Mohamed Rahman in Mohamed Bepari sta v Katar prišla iz Bangladeša za dve leti. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Mohamed Rahman in Mohamed Bepari sta v Katar prišla iz Bangladeša za dve leti. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel

V skoraj dvomilijonskem Katarju je namreč več kot milijon in pol delavcev iz tujine, ki so v Katar prišli po večji kos kruha, kot ga imajo doma. Številni izmed njih delajo v težkih razmerah za majhno plačilo, a večina med njimi druge možnosti nima. Gradbeni delavci, vozniki, prodajalci, hotelski uslužbenci in drugi so z marljivim delom veliko pripomogli k razvoju Katarja.

Iz Bangladeša zaradi političnih napetosti
Dva izmed njih sta Mohamed Rahman in Mohamed Bepari iz Bangladeša. Oba sta domovino pred štirimi meseci zapustila zaradi stalnih političnih nestabilnosti, ki hromijo državo. V Dohi delata kot natakarja po 12 ur dnevno, za kar na mesec prejmeta po 200 evrov plače. Delodajalec jima plačuje še stanovanje in nekaj hrane. "Tu nameravava ostati še dve leti, če pa bova dobila boljšo službo, bova podaljšala še za leto ali dve," pravita gostinca, ki kljub trdemu delu ohranjata nasmeh na ustih.

S Filipinov po izkušnje v Katar
Tudi Gina s Filipinov, ki dela kot hotelska strežnica oziroma sobarica, je podpisala pogodbo za dve leti. Eno leto je že oddelala, tako da ji ostane še eno. Plača je majhna, o številkah ni želela govoriti, pričakovala pa je več. Dela osem ur na dan, en dan v tednu je prosta. Pogodbo bo izpolnila do konca, saj si želi predvsem nabrati izkušenj. Vsekakor pa se bo čez leto dni vrnila domov.

Iz Dohe

Aleš Vozel, @vozela1