Renato Vugrinec na treningu makedonske reprezentance. Vugrinec, ki bo septembra dopolnil 40 let, bo verjetno kariero podaljšal še za kakšno sezono. Če se razmere v Metalurgu ne bodo uredile, si bo poiskal nov klub. Foto: EPA
Renato Vugrinec na treningu makedonske reprezentance. Vugrinec, ki bo septembra dopolnil 40 let, bo verjetno kariero podaljšal še za kakšno sezono. Če se razmere v Metalurgu ne bodo uredile, si bo poiskal nov klub. Foto: EPA

39-letni Ptujčan je za Slovenijo igral do leta 2010, junija 2014 pa je - kot sam pravi, po spletu okoliščin - prvič oblekel dres Makedonije. In kaj lahko se zgodi, da bo v nedeljski tekmi osmine finala svetovnega prvenstva v Katarju stal nasproti svojim nekdanjim reprezentančnim kolegom. Pred zadnjim krogom prvega dela namreč kaže, da bodo Makedonci najverjetneje drugi v skupini B, Slovenci pa tretji.

Ne želim igrati proti Sloveniji
"Iskreno povedano si ne želim igrati proti Sloveniji. Če pa pride do tega, naj zmaga boljši. Sam bi si sicer želel Katarce, saj menim, da smo tako mi kot tudi Slovenija boljša ekipa od njih. Je pa res, da so oni domačini, in tu je vse mogoče," razmišlja Vugrinec. Makedonija oziroma Avstrija si bosta lahko izbirali nasprotnika v osmini finala, saj bo njun obračun za petkovo tekmo Slovenije in Španije.

Cilj Makedonije olimpijske kvalifikacije
Vugrinec je na položaju desnega zunanjega menjava za enega najboljših igralcev zadnjih let Kira Lazarova. "Mislim, da sva dober tandem. On igra samo v napadu, tako da dobiva več priložnosti, saj gre za vrhunskega napadalca. Cilj te reprezentance je boj za olimpijske kvalifikacije. Če nam uspe, bo ta reprezentanca ostala skupaj do Ria de Janeira, sicer pa menim, da bo sledilo pomlajevanje," ocenjuje "Vugi".

Slovenija kljub težavam zmaguje
Vugrinec v Dohi pozorno spremlja tudi Slovenijo: "Vem, da so poškodovani strelci na levi strani. Ne glede na to pa lahko rečem, da je Slovenija rokometna velesila, nenazadnje je bila na zadnjem svetovnem prvenstvu četrta. Imajo določene težave, ampak zmagujejo, to je najpomembneje."

Plače v Metalurgu zamujajo že pet mesecev
Vugrinca in tudi druge makedonske reprezentante pa skrbi stanje v Metalurgu, saj že zadnjih pet mesecev niso dobili plač. "Stanje v Metalurgu je katastrofalno. Metalurg daje 13 reprezentantov in že pet mesecev nismo dobili plač. Zato smo imeli velike težave s psihološkega in fizičnega vidika, a smo priprave dobro oddelali. Ko smo prišli sem, smo malo pozabili na težave in se maksimalno osredotočili na prvenstvo. Največja težava je negotovost. Nihče ti ne reče, ne obstajamo več, borite se po svoje. Mi čakamo, da se agonija tako ali drugače konča. Upam, da bo po vrnitvi iz Katarja jasno, kako naprej," je sklenil Vugrinec, ki v Metalurgu igra od jeseni 2012.

Iz Dohe

Aleš Vozel, @vozela1