Svetovno prvenstvo v rokometu (M)
Slovenija
Nagovor selektorja Veselina Vujovića v sredo pred začetkom popoldanskega treninga na Bonifiki. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Slovenci
Vujović je zadovoljen s prizadevnostjo svojih varovancev. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
VIDEO
Vujović: Vlah in Ovniček...
VIDEO
Slovenski rokometaši prič...
VIDEO
Zorman: Klubska kariera j...
VIDEO
Kavtičnik si želi kariero...
VIDEO
Dolenec: Zavedamo se, kol...

Dodaj v

Slovenski recept za "madžarske hruste": Hitra igra in čvrsta obramba

Prva tekma v soboto ob 20.00 v Kopru, povratna v sredo ob 18.00 v Veszpremu
7. junij 2018 ob 07:28
Koper - MMC RTV SLO

Slovenski rokometaši na čelu s selektorjem Veselinom Vujovićem poudarjajo, da je ključ do uspeha nad Madžarsko v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo znan: hitra igra, s katero bi utrudili visoke in "močne" vzhodne sosede.

Slovenci se zavedajo, da bo Madžarom namesto "pozicijskega izčrpavanja" treba vsiliti igro visokega ritma, ki je voda na slovenski mlin. Selektor Veselin Vujović se s svojimi varovanci na obračuna z Madžari od torka pripravlja v Kopru. Vujović je zadovoljen s potekom priprav in z zavzetostjo igralcev.

Vujović: Glede na "rejting" bi se morali uvrstiti na svetovno prvenstvo
"Zadovoljen sem s tem, kako reprezentanca deluje, kako se vede, kako je motivirana. Vsekakor nas čaka težka tekma. A ne glede na to, kako se bo razpletel obračun v Kopru, bo odločilen obračun v Veszpremu, tako da moramo biti pripravljeni za 120 minut. Kar koli bi tukaj napravili dobro, lahko tam pokvarimo. In obratno. Vse, kar bi tukaj napravili slabo, lahko tam popravimo. Imamo kakovostne igralce, ki nastopajo v kakovostnih klubih in ligah. V vsakem primeru mislim, da bi seglede na naš rejting morali uvrstiti na svetovno prvenstvo. Najpomembneje je, da imamo motiv in željo, te nam ne manjka. Gledali smo zadnji aprilski tekmi Madžarov z Avstrijo in Brazilijo. A na teh tekmah ni bilo Ferenca Ilyesa in Laszla Nagyja, dveh zelo specifičnih igralcev, ki sta zdaj ponovno zraven. Igra Madžarske se bo z njima nekoliko spremenila. Ne bo se pa spremenil sistem. Videli bomo, ali bosta na zunanjih položajih Nagy ali Ancsin oziroma Ilyes ali Richard Bodo. To je pač odločitev trenerja. V vsakem primeru imajo dovolj kakovostnih igralcev, dovolj za rotacijo. So kakovosten nasprotnik. A Mate Lekai ne more teči tako hitro kot lahko Blaž Janc. Tudi ne vem, ali Lekaiju lahko sledijo težki in visoki madžarski zunanji igralci, predvsem Bodo in Bence Banhidi ter zaradi let Nagy in Ilyes. Vedno govorim, da je obramba osnova vsega. Če smo tu dobri, je vse bistveno lažje. Kar se tiče napada, pa se moramo izogibati prebijanju skozi sredino madžarske obrambe, kjer imajo kakovosten blok. Želim, da s hitrostjo iščemo priložnosti, ne pa da gremo z njimi v neke ostre dvoboje, saj so fizično močnejši od nas. Vemo, kaj nas čaka. Tekme ne smemo vzeti kot vprašanje življenja ali smrti, čeprav bomo igrali, kot da bi šlo prav za to," je v svojem slogu sklenil Vujović, ki z izjemo Nika Henigmana lahko računa na vse najboljše, kar premore slovenski rokomet.

Gaber: Zabiti moramo čim več lahkih golov
Matej Gaber je eden tistih, ki Madžare najbolje pozna, saj igra za Pick Szeged, s katerim se je v letošnji sezoni veselil naslova madžarskega prvaka. Gaber je steber slovenske obrambe, januarsko evropsko prvenstvo je izpustil zaradi poškodbe, zdaj pa je znova nared, da pomaga slovenski reprezentanci, čeprav poškodbo še čuti. "Vemo, da igramo za vozovnico za svetovno prvenstvo, posledično pa tudi za olimpijske igre. Ne smemo razmišljati o tem, da smo utrujeni. Moči je dovolj. Tekmi moramo oddelati maksimalno. Imamo zelo hitro reprezentanco. Če bomo igrali svojo igro s čvrsto obrambo in zabili čim več lahkih golov, potem lahko v Kopru pridemo do lepe prednosti. Soigralci v Szegedu so mi rekli, da nimajo možnosti in da smo premočni, a jaz jim ne verjamem. Vem, da je to le besedna igra," pravi Škofjeločan.

Blagotinšek: Postavljajo nas v vlogo favorita, a Madžarska je resna ekipa
Tudi Blaž Blagotinšek igra na Madžarskem, za Veszprem, tako da si bo v soboto stal nasproti z nekaterimi svojimi klubskimi soigralci in trenerjem Ljubomirjem Vranješem, ki je selektor Madžarske. "Treniramo dobro, atmosfera je dobra, zdaj naredimo še nekaj taktičnih treningov, nato pa v boj. Vsi nas postavljajo v vlogo favorita, a Madžarska je resna ekipa, imajo odlične posameznike. Večina igra v najboljših dveh madžarskih klubih. Vsi pa vemo, kakšna raven rokometa je to. Mogoče je naša prednost, da smo malo hitrejši kot oni, igramo hiter rokomet in trdo obrambo. Bomo videli. Za zdaj smo vsi zdravi. Sicer me je malo prejšnji teden viroza zdelala, a zdaj sem pripravljen."

Mačkovšek: Madžari ne bodo vzdržali 60 minut visokega ritma
Borut Mačkovšek, prvi slovenski izbor na levem zunanjem, se bo v koprski Bonifiki počutil kot na domačem dvorišču, saj prihaja iz Izole. "Mi bomo poskušali igrati čim hitreje in tako čim bolj utruditi nasprotnike. Madžari so visoki in težki igralci, tako da jim po mojem mnenju 60 minut visokega tempa ne bo uspelo vzdržati, tako kot ga lahko mi. Bo pa zagotovo težko. Imajo dobro obrambo, visoko, tudi posamezniki igrajo v vrhunskih klubih. A verjamem v našo ekipo in soigralce. Dobro treniramo, in verjamem, da bomo tekmo dobili. Ostali so nam še štirje treningi, potem pa bomo dali vse od sebe. Verjamem, da bo Arena Bonifika polna. Ljudje na Obali imajo radi rokomet, in verjamem, da bo tudi v soboto tako."

Marguč: Smo boljša ekipa
Gašper Marguč je še en Slovenec, ki si kruh služi pri Veszpremu in tako dodatno motiviran, saj želi premagati svoje soigralce in trenerja Vranješa. "Ostati moramo zvesti svoji igri. Čvrsta obramba in hitra igra. Oni so zelo visoki, zelo močni, naša hitra igra jim ne bo ustrezala. Tako da se moramo držati istega principa kot vedno, predvsem pa biti zbrani. Določene taktične različice bomo še pripravili. Ne moremo se postaviti v vlogo velikega favorita, mislim pa, da smo manjši favoriti. Zagotovo se Madžari želijo dokazati po polomu na evropskem prvenstvu. Imajo kakovost, dobre igralce, a mislim, da smo mi boljša ekipa. Moči bo dovolj. Smo navajeni igrati ta čas v juniju, tako da to ni nič novega. Dobro vzdušje se vleče že dalj časa, in upam, da bo tako tudi ostalo. Zbadali smo se s soigralci v Veszpremu in s trenerjem, tako da bom jaz še toliko bolj vesel zmag s teh dveh tekem," je odločen Marguč.

Prva tekma v Kopru se bo v soboto začela ob 20.00. Povratna bo v sredo, 13. junija, ob 18.00 v Veszpremu. Prenos obeh na TVS 2 in na MMC-ju. Zmagovalec dvoboja se bo uvrstil na svetovno prvenstvo, ki ga bosta med 9. in 27. januarjem 2019 gostili Nemčija in Danska.

Aleš Vozel, @vozela1
Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
andy15
# 07.06.2018 ob 08:26
Gremo slovenci
rangerno1
# 07.06.2018 ob 09:50
Atomska obramba in hitre kontre in ne bo težav. Bo pa vsekakor težka in že komaj čakam te tekme!
Zlobni genij
# 07.06.2018 ob 11:37
Lahko kritizirate njegovo taktiko pred tekmo, lahko ga šimfate zaradi njegovih izjav pred, med, in po tekmi, ampak to kar je Vujovicu uspelo narediti iz teh fantov, ni uspelo narediti nobenemu prejšnjemu selektorju. Za konec teh kvalifikacij pričakujem še en sladki poraz in zasluženo napredovanje na svetovno prvenstvo. Po kvalifikacijah pa sijajen rezultat na sredozemskih igrah, ker si ga ti fantje zaslužijo.
pink panther
# 07.06.2018 ob 10:47
ko niti janša ne more pomagati
rok ometaš
# 07.06.2018 ob 11:52
Nikjer nisem Zormana zasledil v ekipi.
Lesinar
# 07.06.2018 ob 08:29
Gulaš paprikaš
tedy123
# 07.06.2018 ob 19:38
...upam, da bo dvorana polna, saj si zaslužijo, kajne...!
WerewolfQueen
# 07.06.2018 ob 13:05
Gre kdo iz Ljubljane na tekmo v soboto? Pa po tekmi nazaj v Ljubljano? Se lahko komu uštulim? Dam za pir al pa dva :D
JANI.ST
# 07.06.2018 ob 11:01
Lešinar... tkole je pravilno :) gulyás paprikaš
2px_orbitala
# 07.06.2018 ob 11:27
Naši bi morda v trenutni formi konkurirali Romuniji. MORDA! Dokler pa imamo v ekipi penzioniste ala Kavtičnik, Zofman,...pa nimamo kaj iskati na tekmovanjih svetovnega ranga. Vujivićev zastareli stil je že odpiskal svoje. Rabimo sveže obraze.
Kazalo