Odsotnost Uroša Zormana, ki velja za Deničevo desno roko in za vodjo na igrišču, se je v Zaporožju poznala. Foto: EPA
Odsotnost Uroša Zormana, ki velja za Deničevo desno roko in za vodjo na igrišču, se je v Zaporožju poznala. Foto: EPA
Uroš Zorman
Zorman je evropski klubski prvak postal že s Celjem in Ciudad Realom. Mu bo uspelo še s Kielcami? Foto: EPA

Po tednu dni od spodrsljaja v Ukrajini so se glave že nekoliko ohladile, dejstvo pa ostaja, da si Slovenija poraza ne bi smela privoščiti. "Nikoli ne bomo bežali od odgovornosti. Za nas je poraz v Zaporožju neuspeh, ne glede na to, da danes že vsak igra rokomet in da lahko proti vsakemu izgubiš. Ukrajinci so napredovali, igrajo dober rokomet, sploh na domačem igrišču, kljub temu pa si poraza ne bi si smeli privoščiti," je za MMC dejal Zorman.

Ne smemo spati na lovorikah
Zdi se, da reprezentanca od svetovnega prvenstva naprej, kjer se je prebila do polfinala, pada. Se je težko v enem letu zbrati za več vrhuncev? "Poglejmo Francoze ali pa Hrvate, saj se z njimi, sosedi, želimo primerjati, kajne? Oni so že deset let na vsakem tekmovanju v polfinalu. Naš problem je, da se prehitro zadovoljimo. V športu je pač tako, da se je treba dokazovati iz dneva v dan. Ne smemo spati na lovorikah. Mi pa, namesto da bi nadgradili Španijo, smo šli nazaj. Namesto da bi pokazali, da si zaslužimo evropsko prvenstvo, izgubimo z Ukrajino," je samokritičen Zorman.

Ne vidim drugega kot štiri zmage
Kakor koli, januarja prihaja ura resnice. "Nisem prepotenten, a s pravo mero samozavesti bi morali vse štiri tekme dobiti. Drugega scenarija jaz ne vidim. V tem letu smo se veliko naučili. Dotaknili smo se dna. Zdaj bomo videli, kdo je pravi, kdo pa ni. Od nas je odvisno, ali bomo pokazali tisto, za kar nas imajo, ali pa bomo spet tisti 'Slovenčki', ki jim je vse super," je jasen član poljskega prvaka iz Kielc.

Vsak mora razmisliti, kaj mu pomeni reprezentanca
Zorman se s selektorjem Borisom Deničem po porazu v Zaporožju še ni slišal: "Takoj po tekmi sva se pogovorila o nekih zadevah. Poskušal sem pomiriti situacijo, potem pa je šel vsak na svojo stran in zdaj ima vsak čas, da s hladno glavo razmisli, kaj pomeni reprezentanca."

Kielce merijo na finale Lige prvakov
Zorman je v ponedeljek opravil prvi trening po poškodbi gležnja, danes (v torek, op. a.) pa ga čaka prvenstvena tekma s Kwidzynom. Kielce so po osmih krogih domačega prvenstva še neporažene, enako velja tudi za Ligo prvakov, kjer so med drugim premagali tudi Kiel. "Naši cilji so visoki. Če smo se lani uvrstili na zaključni turnir najboljše četverice, potem letos merimo še stopničko višje, to je v finale. Je pa tako, da se v športu lahko hitro obrne," pravi 33-letni Ljubljančan.