Gašper Marguč je bil s šestimi goli (vse je dosegel v prvem polčasu) najboljši slovenski strelec. Foto: Reuters
Gašper Marguč je bil s šestimi goli (vse je dosegel v prvem polčasu) najboljši slovenski strelec. Foto: Reuters
Veselin Vujović
Veselin Vujović je taktično premagal velikega Valera Rivero. Razigral je vse igralce in Slovenija je z raznovrstno igro rešetala gol Katarja. Foto: Reuters
Nedim Remili
Francozom je odleglo. Premagali so zelo neugodne Švede in se prebili med štiri najboljše. Nedim Remili (levo) je bil s šestimi goli med junaki težko priborjene francoske zmage. Foto: EPA
Zadnji dve minuti tekme Slovenija - Katar
Vratar Skok poskrbel za sedem golov prednosti
Slovenija po 12 minutah proti Katarju povedla z 10:5

To je bila izjemna ekipna predstava Slovenije v Parizu, požrtvovalna, hrabra in predvsem učinkovita, igralec tekme pa Jure Dolenec (pet zadetkov). Zastrašujoče je deloval zlasti napad, saj so se praktično vsi vpisali med strelce. Že do polčasa je Slovenija dosegla 18 zadetkov, od tega Gašper Marguč šest. Odločilen korak k zmagi je Slovenija naredila med 37. in 43. minuto, ko je z delnim izidom 5:0 povedla za devet golov. Še v 54. minuti je bilo 32:24. Katar je na koncu s šestimi zaporednimi zadetki sicer prestrašil slovenske navijače, ni pa mu uspelo narediti tistega, kar mu je v osmini finala proti Nemčiji.

V 13. minuti Slovenci vodili z 10:5
Slovenija je vso tekmo vodila. Začela je z vratarjem Urbanom Lesjakom in neznačilno obrambo 5-1 (z Nikom Henigmanom na "špici"), s hitrimi prehodi v protinapad pa je uresničila besede, da bo treba Katarce streti s hitrostjo. Slovenci so ob tem dobro kombinirali v napadu. Matej Gaber je priboril prvo otipljivejše vodstvo (6:3), ko je po protinapadu (z igralcem manj) zadel Marguč, pa je bilo v 13. minuti že 10:5, pri čemer je tri zadetke dosegel tudi Dolenec. Katar, pri katerem je bil vratar Danijel Šarić nemočen (v prvem polčasu niti ene obrambe), se je vrnil s tremi zaporednimi zadetki, a je Slovenija v 25. minuti spet prišla do petih golov prednosti (16:11). Z zadetkom v zadnji sekundi je Katar na odmor odšel s tremi goli zaostanka (18:15). Slovenija je imela v prvem polčasu le štiri zgrešene strele.

Med strelci tudi vratar Skok
Vujovićevi bojevniki so v nadaljevanju hitro povečevali prednost. Matevž Skok je ubranil dva strela zapored, Jan Grebenc je zadel za 20:15, Blaž Janc za 21:15, nato je za vrhunec poskrbel še Skok, ki je priboril sedem golov prednosti. Ko je Gaber prednost povišal na devet golov (27:19), je dvoboj skorajda že dobival pridih prijateljskega obračuna. A vendarle je Katar, čeprav je bil na videz "mrtev", poskrbel za napeto končnico in se s serijo šestih golov slabo minuto pred koncem približal na le dva gola zaostanka. Slovenci so bili precej zmedeni, k sreči pa je bilo časa za katarski preobrat premalo.


Branilci naslova so se namučili

V polfinalu bo Slovenija v četrtek igrala s Francijo. Branilci naslova so imeli v Lillu težko delo, a so vendarle strli Švedsko (33:30). Dvoboj je bil zelo kakovosten in izenačen. Švedska je v 20. minuti drugega polčasa vodila s 25:26, Francija pa je z delnim izidom 4:0 (dvakrat je zadel Nedim Remili) spremenila potek dogajanja in imela do konca vsaj dva gola prednosti. Prvi strelec je bil Kenti Mahe z devetimi goli.

Hrvaška presenetila Španijo
Norveška je Madžarsko premagala lažje, kot kaže končni izid 31:28. Norvežani so že na začetku naredili večjo razliko in povedli s 7:2, pri čemer je Espen Lie Hansen dosegel tri od svojih šestih zadetkov. Ob polčasu je bilo 17:10, Norveška je imela v nadaljevanju vse pod nadzorom, saj je prednost povišala na deset golov (26:16). Za preboj v finale bo Norveška igrala s Hrvaško, ki je s 30:29 izločila Španijo. Marko Mamić je dosegel devet zadetkov. Odločilen je bil gol Zlatka Horvata, ko je v 58. minuti zadel za 30:28.




SP v rokometu, četrtfinale, Pariz:
SLOVENIJA - Katar 32:30 (18:15)

Skok         1      Mabrouk       2    
Blagotinšek  2      Alsaltialkrad 1    
Henigman     1      Roine         7 (3)
Marguč       6      Capote        6    
Kavtičnik    1      Murad         1    
Janc         1      Alrayes       1    
Dolenec      5      Mallash       3    
Cingesar     2      Madadi        3    
Poteko       2      Ali           4    
Gaber        3      Hassaballa    2    
Bezjak       1                         
Grebenc      3                         
Zarabec      2 (1)                     
Mačkovšek    2                         
                                       
Sedemmetrovke:    2/1; 3/3             
  Izključitve:  6 min; 8 min           
7.500 gledalcev                        
                                       


Albertville:

NORVEŠKA - Madžarska 31:28 (17:10)
Hansen 6, Sagosen in Tonnesen po 5; Csaszar 11.

Lille:
FRANCIJA - Švedska 33:30 (15:16)
Mahe 9, Remili 6, Fabregas 5, Karabatić 3; Gottfridsson 7, Nilsson 5.

Montpellier:
Španija - HRVAŠKA 29:30 (15:17)
Fernandez 7; Mamić 9, Cindrić 5, Horvat 4.


Polfinale, četrtek ob 21.00:
SLOVENIJA - FRANCIJA

Petek ob 20.45:
NORVEŠKA - HRVAŠKA

Tekma za tretje mesto bo v soboto ob 20.45, finale pa v nedeljo ob 17.30.

Zadnji dve minuti tekme Slovenija - Katar
Vratar Skok poskrbel za sedem golov prednosti
Slovenija po 12 minutah proti Katarju povedla z 10:5