Dobro razpoloženi Uroš Zorman po opravljenem treningu v Zrečah. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Dobro razpoloženi Uroš Zorman po opravljenem treningu v Zrečah. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Veselin Vujović
"Če bo kapetan v pravem smislu, to je v prizadevnosti, v principu, da bo prvi in najboljši, potem zanj ne bo težav. Vsako drugo vedenje pa bi ga privedlo v težji položaj," je o položaju Zormana v intervjuju za MMC dejal selektor Veselin Vujović. Foto: www.alesfevzer.com

Vsi fantje si zaslužijo biti vodje ekipe, kapetani ... Mislim, da bodo oni imeli več dela s tem. Tukaj sta trenutno Dean Bombač in Marko Bezjak, ki sta v ospredju pred, recimo, Stašem Skubetom in Miho Zarabcem. So pa vsi štirje zelo kakovostni.

Zorman o svojih naslednikih v reprezentanci

Tudi od kemije med Zormanom in Vujovićem bo odvisen uspeh Slovenije pod vodstvom črnogorskega selektorja. "Po pravici povedano, se nisva o tem še nič pogovorila. Ne vem, ali se bomo ali pač ne," je Zorman v torek, ko je nastal spodnji intervju, odgovoril na vprašanje, ali mu je Vujović že predstavil, v kakšni vlogi ga vidi. A za "globlji" pogovor bo bržkone še prišel čas ...

Je pa 35-letni Zorman vesel, da Vujović razmišlja podobno kot sam, saj želi vsako tekmo dobiti. "Jaz govorim že vseskozi, da je treba stremeti k najvišjim ciljem, pa me vsi malo čudno gledajo. Zdaj, ko je to dejal selektor, je pa v redu," razmišlja organizator igre Slovenije, ki želi reprezentančno kariero skleniti avgusta prihodnje leto - na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.


Čeprav ste dolgoletni reprezentant, se tudi za vas z novim selektorjem začenja neko novo obdobje. Zato klasično vprašanje, kakšna so vaša pričakovanja?
Vsak novi selektor prinese nekaj novega. To je na začetku vse zanimivo in super, ampak bomo videli, kaj bo na dolgi rok prineslo. Na koncu pa vsi vemo, da štejejo rezultati. Vse bo odvisno od tega, kako se bomo odrezali na evropskem prvenstvu na Poljskem. Za zdaj kaže dobro.

Sta se s selektorjem že kaj podrobno pogovorila? V kakšni vlogi vas vidi?
Ne. Po pravici povedano, se nisva o tem še nič pogovorila. Ne vem, ali se bova ali pa ne.

Vujović je bil odličen igralec, podobno kot vaš trener Talant Dušebajev v Kielcah. Lahko primerjate oba trenerja?
Težko ju je primerjati. Vsak ima svoj slog vodenja ekipe, treningov, tekem. To sta čisto dva različna svetova. In edina sreča, ki jo imam, je, da se učim od tako velikih trenerjev in tako velikih igralcev.

Konec tedna vas čaka turnir v Nemčiji. Kakšna so vaša pričakovanja?
Tako kot vedno do zdaj bomo šli na zmago. Je pa res, da je turnir v rahlo neugodnem času. Si sredi napornega klubskega ritma, ki te kar izčrpa. A kot sem rekel. Treba je iti na zmago in stremeti k najvišjim ciljem.

Že relativno kmalu se bodo začele tudi priprave na evropsko prvenstvo, ki je na Poljskem, kjer se verjetno počutite skoraj kot doma. Se ga veselite, boste zaradi tega kaj bolj motivirani?
Ne, nič posebej nisem motiviran. Kot spremljam položaj, bodo vse dvorane lepo zasedene. Mislim, da se bodo zelo potrudili, glede na to, da je rokomet tam v razcvetu in da gre le navzgor. Moj največji cilj so sicer olimpijske igre, tako da bomo naredili vse, da se uvrstimo v Rio de Janeiro.

Na Poljskem Slovenijo v skupinskem delu čakajo Španija, Švedska in Nemčija. Na prvi pogled je to kar težka skupina. Kako priti iz nje?

Na prvi pogled je to kar skupina smrti. Kljub temu bomo poskusili vse premagati in osvojiti vseh šest točk. Jaz govorim že vseskozi, da moraš vedno stremeti k najvišjim ciljem, pa me vsi malo čudno gledajo. Zdaj, ko je to dejal selektor, je pa v redu. Če hočeš priti na vrh nečesa, boš morda na sredini poti padel. Če pa hočeš priti le do sredine, boš pa morda padel že na tretji stopnički. Najprej moramo narediti vse v skupini, priti ven, prenesti čim več točk, potem bomo pa videli, kako naprej.

Sami ste že omenili, da želite reprezentančno kariero končati na olimpijskih igrah. Kvalifikacije vas čakajo aprila prihodnje leto. Upam, da se vam želje izpolnijo. Zdaj bi vas pa vprašal, koga vi vidite kot svojega naslednika na mestu organizatorja igre in na mestu kapetana? Če bi vi lahko izbrali, koga bi določili?
V to se ne bi spuščal. Vsi fantje si zaslužijo biti vodje ekipe, kapetani ... Mislim, da bodo oni imeli več dela s tem. Tukaj sta trenutno Dean Bombač in Marko Bezjak, ki sta v ospredju pred, recimo, Stašem Skubetom in Miho Zarabcem. So pa vsi štirje zelo kakovostni. Bombač trenutno kaže vrhunsko formo, ampak vsi so moji prijatelji, zato nočem izpostaviti nobenega. So pa vsi na dobri poti.

Če se ozreva še na klubsko področje. Vodite v poljskem prvenstvu, medtem ko ste v Ligi prvakov izgubili s Pick Szegedom in Vardarjem, remizirali pa z Barcelono in Rhein Neckar Löwenom. Kako bi ocenili dozdajšnji potek sezone?
Edina 'napaka' je bila v Szegedu, kjer nam je manjkalo pol obrambe. Nismo se znali sestaviti. Preprosto nismo ujeli ritma na začetku sezone. Kljub temu za zdaj plujemo mirno. Veliko se bo odločalo zdaj v novembru. Imamo dve tekmi s Köbenhavnom, igramo doma z Vardarjem, nato pa gremo v Barcelono. Če bi dobili vse štiri tekme, smo na konju, lahko se bojujemo celo za prvo mesto.

Aleš Vozel, @vozela1

Vsi fantje si zaslužijo biti vodje ekipe, kapetani ... Mislim, da bodo oni imeli več dela s tem. Tukaj sta trenutno Dean Bombač in Marko Bezjak, ki sta v ospredju pred, recimo, Stašem Skubetom in Miho Zarabcem. So pa vsi štirje zelo kakovostni.

Zorman o svojih naslednikih v reprezentanci