Muhamed Ali, verjetno najslavnejši boksar vseh časov, se že leta bori s Parkinsonovo boleznijo. Foto: Reuters
Muhamed Ali, verjetno najslavnejši boksar vseh časov, se že leta bori s Parkinsonovo boleznijo. Foto: Reuters

Trikratni svetovni prvak težke kategorije naj bi bil v stabilnem stanju, so sporočili njegovi predstavniki za stike z javnostjo. Dodali so, da so k sreči zdravniki hitro odkrili, za kakšno obolenje gre, zato naj bi športni junak, ki se zadnja leta zaradi Parkinsonove bolezni skoraj ne pojavlja v javnosti, kmalu okreval.

Alijeva hči Laila, prav tako upokojena boksarka, je v nedeljo na Twitterju zapisala, da se oče dobro počuti, in se oboževalcem zahvalila za dobre misli.

Muhamed Ali, ki se je v Louisvillu v Kentuckyju rodil kot Cassius Clay, po prestopu v islamsko vero sredi 70. pa se je preimenoval, se je od boksarskih ringov poslovil leta 1981 in se posvetil družbenemu aktivizmu. V okviru svojih človekoljubnih misij je prepotoval ves svet in se družil tudi s svetovnimi voditelji. Leta 2005 mu je predsednik George W. Bush podelil medaljo svobode.

Z ženo Lonnie imata domove v Arizoni, Michiganu in njegovem rodnem Louisvillu, kjer stoji tudi Center Muhameda Alija, v katerem je urejen nekakšen muzej, posvečen Alijevi boksarski karieri in človekoljubnim prizadevanjem.