Dragan Gajić je bil z desetimi goli najboljši strelec prvega rokometnega srečanja reprezentanc Slovenije in Latvije. Foto: Aleš Fevžer
Dragan Gajić je bil z desetimi goli najboljši strelec prvega rokometnega srečanja reprezentanc Slovenije in Latvije. Foto: Aleš Fevžer
Primož Prošt
Vratar Primož Prošt je bil na koncu izbran za najboljšega posameznika Slovenije, saj je s 14 obrambami onemogočil vse latvijske upe na čudež v Dobeleju. Foto: MMC RTV SLO

Tekmo smo nadzorovali od prve do zadnje minute, prav vsak igralec pa je prispeval svoj delež k zmagi. Ekipa se je predstavila v lepi luči in pokazala vso svojo raznolikost v igri.

Zadovoljni selektor Denič
Boris Denič
Kvalifikacije se bodo nadaljevale šele čez pol leta, ko bo na gostovanju na Švedskem že jasno, kdo si lahko obeta zmago v skupini. Foto: Aleš Fevžer
Gajić, Špiler in Prošt po zmagi v Latviji
Igra slovenske mačke z latvijsko mišjo

Po uvodni zmagi nad Slovaško z 31:25 so Slovenci brez težav odpravili še Latvijo, ki je bila konkurenčna le pet minut.

Latvijci so pred 800 gledalci v majhni dvorani v mestecu Dobele pogumno začeli in tudi prvi povedli. Slovenci so najprej dvakrat izničili minimalen zaostanek, po štirih poskusih pa so prvič povedli šele v 6. minuti, ko je Luka Žvižej iz protinapada zadel za 3:2.

Gajić rešetal, Prošt branil
Prednost je s tremi goli Klemna Cehteta v prvih desetih minutah narasla na tri (7:4), s sedmih metrov je na začetku tekme natančno zadeval še Dragan Gajić. Prednost se je enakomerno dvigala in po zadetku Davida Špilerja s krila je bilo v 18. minuti že 14:8. Do konca polčasa se je zgodba nadaljevala in Miha Žvižej je poskrbel za izid polčasa (21:13). Viden delež je v slovenskih vratih prispeval čuvaj mreže Primož Prošt, ki je že v prve pol ure zbral deset obramb, še štiri pa je dodal v nadaljevanju.

Pika na i slovenski "cepelin"
Popolna premoč Slovenije se je nadaljevala tudi v drugem polčasu, varovanci Borisa Deniča so plin spustili šele v 49. minuti, ko je bilo na semaforju šolske telovadnice v Dobeleju že +12 za goste (32:20). Nato sta nasprotnika samo še čakala na konec tekme, vmes pa poskrbela za nekaj privlačnih potez. Piko na i so Slovenci postavili ravno v zadnjem napadu, ko je po lepi kombinaciji Rok Marguč našel Luka Žvižeja, ki je iz "cepelina" postavil končni izid 39:28 za Slovenijo.

V glavah zdaj samo še SP 2015
Prvi kvalifikacijski sklop je Slovenija opravila z odliko, zdaj pa se bo pozornost preusmerila na svetovno prvenstvo 2015. Priprave se začnejo že decembra, ko selektor Denič upa, da bo imel na voljo prav vse trenutno poškodovane in bolne igralce. Samo prvenstvo v Katarju bo med 15. januarjem in 1. februarjem, Slovenija pa v skupini A s Španijo, Katarjem, Belorusijo, Brazilijo in Čilom računa na napredovanje.

Slovenija bo naslednjo kvalifikacijsko tekmo za EP 2016 v skupini 3 igrala šele 29. ali 30. aprila prihodnje leto, ko se bo v gosteh pomerila s Švedsko.


IZJAVE PO TEKMI
Boris Denić, selektor Slovenije: "Tekmo smo nadzorovali od prve do zadnje minute, prav vsak igralec pa je prispeval svoj delež k zmagi. Ekipa se je predstavila v lepi luči in pokazala vso svojo raznolikost v igri. Na tekmi je bilo veliko golov iz nasprotnih napadov, hitrih akcij, obramba je bila na visoki ravni, svojim varovancem čestitam za predstavo v Dobeleju."

Miha Žvižej: "Fantje smo stopili skupaj od samega začetka tekme. Vedeli smo, da moramo biti zbrani. Le v uvodnih dveh, treh minutah smo imeli nekaj težav, nato pa smo postopoma dvigovali raven naše igre in zanesljivo zmagali."

Dragan Gajić: "Že pred tekmo smo vedeli, da bo vse odvisno od našega pristopa v tekmo, kakovost je tako ali tako na naši strani. Končno kažemo podobo vrhunske ekipe, v uvodnih štiridesetih minutah smo bili maksimalno osredotočeni, v zadnjih dvajsetih minutah pa z rutinirano predstavo zadržali prednost desetih golov."


2. krog:

LATVIJA - SLOVENIJA 28:39 (13:21)

Latvija: Jurdzš 7, Krištopans 6, Straume in Trifanovs po 3, Pavlovics (2) in Ermanis po 2, Versakovs, Dude, Arajs, Borodovskis, Lilienfelds in Tuminskis vsi po 1.

Slovenija: Gajić 10 (4), Marguč 6 (2), Cehte 5, L. Žvižej 4, Natek in Špiler po 3, M. Žvižej in Zorman po 2, Kavtičnik in Miklavčič ter Bezjak po 1. Prošt 14 obramb.

Sedemmetrovke: Latvija 2 (2), Slovenija 6 (6).
Izključitve: Latvija 14, Slovenija 6 minut.
Rdeča kartona: Cehte (56.), Krištopans (60.).


SLOVAŠKA - ŠVEDSKA 23:33 (15:16)

1. krog:
SLOVENIJA - SLOVAŠKA 31:25 (15:12)

ŠVEDSKA - LATVIJA 33:23 (18:8)

Na evropsko prvenstvo, ki bo januarja 2016 na Poljskem, se uvrstita prvi dve reprezentanci.

Tekmo smo nadzorovali od prve do zadnje minute, prav vsak igralec pa je prispeval svoj delež k zmagi. Ekipa se je predstavila v lepi luči in pokazala vso svojo raznolikost v igri.

Zadovoljni selektor Denič
Gajić, Špiler in Prošt po zmagi v Latviji
Igra slovenske mačke z latvijsko mišjo