Veselin Vujović se je oktobra razšel z Zagrebom, tako da si je po napornem letu, v katerem je Slovenijo popeljal na olimpijske igre in z njo osvojil zelo dobro šesto mesto, nabral moči. Na reprezentančni zbor je prišel - kot pravi sam - poln energije. Foto: BoBo
Veselin Vujović se je oktobra razšel z Zagrebom, tako da si je po napornem letu, v katerem je Slovenijo popeljal na olimpijske igre in z njo osvojil zelo dobro šesto mesto, nabral moči. Na reprezentančni zbor je prišel - kot pravi sam - poln energije. Foto: BoBo
Slovenija
Slovenci se bodo v skupinskem delu svetovnega prvenstva v Metzu pomerili z Angolo, Islandijo, Makedonijo, Tunizijo in Španijo. Foto: EPA
Nik Henigman in Jan Grebenc
Dva predstavnika "mlade garde" in dva Ribničana v reprezentanci: Nik Henigman in Jan Grebenc. Oba igrata na položaju levega zunanjega in morda bosta v Francijo odpotovala oba. Foto: MMC RTV SLO

55-letni črnogorski strokovnjak svoje varovance na januarski izziv v Franciji pripravlja v tradicionalni bazi v Zrečah. Čeprav je to že šesta reprezentančna akcija v letu 2016, je vzdušje pod obronki Pohorja zelo dobro.

"Lahko rečemo, da so vsi igralci prišli polni entuziazma, želje in pripravljeni, da na svetovnem prvenstvu še enkrat pokažejo, da je Slovenija resna reprezentanca," ocenjuje Vujović, ki v Franciji ne bo mogel računati na dolgoletnega kapetana Uroša Zormana. A upa, da bodo Marko Bezjak, Miha Zarabec in Dean Bombač, ki naj bi po poškodbi rebra vendarle okreval, uspešno prevzeli njegovo vlogo.


Dean Bombač je opravil zdravniški pregled pri reprezentančnemu zdravniku Sašu Djuriću. Preiskave so pokazale, da se poškodba sanira in da lahko začne z lažjimi treningi brez fizičnega kontakta ter fizioterapijo.

Slovenci bodo prvo pripravljalno tekmo odigrali v petek, 30. decembra, v Brežicah, kjer se bodo pomerili s Savdsko Arabijo.


Od oktobra niste več trener Zagreba, tako da ne opravljate več dvojne funkcije. Ste si v tem času odpočili?
Dva meseca odmora sta mi prišla zelo prav. Osebno se počutim zelo dobro, ne vem pa, kako me vidijo drugi. Sem poln energije in moči, odločen, da prenesem izkušnje in znanje na ekipo. Mislim, da se bo to videlo tudi v naših igrah.

Tudi za igralci je naporno leto. V kakšnem stanju - fizičnem, psihičnem - so prišli na priprave?
Na splošno položaj ni slab. Čeprav imamo igralce, ki so v vrhunski formi, in take, ki so v slabi formi. Recimo, Blaž Blagotinšek in Vid Poteko sta daleč od vrhunske forme. Na drugi strani pa so Blaž Janc, Gašper Marguč in Jure Dolenec na visokem nivoju. Gledano pod črto pa lahko rečemo, da so vsi prišli polni entuziazma, želje in pripravljeni, da na svetovnem prvenstvu še enkrat pokažejo, da je Slovenija resna reprezentanca.

Prvi dnevi so bili namenjeni regeneraciji. Čemu boste v nadaljevanju namenili največ pozornosti? Časa namreč ni veliko.
To je res. Uigravali bomo nove igralce, ki so prišli v reprezentanco. Izpiliti moramo nekaj taktičnih zamisli, ker bomo na splošno igrali na plitve obrambe 6-0. Moramo popraviti svojo agresivnost v obrambi. Videti moramo, kateri igralci lahko igrajo skupaj na sredini obrambe. Ker ne glede na to, kako dobri so, nekateri ne funkcionirajo skupaj, niso kompatibilni. To kompatibilnost želimo preizkusiti proti Savdski Arabiji in Franciji.

Za reprezentanco tokrat ne bo igral Uroš Zorman, Dean Bombač je vprašljiv. Kako bo to vplivalo na igro slovenske reprezentance?
Morda bomo izgubili na taktični ravni, ker je Zorman morda v tem segmentu najboljši igralec na svetu. Po drugi strani bomo mogoče dobili hitrost, boljši pretok žoge in več strelov na gol, kar je znova dobra stvar. V vsakem primeru ne bo lahko nadomestiti Zormana, a upam, da bosta Marko Bezjak in Miha Zarabec lahko nosila to breme, s katerim se uspešno spopadata že v klubih. Seveda upam, da bo tudi Bombač pripravljen.

Na katerem položaju - poleg srednjega zunanjega - imate največ skrbi oziroma dvomov?
Zaenkrat je na srednjem zunanjem še nekaj nejasnosti zaradi Bombača. Sicer pa imam največ dvomov na položaju levega zunanjega in na golu. Na levem "beku" imamo tri igralce, eden bo mogoče odpadel. Od štirih vratarjev bo eden zagotovo odpadel.

Zdi se, da Slovenija v skupini s Španijo, Islandijo, Makedonijo, Tunizijo in Angolo ne bi smela imeti prevelikih težav pri preboju v osmino finala. Kako vi vidite razmerja moči v tej skupini?
Strinjam se, da bi morali napredovati iz skupine. Če nam ne bi uspelo, bi bil to velik neuspeh. A po drugi strani bi na žrebu lahko dobili tudi kakšnega lažjega tekmeca iz bobnov, v katerih sta bili na primer Islandija in Tunizija. Tudi Makedonija je vedno močna turnirska reprezentanca. Skratka, imamo skupino, v kateri ne smemo biti niti na eni tekmi preveč sproščeni, ampak moramo biti motivirani in skoncentrirani, kar je dobro.

Dejali ste, da je Slovenija šibkejša kot v Riu. Kaj to pomeni za cilje? Je mogoče iti dlje od četrtfinala?
Ne vem. V tem trenutku ne vem, kako bo reprezentanca delovala brez Zormana, v kakšni formi bodo vratarji. Še je nekaj neznank, na katere zdaj iščem odgovore. Če se bo vse poklopilo, potem lahko Slovenija doseže veliko. V vsakem primeru sem prepričan, da se bomo na svetovnem prvenstvu predstavili v zelo dobri luči. Seveda pride kdaj tudi slab dan, sodniška odločitev ali nekaj tretjega, a mi kot ekipa bomo prvenstvo dobro oddelali.

Po navadi kar dobro napoveste dobitnike medalj. Bi si upali tudi tokrat? Čeprav je bila Francija poražena na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, je verjetno prvi favorit domačega prvenstva, kajne?
Ja, a takšne vloge so velikokrat preveliko breme. Spomnite se Hrvaške doma, pa Danske doma, Švedske, tako da je to lahko tudi zelo nehvaležna vloga. Pri Franciji je veliko odvisno od tega, v
kakšnem stanju bo Nikola Karabatić, ki že dolgo ne trenira. Če on ne bo v dobri formi, potem bi Francija lahko imela težave. Mislim, da se je Španija vrnila na vrhunsko raven. Presenečenje je lahko Norveška, Hrvaška je vedno favoritinja za medalje, Nemčija kot evropski prvak in olimpijski prvaki Danci pa tudi. Skratka, tu je pet, šest reprezentanc, ki se bodo borile za medalje.

Selektor Slovenije ste leto in pol. Kako ste zadovoljni z opravljenim delom? Vodstvo Rokometne zveze Slovenije očitno je, saj je z vami podaljšalo pogodbo do naslednjih olimpijskih iger.
Ja, pokazali so, da so zadovoljni z mojim delom. Mislim pa, da bi se moralo precej stvari spremeniti. Ne samo v zvezi, ampak tudi v načinu tekmovanja in selekcioniranju mladih reprezentanc. A to je en del, o katerem bomo govorili, ko bo malo več prostora in ko bomo videli, kakšno strategijo bo ubrala zveza.

Aleš Vozel, @vozela1