Dragan Gajić je bil na prvih dveh tekmah strelsko najbolj razpoložen pri Sloveniji. Foto: BoBo
Dragan Gajić je bil na prvih dveh tekmah strelsko najbolj razpoložen pri Sloveniji. Foto: BoBo
Denić po tekmi v Latviji
Gajić, Špiler in Prošt po zmagi v Latviji
Igra slovenske mačke z latvijsko mišjo

Stoodstotni točkovni izkupiček je nadvse dobrodošel pred začetkom priprav za svetovno prvenstvo, ki bo januarja prihodnje leto v Katarju. "Zmagi nad Slovaško in Latvijo sta bili načrtovani. Prvi del naloge na poti do Poljske smo v celoti izpolnili, zmagi pa sta v naš tabor prinesli tudi določen mir pred začetkom priprav za Katar. Po zmagoslavjih v Kopru in Dobeleju se lahko naslednjim kvalifikacijskim tekmam brez najmanjše zadrege ponovno posvetimo po svetovnem prvenstvu, kar je v tem trenutku tudi najpomembnejše," je po koncu prvega od treh kvalifikacijskih terminov za nastop na EP-ju 2016 dejal slovenski selektor Boris Denić.

Dragan Gajić, ki je v tem tednu na dveh tekmah dosegel kar 20 golov in bil daleč najučinkovitejši slovenski igralec, je ob tem dodal: "Po dveh kvalifikacijskih zmagah bo veliko lepše začeti priprave za Katar, vzdušje bo zagotovo boljše. A bližnje svetovno prvenstvo bo vendarle povsem druga zgodba. Upam, da bomo imeli čim manj poškodb, ob tem bo Katar od vseh nas zahteval še dobro telesno in psihično pripravo. Potem pa na 'glavo', kot radi rečemo. Bomo videli, kaj nam bo to prineslo."

Cehte dostojno zamenjava poškodovanih
Predstavi slovenskih rokometašev proti Slovakom in Latvijcem sta zadovoljili tudi vselej zahtevnega Denića, ki ni mogel računati na Sebastiana Skubeta, Jureta Dolenca in Boruta Mačkovška. Poškodovane igralce so njihove alternative več kot dostojno zamenjale. To velja predvsem za povratnika Klemna Cehteta, ki se je zaradi svoje kakovosti, srčnosti in želje po dokazovanju po več kot štiriletnem reprezentančnem premoru izkazal za več kot primernega kandidata za "problematično" levo zunanjo stran v slovenski izbrani vrsti. Deniću ta položaj povzroča kar veliko preglavic, poškodba v tem tednu odsotnega Skubeta ni težje narave, medtem ko je Mačkovšek verjetno izgubljen za Katar. Določene težave so tudi na levem krilu, na njem sameva Luka Žvižej, poleg neizkušenega Simona Razgorja pa lahko to mesto po potrebi zasede tudi David Špiler, a to vendarle ni njegovo "naravno" igralno mesto.

Slovenija bo priprave za vrhunec reprezentančne sezone 2014/15 začela v drugi polovici decembra, do odhoda v Katar pa bo odigrala pet prijateljskih tekem. V Celju se bo 27. in 28. decembra pomerila z Bahrajnom in nato še z zmagovalcem tekme med Alžirijo in Iranom, med 9. in 11. januarjem pa bo nastopila na močnem turnirju na Danskem, kjer jo čakajo obračuni z Islandijo, Švedsko in domačo izbrano vrsto. Na svetovnem prvenstvu bo nastopila v skupini A, v njej so še Španija, Katar, Belorusija, Brazilija in Čile. Na evropsko prvenstvo na Poljskem se bosta prebili prvouvrščeni izbrani vrsti iz skupine 3. Po dveh odigranih tekmah sta Švedska in Slovenija zbrali po štiri točke, Latvija in Slovaška pa sta brez njih.

Denić po tekmi v Latviji
Gajić, Špiler in Prošt po zmagi v Latviji
Igra slovenske mačke z latvijsko mišjo