Miha Žvižej je moral v drugem polčasu s (prestrogo dosojenim) rdečim kartonom z igrišča. Foto: EPA
Miha Žvižej je moral v drugem polčasu s (prestrogo dosojenim) rdečim kartonom z igrišča. Foto: EPA
Lasse Svan
Slovenija je v prvem polčasu prejela kar 19 golov, od tega jih je desna danska stran prispevala 13 - krilni igralec Lasse Svan (na fotografiji) je dosegel osem, zunanji Mads Christiansen pa pet zadetkov. Foto: www.alesfevzer.com
Tretji zaporedni poraz Slovenije na SP-ju
Odločilne minute tekme Slovenija - Danska

Največja nevarnost je nerazpoloženima slovenskima vratarjema Primožu Proštu in Gorazdu Škofu grozila z desne strani. Blestel je zlasti nezgrešljivi Lasse Svan, ki je že do polčasa dosegel osem od svojih 13 golov. Slovenija je ob odmoru zaostajala z 19:15, vsak poskus, da bi se v nadaljevanju približala, pa sta uničila katarska sodnika. Najprej je moral zaradi rdečega kartona z igrišča Matej Gaber, nato še neupravičeno Miha Žvižej, tako da je ostal le en krožni napadalec, Uroš Bundalo. Rešitve ni bilo več, Danska je povedla za sedem golov.

Črnih osem minut
Uvodne minute so bile povsem drugačne kot na četrtfinalnem obračunu proti Franciji. Slovenija je izigravala dansko obrambo in z nekaj uigranimi akcijami, v katerih je imel glavno vlogo na levi strani Klemen Cehte (v prvi četrtini tekme je dosegel tri gole), vodila za dva zadetka. Obramba je bila agresivna, zato kar tri izključitve v prvih 12 minutah. Toda pri vodstvu 8:6 se je v napadu povsem ustavilo. Danska je dobro izkoristila osemminutni slovenski strelski post in številne tehnične napake ter z nizom sedmih golov spremenila potek srečanja, pri čemer je Mikkel Hansen prvi gol dosegel šele v 26. minuti.

Prišli zgolj na tri gole zaostanka
V 21. minuti je prvi slovenski strelec Dragan Gajič (po šest golov v vsakem polčasu) le prekinil črne minute in ob odmoru je bilo 19:15. Slovenija je nadaljevala odločno, vendar je Svan še naprej neusmiljeno zadeval. Njegov deseti gol je branilcem srebrne medalje s prejšnjega SP-ja prinesel prednost 22:17. Ob izključenima Gabru in zlasti Mihi Žvižeju je za nekaj minut slovenska igra zastala in Danska se je odlepila na sedem golov. Trije zaporedni goli za znižanje na 29:26 so Slovencem spet dali nekaj upanja, vendar je imela Danska vse pod nadzorom.

Eksperiment uspel - Katar v finalu!
V finalu bosta igrala Francija in Katar, torej reprezentanci, s katerima je Slovenija na tem prvenstvu izgubila. Gostitelji prvenstva, ki so reprezentanco sestavili s tujimi igralci, so Poljsko premagali z 31:29. Vodili so ves drugi polčas, v 35. minuti za pet golov (19:14). Poljakom na manj kot dva gola zaostanka ni uspelo priti. Rafael Capote in Kamalaldin Mallash sta dosegla po šest golov. Mallash je ob izteku 27. minute zadel za katarsko vodstvo z 28:25. Francija je branilca naslova Španijo premagala s 26:22. Štiri gole prednosti so imeli Francozi že ob odmoru (18:14).

SVETOVNO PRVENSTVO V KATARJU
Za razvrstitev od 5. do 8. mesta:
SLOVENIJA - DANSKA 33:36 (15:19)

Gajič      12 (6)  Svan         13    
Cehte       4      Christiansen  7    
L. Žvižej   4      Schmidt       4    
Natek       3      Eggert        3 (1)
Skube       3      Noddesbo      3    
Bundalo     3      Hansen        3    
Dolenec     2 (1)  Larsen        2    
M. Žvižej   1      Toft          1    
Bezjak      1                         
                                      

Sedemmetrovke: 7/7; 1/1
Izključitve: 14 min; 8 min
Rdeča kartona: Gaber 33., M. Žvižej 38.
1.000 gledalcev

HRVAŠKA - NEMČIJA 28:23 (13:11)
Štrlek 8, Čupić 5; Gensheimer 7, Schöngarth 6.

POLFINALE:
KATAR - Poljska 31:29 (16:13)
Jurecki 8; Capote in Mallash po 6.

FRANCIJA - Španija 26:22 (18:14)
Guigou 5, Narcisse, Sorhaindo in Porte po 4; Ugalde in Canellas po 5.

Tretji zaporedni poraz Slovenije na SP-ju
Odločilne minute tekme Slovenija - Danska