Slovenija se želi do konca prvenstva v Katarju vsaj še enkrat razveseliti zmage. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija se želi do konca prvenstva v Katarju vsaj še enkrat razveseliti zmage. Foto: www.alesfevzer.com
Mikkel Hansen
Mikkel Hansen je s povprečno štirimi goli na tekmo najnevarnejši danski strelec. Foto: EPA

"Danci so vajeni medalj, tako da bomo videli, kako bodo psihološko sprejeli poraz. A menim, da bi jih ta poraz moral bolj zaboleti kot nas poraz s Francozi," meni Denič. Spomnimo, Danska, svetovna podprvakinja, je v četrtfinalu izpadla proti Španiji (24:25), potem ko je Joan Canellas dosegel odločilni gol dve sekundi pred koncem. Ne glede na ta morebitni psihološki dejavnik pa je jasno, da je Danska favorit.

Pred tremi tedni 36:26, kako bo tokrat?
"Dance poznamo, večkrat igramo z njimi. So dobra, kakovostna ekipa. Tako kot vsi, ki spadajo med osem. Naš cilj je predvsem zmanjšati nihanja v igri. Vsekakor bomo napadli zmago," napoveduje Denič. Danska je bila za Slovenijo v zadnjih letih vedno neugoden nasprotnik. Danci igrajo hiter, raznovrsten in atraktiven rokomet, nazadnje so Slovencem svojo moč pokazali pred tremi tedni v Odenseju, ko so pripravljalno tekmo dobili s 36:26.

Pozor na Hansena, Eggerta, Schmidta ...
V Katarju so Danci izgubili le proti Španiji, že predtem pa remizirali z Nemčijo in Argentino. Po sedmih tekmah je njihov najboljši strelec Mikkel Hansen z 28 goli, le zadetek manj je dosegel Anders Eggert. Tretji je Rasmus Lauge Schmidt (22).

Ob zmagi tudi teoretično v kvalifikacijah
Z morebitno zmago bi se Slovenci tudi teoretično uvrstili v kvalifikacije za olimpijske igre v Riu de Janeiru, kamor se uvrstijo reprezentance, ki bodo v Katarju zasedle mesta od drugega do sedmega. Toda tudi če Slovenija na koncu osvoji osmo mesto, bo z 90-odstotno verjetnostjo igrala kvalifikacije. To se bo namreč zgodilo, če kdo izmed zdajšnjih četrtfinalistov leta 2016 osvoji bodisi naslov evropskega bodisi azijskega prvaka. Ker se bo celinski prvak uvrstil v Brazilijo neposredno, se bo sprostilo še eno kvalifikacijsko mesto, ki bi pripadlo osmi Sloveniji. Slovenija bi ostala brez kvalifikacij le, če bi evropski prvak prihodnje leto na Poljskem postala reprezentanca, ki se tokrat ni prebila med najboljših osem - na primer Švedska, Islandija, Rusija ali celo Madžarska, ki je ni v Katarju. Če pa bi se to zgodilo, pa je tu še Katar, ki bo leta 2016 naslov azijskega prvaka branil na domačem igrišču in verjetno ne bo dovolil presenečenja ...

Srečanje z Dansko se bo začelo ob 16.30. Prenos tekme na TVS 2 in na MMC-ju.

SVETOVNO PRVENSTVO V KATARJU

Za razvrstitev od 5. do 8. mesta

Petek ob 14.00:
HRVAŠKA - NEMČIJA

Ob 16.30:
DANSKA - SLOVENIJA

POLFINALE

Petek ob 16.30:
KATAR - POLJSKA

Ob 19.00:
FRANCIJA - ŠPANIJA

Iz Dohe

Aleš Vozel, @vozela1

Pred rokometaši v Katarju še dve tekmi
Prošt se pripravlja na Hansenove projektile
Pred rokometaši v Katarju še dve tekmi
Prošt se pripravlja na Hansenove projektile