Slovenija se je nazadnje s Poljsko pomerila v kvalifikacijah za lanski EP v Srbiji. Obe reprezentanci sta izkoristili prednost domačega igrišča. Foto: EPA
Slovenija se je nazadnje s Poljsko pomerila v kvalifikacijah za lanski EP v Srbiji. Obe reprezentanci sta izkoristili prednost domačega igrišča. Foto: EPA
Boris Denič
Kakšno taktiko je skoval slovenski selektor Boris Denič? Foto: Aleš Fevžer
Slovenci pred tekmo s Poljaki

Potem ko se jim ni uspelo uvrstiti na olimpijske igre, so se Poljaki odločili za postopno pomladitev ekipe. Slawomir Szmal, Krzystof Lijewski, Karol Bielecki, Bartosz in Michal Jurecki ter še nekateri izkušeni igralci niso več v zenitu svoje rokometne moči, a znanje nesebično prenašajo na mlajše reprezentančne soigralce, ki so lačni dokazovanja. V moštvu so samo trije legionarji, vsi drugi igrajo v močni poljski ligi, kar je potrditev, da se na Poljskem v rokomet ogromno vlaga.

Pestra zgodovina medsebojnih tekem
Slovenija se je v minulih letih večkrat pomerila s Poljsko, nazadnje v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Srbiji. Na prvi tekmi v Ljubljani je zmagala s 30:28, na povratni v Zieloni Gori pa izgubila s 27:35. Njuna zadnja tekma na velikem tekmovanju, na evropskem prvenstvu v Avstriji leta 2010, se je končala z neodločenim izidom 30:30, na svetovnem prvenstvu v Nemčiji leta 2007 pa je Poljska visoko slavila z 38:27. Edino zmago na velikih tekomvanjih so Slovenci dosegli na EP-ju leta 2006, ko so slavili s 33:29.

Gajić; Ustrezajo nam višje in počasnejše ekipe
"Tekma s Poljsko bo velik rokometni praznik. Ekipi se dobro poznata, nam pa ustrezajo nekoliko višje in počasnejše ekipe, le tako lahko pride do izraza naša hitrost. Upam in verjamem, da bomo vknjižili novi dve točki, v tem primeru bi bili zares zelo blizu prvemu etapnemu cilju - prvem mestu v naši skupini," je tekmo napovedal Dragan Gajić.

Zorman upa na dober dan vratarjev
Motor slovenske reprezentance Uroš Zorman v zadnjih dveh letih zastopa barve poljskega prvaka Vive Targi Kielce in dobro pozna kakovost poljskih rokometašev: "Poljaki imajo odlične posameznike, vsak od njih lahko zablesti na posamični tekmi, tako da ne bi nobenega posebej izpostavljal. Morda levorokega Krzystofa Lijewskega, virtuoza rokometa, ki lahko marsikaj naredi z žogo. Drugi so bolj 'šuterji'. Bomo videli, ali jim bo tudi steklo, upam, da ne. Če bosta oba naša vratarja na dosedanji ravni, potem bomo na dobri poti."

Poljska je v prvih dveh krogih premagala Belorusijo (24:22) in Savdsko Arabijo (28:14). Slovenci bi se zmago močno približali prvima dvema mestoma, ki vodita v Barcelono. V primeru tretjega ali četrtega mesta bi se za četrtfinale borila v Zaragozi.

Slovenci pred tekmo s Poljaki