Slovenci se glede na prikazano proti Makedoniji veselijo zasluženega preboja v četrtfinale. To je bila že sedma slovenska zmaga v osmih medsebojnih obračunih z Makedonci. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenci se glede na prikazano proti Makedoniji veselijo zasluženega preboja v četrtfinale. To je bila že sedma slovenska zmaga v osmih medsebojnih obračunih z Makedonci. Foto: www.alesfevzer.com
Dragan Gajič
Dragan Gajič je znova blestel in bil eden ključnih slovenskih igralcev. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Natek
Jure Natek je prispeval nekaj odločilnih golov, tudi zadnje tri slovenske na tekmi. Foto: www.alesfevzer.com
Gorazd Škof
Gorazd Škof je bil eden velikih slovenskih junakov. Foto: www.alesfevzer.com
Zadnjih pet minut tekme Slovenija - Makedonija

Slovenci so v napeti tekmi praktično ves čas narekovali ritem igre in se Makedoncem oddolžili za poraz z evropskega prvenstva leta 2012 v Srbiji v tekmi za peto mesto, ki jim je odnesel olimpijske sanje o nastopu na igrah v Londonu. Tokrat so vloge zamenjane, Slovenija se je s prebojem med najboljših osem namreč verjetno že uvrstila v olimpijske kvalifikacije, kar je bil eden osnovnih ciljev odprave. Zdaj jih za preboj v polfinale čaka boljši iz para Francija - Argentina.


Denić hitro poskusil z velikim adutom Cehtetom

Slovenski selektor Boris Denić je na najusodnejšem dvoboju posegel po svojem zadnjem velikem adutu v Dohi. Rekonvalescent Klemen Cehte (dosegel je dva gola) - na tribuni je poleg Blaža Blagotinška ostal tudi Dean Bombač - je bil član slovenske uvodne napadalne postave, skupaj z njim pa še Uroš Zorman in Jure Dolenec na zunanjih položajih, Dragan Gajič in Luka Žvižej na krilnih ter Matej Gaber na mestu krožnega napadalca. V precej izenačenem prvem polčasu so Slovenci nekajkrat vodili s po dvema zadetkoma prednosti, prvič v 21. minuti, ko je Sebastjan Skube ob igralcu manj zadel za 11:9.

Razigrani Skube prinesel minimalno prednost ob polčasu
Vendar so se Makedonci vrnili in izenačili na 13 po zadetku Goceja Georgijevskega, v zaključku prvega dela pa je nov spektakularen zadetek in vodstvo z golom prednosti (16:15) pred odmorom prinesel Skube. To je bil njegov četrti gol. Gorazd Škof je bil sicer zelo soliden in ubranil pet od 20 makedonskih strelov ter kar tri sedemmetrovke, dve tudi prvemu makedonskemu zvezdniku Kiru Lazarovu, ki je vseeno dosegel štiri gole v prvem delu.

Po rdečem kartonu Mirkulovskega prednost začela naraščati
Po izenačenju Makedonije na 17 v 34. minuti prek Stojanča Stoilova so Slovenci znova začeli graditi svojo prednost. Dobrodošla je bila tudi izključitev Filipa Mirkulovskega po grobem prekršku nad Urošem Zormanom v 37. minuti. In le minuto pozneje so ob igralcu več Slovenci prvič prišli do treh zadetkov prednosti (21:18). Svoj tretji gol v drugem polčasu je dosegel Gajič. Makedonci so se uspeli približati na gol zaostanka, ob vodstvu s 25:23 pa je eno ključnih obramb prispeval Škof, ki je v 49. minuti ubranil tretjo sedemmetrovko, tokrat Dejanu Manaskovu. Na drugi strani sta za najvišjo slovensko prednost na tekmi (27:23) v 51. minuti zadela Luka Žvižej in Marko Bezjak.

Škof v zaključku zaklenil vrata
Makedonci se seveda niso predali in večkrat zapretili z znižanjem na dva zadetka zaostanka, Georgievski je v 56. minuti s krila zgrešil za znižanje na le gol zaostanka. Ključen slovenski zadetek je z bombo z desetih metrov prispeval Jure Natek za 30:27 v 57. minuti, za mirnejšo končnico pa je z dvema obrambama poskrbel še Škof (skupaj 11 obramb). V slovenski reprezentanci je bil ob izredni ekipni predstavi najučinkovitejši Gajič z devetimi goli, Dolenec in Skube sta jih dosegla po pet.

SVETOVNO PRVENSTVO - KATAR 2015

OSMINA FINALA

SLOVENIJA - Makedonija 30:28 (16:15)

Gajič       9 (3)  K. Lazarov    7 (2)
Skube       5      Georgievski   7    
Dolenec     5 (1)  Manaskov      5    
Natek       4      Stoilov       5    
L. Žvižej   3      Markoski      1    
Cehte       2      Pribak        1    
Bezjak      1      Mirkulovski   1    
Zorman      1      Mojsovski     1    
                                      
                                      
Sedemmetrovke: 3/5; 2/6               
Izključitve: 18 minut; 10.            
RK: Mirkulovski 37./Makedonija        
                                      
1.000 gledalcev                       


Avstrija - KATAR 27:29 (14:13)
Weber 7; Marković 8, Capote 6.

ŠPANIJA - Tunizija 28:20 (18:9)
Ugalde 6, Tomas 4, Canellas, Garcia, Entrerrios po 3; Boughanmi 5.

HRVAŠKA - Brazilija 26:25 (13:15)
Kopljar 5, Štrlek in Duvnjak po 4; Silva 5.

Ponedeljek ob 16.30:
NEMČIJA - EGIPT
POLJSKA - ŠVEDSKA

Ob 19.00:
ISLANDIJA - DANSKA
FRANCIJA - ARGENTINA

Zadnjih pet minut tekme Slovenija - Makedonija