec 6, M. Žvižej 2, Bundalo, Bilbija, Dobelšek, Gaber, Mačkovšek, Skube in Zorman 1.

Sedemmetrovke: 2/2; 1/3
Izključitve: 2 min; 6 min

DANSKA - Hrvaška 30:24 (14:11)
Eggert 9, Nöddesbo 5, Markussen in Söndergaard 3; Bičanić 6, Duvnjak 4.

TEKMA ZA 3. MESTO, sobota ob 19.00:
SLOVENIJA - HRVAŠKA



FINALE, nedelja ob 17.15:
ŠPANIJA - DANSKA
Španija ustavila Slovence