Slika pove več kot 1.000 besed. Slovenci so dali od sebe vse. Izmučeni Miha Žvižej se je naslonil na Miladina Kozlino. Foto: www.alesfevzer.com
Slika pove več kot 1.000 besed. Slovenci so dali od sebe vse. Izmučeni Miha Žvižej se je naslonil na Miladina Kozlino. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Dolenec
Borba Jureta Dolenca in soigralcev z nemškimi silaki je bila težka. Foto: www.alesfevzer.com
Zorman: Nisem odigral tako, kot znam. To boli.
Poraz in 8. mesto SP-ja za slovo od Katarja

"Žal je tako, a obstaja veliko kombinacij, po katerih smo osnovni cilj vseeno dosegli, to je, uvrstili smo se v kvalifikacije za olimpijske igre. Dosegli smo osnovni cilj, ni pa bilo presežka," je Gorenjec strnil slovenske nastope v Katarju, iz katerega se zasedba Borisa Denića vrača z drugim najboljšim izidom v zgodovini slovenskega rokometa.

Za boljši rezultat optimalni kadrovsko in fizično
"Glede na stanje med pripravami, ko praktično nismo oddelali nobenega treninga v polni postavi, je to v tem trenutku realno. Moramo vseeno povedati, da smo na drugem svetovnem prvenstvu med osem. To je neki dosežek. Bomo pa morali biti za kakšen večji rezultat optimalni, kar se tiče igralskega kadra in kar se tiče fizične pripravljenosti. Meni se pozna, da dva, tri mesece nisem igral in nisem fizično vzdržal tega turnirja do konca," je priznal Dolenec.

Denić: Nismo uspeli ustaviti njihove sile
Tudi selektor Boris Denić je glavni vzrok za poraz videl v pomanjkanju moči: "Med 20. in 30. minuto nismo mogli ustaviti napada, njihove sile, za kar so bile potrebne mišice. Tu je bila deveta tekma in te moči ni bilo več. Oni so povedli, držali prednost v drugem polčasu. Mi nismo zadeli, mislim, da štiri žoge s krila in pivota, oni so tukaj naredili dva, tri, nič, šla je razlika na pet in potem se je bilo težko vrniti. Enostavno nismo mogli vzdržati brez rotacije," je povedal Denić.

Deniću jasno, zakaj je Francija svetovni prvak
Slovenski selektor pa je nato pod svetovno prvenstvo potegnil črto. "Glede na to, kaj se je dogajalo, mislim, da je to v tem trenutku realen rezultat. Zadali smo si cilj, da pridemo med osem, prišli smo, a nismo zadovoljni, ker v moji glavi so za nas premagljivi vsi razen mogoče Francozov. Bolj ko gre turnir proti koncu, bolj spoznavamo, zakaj je Francija vedno svetovni prvak. So namreč tako močni, kot da bi se zaletaval v zid. Vsekakor pa smo se mi profesionalno pripravljali na vsako tekmo z namenom, da jo dobimo. In vsako tekmo smo tudi profesionalno oddelali," je pojasnil Denić.

Špiler: Lahko smo boljši
"Očitno je sedem reprezentanc na svetu boljših od nas. Nekatere stvari so bile dobre, glavni cilj, to je kvalifikacijski turnir, je zagotovljen in s tem smo lahko zadovoljni, ostalo pa bo ostal grenak priokus, ker mislim, da smo lahko boljši,"
se je samokritično na prehojeno pot ozrl David Špiler. Klemen Cehte pa je dodal: "Zmanjkalo nas je, padli smo v obrambi. Mogoče bi morali dalj časa vztrajati v napadu z našo igro, menjavanjem položajev, a smo že iztrošeni. Osmo mesto bo menda prineslo olimpijske kvalifikacije in to je bil naš cilj." Slovenci se bodo v domovino vrnili v nedeljskih dopoldanskih urah.

Slovenija uradno še ne, praktično pa že v kvalifikacijah
Spomnimo, Slovenija bo kot osma igrala kvalifikacije za olimpijske igre, če kateri od preostalih sedmih četrtfinalistov, to so Francija, Španija, Poljska, Hrvaška, Danska, Nemčija ali Katar, osvoji naslov evropskega oziroma azijskega prvaka. V tem primeru bi se kot celinski prvak neposredno uvrstil na olimpijske igre, s čimer pa bi se sprostilo še kvalifikacijsko mesto za osmega s svetovnega prvenstva. Ker obstaja velika verjetnost, da bo vsaj eden od omenjene sedmerice januarja 2016 postal prvak svoje celine, je praktično tudi osmi s svetovnega prvenstva v Katarju že v kvalifikacijah, ki bodo na sporedu aprila 2016. Slovenija bi brez boja za olimpijske igre ostala le, če bi na evropskem prvenstvu na Poljskem leta 2016 prvak postala na primer Švedska, Islandija ali Rusija, hkrati pa bi na azijskem prvenstvu v Katarju domačine presenetila Južna Koreja ali Bahrajn. A glede na trenutno razmerje moči, so možnosti za takšna scenarija majhne.

Iz Dohe

Aleš Vozel, @vozela1

Zorman: Nisem odigral tako, kot znam. To boli.
Poraz in 8. mesto SP-ja za slovo od Katarja