Dean Bombač zaradi poškodbe rebra bije bitko s časom. Selektor Veselin Vujović meni, da obstaja velika možnost, da bo Bombač v Franciji vendarle zaigral. Foto: Reuters
Dean Bombač zaradi poškodbe rebra bije bitko s časom. Selektor Veselin Vujović meni, da obstaja velika možnost, da bo Bombač v Franciji vendarle zaigral. Foto: Reuters

Skupen zaključek je, da na tako velikem tekmovanju, na katerem si zahtevne tekme sledijo druga za drugo, težko zdrži tako naporen ritem. V poletnem času zaradi olimpijskih iger v Riu de Janeiru ni imel oddiha, za njim pa je zares peklensko leto na reprezentančni in klubski sceni. Z nami bo vadil, po končanih pripravah v Sloveniji pa se bo vrnil na Poljsko.

Selektor Vujović o odsotnosti Zormana v Franciji
Slovenija
Pred varovanci Veselina Vujovića je nov velik izziv. Slovenija je bila na zadnjem svetovnem prvenstvu v Katarju osma. Foto: www.alesfevzer.com
Uroš Zorman
Dolgoletni kapetan Uroš Zorman bo izpustil svetovno prvenstvo v Franciji, dokončno pa bo reprezentanci pomahal v slovo junija, ko se bodo končale kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2018 na Hrvaškem. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor Vujović čaka na okrevanje Bombača

S prvotnega seznama 28 igralcev je odpadlo sedem rokometašev, in sicer Simon Razgor (Meškov Brest), Primož Prošt (Göppingen), Mario Šoštarič (Pick Szeged), Dean Bombač (Kielce), Vid Levc (Gorenje Velenje), Žiga Mlakar (Celje PL) in Miha Žvižej (Montpellier).

Bombač ima 70 odstotkov možnosti za nastop
Na seznamu torej ni enega izmed nosilcev igre Bombača, ki ima počeno rebro. A kot je pojasnil selektor Vujović, ima Koprčan 70-odstotno možnost, da zaigra v Franciji: "V klubu pritiskajo nanj, naj si vzame čim več časa za rehabilitacijo, a če bo okreval pravočasno, ga bomo uvrstili v kader."

Za Zormanom peklensko in uspešno leto, zato potrebuje počitek
V Franciji pa ne bo dolgoletnega kapetana Uroša Zormana, ki bo sicer prišel na priprave. A sta se Zorman in Vujović po pogovoru odločila, da bo tekmovanje izpustil, saj je bilo iztekajoče se leto zanj izjemno naporno in bi tako zahteven turnir težko vzdržal. "Skupen zaključek je, da na tako velikem tekmovanju, na katerem si zahtevne tekme sledijo druga za drugo, težko zdrži tako naporen ritem. V poletnem času zaradi olimpijskih iger v Riu de Janeiru ni imel oddiha, za njim pa je zares peklensko leto na reprezentančni in klubski sceni. Z nami bo vadil, po končanih pripravah v Sloveniji pa se bo vrnil na Poljsko. To ne pomeni, da je Zorman končal reprezentančno zgodbo, z nami bo sodeloval v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo na Hrvaškem 2018, ko nas čakajo zahtevni tekmi z Nemčijo, morebiti tudi proti Portugalski ali Švici," je pojasnil Vujović.

Enkrat prišel tudi dan, ko ne bo Zormana
"Enkrat je moral priti tudi ta dan, ko ne bo Zormana, ki je bil dolga leta zaščitni znak slovenske reprezentance, podobno kot je v Franciji Nikola Karabatić ali na Danskem Mikkel Hansen. A hkrati je odsotnost Zormana priložnost za druge igralce,"
pravi Vujović. Glavno breme pri organizaciji igre bosta tako nosila Marko Bezjak in Miha Zarabec.

Kodrin namesto bolnega Razgorja; Mačkovšku se ne želi odpovedati
Vujović je v ožji izbor zaradi težav na srednjem zunanjem uvrstil tudi Davida Razgorja, medtem ko je Tilen Kodrin na levem krilu dobil priložnost zaradi zdravstvenih težav Simona Razgorja. Ta je sicer okreval po meningitisu, a nato znova zbolel. Vujović je poklical tudi oba ribniška upa Nika Henigmana (Vujović "verjame vanj") in Jana Grebenca ter tudi Boruta Mačkovška, ki ga sicer s svojimi igrami v zadnjega pol leta ni prepričal, a bi bilo "preveč brutalno odpovedati se rokometašu s takšnimi predispozicijami".

Staš Skube se je opravičil
Vujović je računal tudi na Staša Skubeta, ki dobro igra v Pick Szegedu, a se mu je ta zaradi družinskih zadev, ki jih mora opraviti v tem času, opravičil. Sebastian Skube, ki je kot zadnji odpadel s seznama za olimpijske igre v Riu de Janeiru, pa je že prej dejal, da pod Vujovićem za Slovenijo ne bo več igral.

30. decembra v Brežicah s Savdijci
Reprezentanca se bo zbrala 22. decembra v Zrečah, kjer bo ostala vse do poti v Francijo, kamor odhaja že 5. januarja, saj jo 6. in 8. januarja (Toulouse in Montpellier) čakata dve pripravljalni tekmi z gostiteljico Francijo. Že predtem se bo Slovenija na edini domači tekmi predstavila 30. decembra v Brežicah, kjer se bo pomerila s Savdsko Arabijo.

Francije se ne zavrne
Selektorju Vujoviću ni všeč, da bodo igralci toliko časa "od doma" oziroma v Franciji, a kot je dejal, se vabila ene izmed najmočnejših ekip vseh časov ne zavrne: "V Franciji bomo preživeli malce več časa, kar meni sicer ni najbolj všeč, saj ta čas lahko vpliva na igralce, pri katerih se lahko poveča stopnja stresa in nervoze pred prvenstvom, a dejstvo je, da smo dobili vabilo francoske zveze, da z gostitelji prvenstva odigramo še dve pripravljalni tekmi. Ker je Francija rokometna velesila, se tako povabilo enostavno ne zavrne. Zavrnitev vabila bi bila napaka. Odločili smo se, da imajo igralci možnost, da božič in novo leto preživijo doma, saj jim bo to zelo koristilo, ker si bodo nabrali energijo, ki bo pripomogla k boljši igri na prvenstvu."

Uvodna tekma 12. januarja proti Angoli
Slovenija bo na svetovnem prvenstvu (11.-29. januar) v prvem delu igrala v Metzu, kjer se bo v skupini B pomerila z Angolo (12. 1.), Islandijo (14. 1.), Makedonijo (16. 1.), Tunizijo (17. 1.) in Španijo (19. 1.). V osmino finala se bodo uvrstile najboljše štiri reprezentance.

Igrali bomo "na kri"
"V skupini bi morali premagati vse ekipe, vključno s Španijo. Slovenija je resna reprezentanca. Vsako tekmo bomo igrali na kri. Trudili se bomo, da bomo svetovni prvaki, tudi s tretjim mestom bi bili zadovoljni,"
je v svojem slogu nekoliko hudomušno povedal Vujović, nato pa nekoliko bolj resno nadaljeval: "Gre za veliko priložnost. Ob vsaj približno zdravem Bombaču bi bil četrtfinale lep uspeh. Imamo močno ekipo, ki se ne boji nikogar na svetu. Zagotovo se ne bomo predali, še preden bi prišli na igrišče."

Slovenija leta 2013 četrta v Španiji
Slovenija je bila na svetovnih prvenstvih najvišje leta 2013, ko je v Španiji takrat še pod selektorjem Borisom Deničem osvojila četrto mesto.

SEZNAM IGRALCEV ZA PRIPRAVE

Vratarji: Urh Kastelic (Maribor Branik), Urban Lesjak (Celje Pivovarna Laško), Matevž Skok (Zagreb) in Gorazd Škof (PSG);

Krilni igralci: Darko Cingesar (Zagreb), Blaž Janc (Celje Pivovarna Laško), Gašper Marguč (Veszprem), Tilen Kodrin (Celje PL);
Zunanji igralci: Marko Bezjak (Magdeburg), Vid Kavtičnik, Jure Dolenec (oba Montpellier), Nik Henigman, Jan Grebenc (oba Riko Ribnica), Borut Mačkovšek, Miha Zarabec, David Razgor (vsi Celje Pivovarna Laško), David Miklavčič (Zagreb), Uroš Zorman (Kielce);
Krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Pick Szeged), Vid Poteko (Celje Pivovarna Laško).

Skupen zaključek je, da na tako velikem tekmovanju, na katerem si zahtevne tekme sledijo druga za drugo, težko zdrži tako naporen ritem. V poletnem času zaradi olimpijskih iger v Riu de Janeiru ni imel oddiha, za njim pa je zares peklensko leto na reprezentančni in klubski sceni. Z nami bo vadil, po končanih pripravah v Sloveniji pa se bo vrnil na Poljsko.

Selektor Vujović o odsotnosti Zormana v Franciji
Selektor Vujović čaka na okrevanje Bombača