Phelps se je po vsakem svojem incidentu opravičil javnosti, a kmalu spet ponovil stare napake. Foto: EPA
Phelps se je po vsakem svojem incidentu opravičil javnosti, a kmalu spet ponovil stare napake. Foto: EPA
Michael Phelps
Iz bazenov naj bi bil odsoten slaba dva meseca. Foto: EPA

Najuspešnejši olimpijec vseh časov - pod petimi krogi je zbral kar 22 medalj, od tega 18 zlatih, je v nedeljo na Twitterju zapisal: "Zadnji dnevi so bili zame zelo težavni. Zavedam se, da nisem prvič napačno presodil položaja, zato sem samega sebe zelo razočaral. Vzel si bom nekaj časa, da se bom vključil v program, ki mi bo pomagal bolje razumeti samega sebe. Plavanje predstavlja velik del mojega življenja, a zdaj moram pozornost usmeriti nase kot na posameznika in se kaj naučiti iz teh dogodkov, da bom v prihodnosti sprejemal boljše odločitve."

Zvezdnik ni pojasnil, kakšnemu programu se bo priključil, njegov agent pa je dejal, da Phelps odhaja na "šesttedenski celovit program hospitalizacije", kar pomeni, da se bo vpisal na eno izmed klinik za zdravljenje odvisnosti od alkohola.

Že lep seznam incidentov
29-letnega Phelpsa so policisti v Baltimoru v zvezni državi Maryland v torek aretirali zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prevelike hitrosti in vožnje čez polno črto. Ustavili so ga malo pred drugo uro zutraj, ker je s svojim range roverjem vozil 135 kilometrov na uro v predoru, kjer je omejitev 72. "Gospodu Phelpsu ni uspelo zadovoljivo opraviti vrste standardnih preizkusov treznosti," je zapisala policija v izjavi po njegovi aretaciji. Izpustili so ga čez nekaj ur.

To je že druga Phelpsova aretacija zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Predtem so ga ujeli leta 2004, ko mu je bilo 19 let in je ravnokar z olimpijskih iger v Atenah prinesel domov osem zlatih medalj. "Storil sem napako," je priznal takrat. "Sesti v avtomobil po tem, ko si nekaj popil, je napačno, nevarno in nesprejemljivo. Star sem 19 let, a so me učili, da moraš sprejemati odgovornost za svoja dejanja, ne glede na starost, kar bom tudi storil. Iz te napake sem se nekaj naučil in se bom še naprej učil iz nje vse svoje življenje." Takrat je bil obsojen na 18 mesecev pogojne kazni.

"Storil bom milijon napak"
Pet let pozneje pa so ga fotografi ujeli med kajenjem džointa. "V življenju bom storil milijon napak, a dokler ne ponovim iste napake dvakrat, se bom iz njih učil in rasel," je dejal leta 2012. Takrat je tudi dejal, da je s pomočjo incidentov spoznal, kdo so njegovi pravi prijatelji.

Američan se je aprila letos vrnil iz plavalne upokojitve, njegov veliki cilj pa so olimpijske igre v Riu de Janeiru leta 2014.