34-letni Tomi Jagarinec že kar dobro pozna Katar, čeprav ga, kot dodaja, lahko vsak dan še kaj preseneti. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
34-letni Tomi Jagarinec že kar dobro pozna Katar, čeprav ga, kot dodaja, lahko vsak dan še kaj preseneti. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Tomi Jagarinec
Jagarinec (levo) je na svetovnem prvenstvu v Katarju reden obiskovalec tekem slovenske reprezentance. Prizor je z obračuna med Slovenijo in Makedonijo. Foto: www.alesfevzer.com
Tomi Jagarinec
Tomi Jagarinec (skrajno desno) je oktobra lani pomagal Dejanu Zavcu pri pripravi na dvoboj z Madžarom Ferencem Hafnerjem. Dvoboj se je časovno ujemal z njegovim dopustom, tako da je lahko sodeloval v pripravah na dvoboj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Jagarinec ne obžaluje svoje odločitve, da je odšel v Katar, kjer namerava ostati do finala svetovnega nogometnega prvenstva leta 2022, nato pa se bo usedel "na prvo letalo in odletel proti domu".

Tudi če grem jutri v Slovenijo, odhod je bil prava poteza
A kako je sploh prišlo do odhoda v Katar? "Pred tremi leti in pol sem bil med vsem udejstvovanjem v Sloveniji tudi kondicijski trener v moški odbojkarski reprezentanci. Igrali smo s Katarjem. Izrazili so željo po kondicijskem trenerju. Godilo mi je, da se nekdo zanima zame. Tri mesece sem se malo igral z njimi, razmišljal o tem, nato je pa prišlo dejansko tako, da sem gledal poročila, kjer ni bilo nekih spodbudnih novic, tako da sem si dejal, če ne zdaj, potem nikdar. Nato sem se brez podpisane pogodbe, zgolj na zaupanje odpravil v Katar in si dejal, da se mi ne more zgoditi nič drugega kot to, da sem čez teden dni nazaj. No, zgodilo se je, da sem od takrat tu. Na začetku ni bilo lahko. Bilo je precej presenečenj in ena takšna dobra življenjska šola. A tudi če grem jutri v Slovenijo, mi ni žal niti za en dan, ki sem ga preživel tukaj. Nimam si kaj očitati. Poteza je bila prava," pravi Jagarinec.

Preplet akademskega dela in prakse
O svojem delu v Katarju pa: "Sem kondicijski trener na športno-rehabilitacijski kliniki Aspetar, ki zagotavlja športu vse od A do Ž. Poudarek je na nogometu. Gre za prepletanje akademskega in praktičnega dela. Vse za zagotavljanje najvišjih standardov."

Pogreša nedeljsko govejo 'župco'
Katar je za Evropejce nekoliko eksotična dežela. Ali zaradi tega kaj pogreša Slovenijo oziroma zahodnjaški način življenja? "Živim v Katarju, a dva do tri obiske na leto si lahko v prostih dneh organiziram. Delovno razmerje je čisto normalno, kot je to običaj v Evropi, torej 40 prostih dni. Seveda je treba tudi pogledati, kdaj je konec sezone. Ne moreš kar tako reči, danes bi si pa zaželel domov. Kar se domotožja tiče, pa naslednje. Zagotovo okolje, v katerem smo, nam ne zagotavlja vsega, kar imamo doma. Kakšna goveja nedeljska župca se zagotovo pogreša. S prav hudim domotožjem pa tu ne ostaneš niti leto, tako da nekako vem, zakaj sem tu. Tisto, kar izostane zaradi te oddaljenosti, je pa toliko bolj kakovostno takrat, ko se vrnem na dopust. Zagotovo pa dolgoročno ne nameravam ostati tu. Imam neko vizijo ostati tu do svetovnega prvenstva v nogometu, ki ga bo Katar gostil leta 2022. Se pravi, vse, kar se dogaja okoli rokometa, je spremljevalni program tistemu, kar se bo dogajalo leta 2022 v nogometu. Načrt je torej: ogled finala, na prvo letalo in domov," pravi Jagarinec.

Brez klimatske naprave se ne da preživeti
Kako se spopada s poletno vročino? "Brez klime se ne da preživeti, saj 50 stopinj Celzija v najtoplejših mesecih ni prijetno. Življenjski slog je temu prilagojen. Ni zadrževanja na prostem, ampak se zadržuješ v klimatiziranih prostorih," pojasnjuje Jagarinec.

Nočnega življenja morda še več kot na Zahodu
Kaj pa nočno življenje, kot ga poznamo na Zahodu? "Populacija Katarja je blizu dveh milijonov, od tega je samo 250.000 domačinov, tako da se domačini zavedajo, da imamo tudi mi svojo kulturo. Seveda moramo mi najprej spoštovati njihovo, na drugi strani pa se tudi oni, dokler mi spoštujemo njihovo, ne vtikajo v naš življenjski slog. Kar se tiče nočnega življenja, ga je mogoče še več kot pa pri nas. Vsak dan se lahko zabavaš v kakšnem nočnem lokalu. Seveda pa je od tebe odvisno, ali to izkoriščaš ali pa ne. Tujina prinaša takšne in drugačne nevarnosti. Človek je, sploh če nima družine, podvržen tem skušnjavam, ampak če veš, zakaj si tukaj, potem ni težav. Zabavati se iz dneva v dan je zelo težko, saj se dolgoročno pozna pri delu. Sicer pa je tukaj dostopno vse tako kot v Evropi. Sicer na malo težji in dražji način, a da se. Tisti, ki potrebujejo ta del življenja, ne bodo za nič prikrajšani," zagotavlja Štajerec.

Jagarinec je (nekdanji) kondicijski trener boksarja Dejana Zavca, s katerim sta še vedno vsak dan v stiku.

Iz Dohe

Aleš Vozel, @vozela1