Mito Trefalt bo z igralko Majo Martino Merljak v sredo vodil prireditev Športnik leta 2011. Prenos bo po 20. uri na TV SLO 2 in na MMC-ju. Foto: Stane Sršen
Mito Trefalt bo z igralko Majo Martino Merljak v sredo vodil prireditev Športnik leta 2011. Prenos bo po 20. uri na TV SLO 2 in na MMC-ju. Foto: Stane Sršen
Primož Kozmus
Veseli ga, da se je Primož Kozmus vrnil med najboljše. Seveda bo olimpijski prvak v sredo eden glavnih kandidatov, da postane najboljši slovenski športnik leta 2011. Foto: Reuters
Ste vedeli, da je Trefalt nekoč treniral judo? Foto: Reuters
Mito Trefalt
Mito Trefalt je pustil velik pečat na RTV Slovenija. Bil je novinar, reporter, voditelj zabavnih oddaj, urednik in tudi član programskega sveta. Foto: Stane Sršen

Starejši se ga spomnite kot enega prvih športnih reporterjev pri nas, drugim je ostal v spominu po vodenju razvedrilnih oddaj v 80. letih. Nepozabna je njegova Košnikova gostilna, s katero je tudi po TV-karieri gostoval po slovenskih mestih. V sredo bo z igralko Majo Martino Merljak v Cankarjevem domu v Ljubljani vodil prireditve Športnik leta 2011 (prenos na TV SLO 2).

Čeprav ste upokojeni, se vračate na TV-zaslone. Kako to?
Povabil me je urednik športnega programa Mile Jovanović in vprašal, ali bi prevzel vodenje prireditve. Privolil sem, čeprav sem kot voditelj TV-oddaje na TV Slovenija zadnjič nastopil leta 1991.

Kakšni so bili vaši začetki na RTV Slovenija?
Začel sem leta 1959 na radiu kot reporter, leta 1960 pa sem imel prenos državnega prvenstva v judu z Gospodarskega razstavišča. To je bil moj prvi TV-prenos. Režiser je bil Beno Hvala, ki je iskal nekoga, ki se je spoznal na judo. Jaz sem takrat judo treniral že tri leta ali celo več. Niti dolžine prenosa - tri ali štiri ure - se nisem ustrašil. Hodil sem na igralsko akademijo, spretno sem se znal izražati, in to mi je prav prišlo.

Verjetno ste morali takrat spremljati tudi športe, ki jih niste najbolje poznali, kajne?
Ogromno smo delali. Reporterja sva bila nekaj časa le Marko Rožman in jaz in treba je bilo komentirati vse po vrsti, zato smo bili, milo rečeno, nestrokovni.

Se kdaj vprašate, kako prav bi vam takrat prišel internet oziroma vsa ta množica podatkov, ki je dosegljiva takoj?
Ko sem se pripravljal na prireditev Športnik leta, sem razmišljal, kako bi predstavil Marka Rožmana. Napisal sem, da je takrat vedel o športu in športnikih brez računalnika ravno toliko kot vedo danes reporterji s pomočjo spleta.

Torej bomo v sredo videli še eno televizijsko legendo, Marka Rožmana?
Ne, v zadnjem trenutku je odpovedal sodelovanje. Ne vem, ali zaradi bolezni ali zaradi kakšne obveznosti.

Sta z Majo Martino Merljak veliko vadila?
Precej dela sva imela, tudi zato, ker je bilo nekaj sprememb. Vsi naprošeni, ki naj bi nama posredovali nekatere osebne podatke, tega niso storili pravočasno. No, v nedeljo včeraj zvečer smo le vse dokončali in besedilo je pripravljeno.

Kakšne vsebine najraje gledate po televiziji? Koga od slovenskih športnikov ste letos radi spremljali?
Rad imam šport, gledam tudi dokumentarne filme. Veselilo me je, da je Primož Kozmus dokazal, da je mogoče priti med najboljše. Navijam pravzaprav za vse naše športnike, ne glede na kakovost.

Ste med evropskim prvenstvom v košarki videli posnetek "soseda" na Youtubu?

Nisem videl.

Gospod je izgubljal živce ob igri slovenske reprezentance. Se tudi vi kdaj na glas jezite?
Ne, zdaj sem že malo prestar, da bi izgubljal živce.

Novost letošnje podelitve je Hram slavnih slovenskih športnikov, ki bo zaživel prihodnje leto. Prva slovenska športnika, ki ju bo doletela ta čast, bosta Leon Štukelj in Miro Cerar, ki sta leta 2000 dobila največ glasov v glasovanju za športnika stoletja.



Živite v Cerkljah na Gorenjskem, in nenavadno je, da imate figo. Kako je obrodila letos?
Zelo dobro, je pa trajalo dolgo, da sem prišel zadevi do dna. Gre za bavarsko figo, ki je prilagojena razmeram v srednji Evropi. Ta figa bogato rodi, a treba jo je enkrat tedensko gnojiti in zelo dobro zalivati. Vsak dan potrebuje 20 litrov vode. Zmotno je mnenje, da ta figa ne potrebuje vode. Figa rodi dvakrat, avgusta in ob koncu jeseni. Pomembno je tudi, da se odstranijo nedozoreli plodovi.

Kje pa je vaša hči Špela, ki smo jo tudi poznali kot TV-voditeljico?

Trenutno je profesorica na univerzi v Bostonu. V Sloveniji je študiralo pravo, nato je dobila štipendijo univerze v Harvardu in postala prva Slovenka, ki je doktorirala na Harvard Business School. V domovino pride dvakrat letno. Letos je sicer za božič ne bo, saj se je julija poročila pri nas, na Drnči. Mož je tako želel.