Rajko Dolinšek je v nedeljski Športni zgodbi na Valu 202 razmišljal o selektorju Katarja, s katerim se bo Slovenija na SP-ju 2015 pomerila v ponedeljek. Foto: EPA
Rajko Dolinšek je v nedeljski Športni zgodbi na Valu 202 razmišljal o selektorju Katarja, s katerim se bo Slovenija na SP-ju 2015 pomerila v ponedeljek. Foto: EPA

Katalonec, ki je ustvaril veliko Barcelono, z njo osvojil 70 naslovov, tudi pet zmag v Ligi prvakov, piko na i pa postavil pred dvema letoma, ko je s Španijo v rojstni Barceloni potolkel evropskega prvaka Dansko za 16 golov in osvojil svetovno krono. Samo nekaj dni zatem je v njegovem domu zazvonil telefon. Predsednik katarske rokometne zveze mu je čestital za naslov in mu ponudil mesto katarskega selektorja. In tako se je malo verjetna zgodba, da bi lahko eden najuglednejših svetovnih rokometnih strokovnjakov postal trener ob Arabskem zalivu, začela.

Valero Rivera je na mestu selektorja zamenjal našega Boruta Mačka. Katar je pod njegovim vodstvom prvič postal azijski prvak in zmagal tudi na azijskih igrah. Čeprav je dobiti državljanstvo v Katarju izredno težko - tudi rojstvo v Katarju ni nujno dovolj za državljanstvo -, so na hitro naturalizirali (tudi mimo pravil Mednarodne rokometne zveze) nekaj znanih rokometnih imen, ki jim bo državljanstvo poteklo le dan po končanem SP-ju.

Valero Rivera je v Katarju cenjen mož, omogočeno mu je vse, z reprezentanco je treniral v Evropi, največ v Španiji in Franciji, o znesku, ki ga je dobil ob podpisu pogodbe, pa lahko samo ugibamo. Tudi njemu pogodba poteče po koncu SP-ja, a je že napovedal, da jo bo podaljšal vsaj še za eno sezono. S Katarjem bi namreč rad dosegel še en cilj - se uvrstil na olimpijske igre v Riu de Janeiru, znesku na svojem bančnem računu pa dodal še kakšno ničlo.

Rajko Dolinšek, Radio Slovenija, Val 202, Športna zgodba