Športni SOS
Novak Đoković
Skok olajšanja, v šestem poskusu mu je le uspelo zmagati v finalu Cincinnatija. Foto: Reuters
Andre Agassi in Novak Đoković
Sodelovanje Andre Agassi - Novak Đoković ni trajalo ravno dolgo in uspešno. Agassiju manjkata le dva velika turnirja - Hamburg (najdlje je prišel do četrtfinala) in Monte Carlo (osmina finala). Foto: EPA

Dodaj v

Đokoviću do popolne zbirke manjka le še olimpijsko zlato

563. del rubrike Športni SOS
21. avgust 2018 ob 11:56
Ljubljana - MMC RTV SLO

Novak Đoković je v Cincinnatiju osvojil še zadnji turnir serije 1.000, ki mu je manjkal v bogati karieri. Do popolne zbirke mu zdaj manjka le še zlata olimpijska medalja.

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo o vaših teniških vprašanj. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


1.217. Ob uspehu Novaka Đokovića me zanima, kakšna je lestvica največjih turnirjev?

Peter K.

Roger Federer, ki je na vrhu najbolj pomembne lestvice (število osvojenih grand slamov), je najuspešnejši tudi pri seštevku vseh najpomembnejših turnirjev.

IgralecŠtevilo turnirjev
Roger Federer53
Rafael Nadal51
Novak Đoković49
Pete Sampras30
Andre Agassi27
Andy Murray20
Boris Becker9
Jim Courier9
Gustavo Kuerten9
Thomas Muster9
Michael Chang7
Stefan Edberg7
Marat Safin7


Opomba: Upoštevani so vsi grand slami, finali sezone, turnirji serije masters in olimpijske igre. Časovnica velja od leta 1990, ko so bili ustanovljeni turnirji serije 1.000 (oziroma masters).

1.218. Đokoviću od največjih turnirjev manjka le še olimpijski turnir. Je v tem najboljši?
Peter K.

Tako je, med 15 različnimi turnirji (štirje grand slami, finale sezone, 9 mastersov in olimpijske igre) mu manjka le omenjeno olimpijsko zlato. Pred tem si je rekord delil z Andrejem Agassijem, ki je osvojil 13 različnih turnirjev (med največjimi). Sledijo podrobnosti.

IgralecManjkaTurnir
Novak Đoković1OI
Andre Agassi2Monte Carlo, Hamburg→Madrid
Roger Federer3Monte Carlo, Rim, OI
Rafael Nadal3finale leta, Miami, Pariz
Andy Murray4Melbourne, Roland Garros, Indian Wells, Monte Carlo
Pete Sampras6Roland Garros, Monte Carlo, Hamburg→Madrid, Toronto/Montreal, Madrid→Šanghaj, OI


Opombi:
→: Hamburg je leta 2009 organizacijo predal Madridu, Madrid pa Šanghaju.
/: V Kanadi si organizacijo turnirja vsako leto izmenjujeta Toronto in Montreal.

Slavko Jerič
Prijavi napako
Komentarji
luckylucke
# 21.08.2018 ob 12:16
Še enkrat več, Djokovića lahko štejemo za popolnoma enakovrednega Nadalu in Federerju. Ti trije so serijski zmagovalci, ki so vrh praktično zaprli za več kot desetletje!
el CARTEL
# 21.08.2018 ob 15:02
Lorijan @ točno tako; ko se fedex fani končno sprijaznijo in umaknejo te svoje halucinatorne teze o največjem, takrat bomo lahko začeli ceniti kaj vse je ta trojica osvojila

50 GS
ne da se mi niti šteti koliko mastersov
koliko tednov na št. 1

kaka dominacija te trojice, neverjetno
Lorijan
# 21.08.2018 ob 14:08
Moram priznati, ponavadi mi komentarji el CARTELA gredo res na živce, a bi se tukaj kar strinjal z njim. Največji ne obstaja.
Vsak od velike trojice ima nekaj edinstvenega, nekaj neponovljivega. Nadal daleč najboljšo psiho, Federer najraznovrstnejši tenis, Nole pa domala izgleda, kot da je stroj. Vsak je podiral rekorde (in jih še vedno) v kakšni kategoriji in resnično upam, da bo vsakemu od njih kakšen od rekordov vsaj nekaj časa ostal.
Glavni razlog, zakaj pa bi vse te tri tenisače uvrstil v isti rang pa je tudi dejtsvo, da so se prav vsi trije uspeli preporoditi kot feniks iz pepela, kljub temu, da jih je večina že odpisovala in so s tem še enkrat več vsem hejterjem (takim in drugačnim) zaprli usta. Resnično filmsko!
JONSNOW
# 21.08.2018 ob 15:50
Albert bo do konca življenja govoril, da je Federer najboljši. Res kapo dol za vztrajnost:)
JONSNOW
# 21.08.2018 ob 15:48
Federer nikoli ne bo največji, saj sta ga glavna konkurenta premagovala. Nadal ga je premagla v njegovi dnevni sobi , Federer mu te usluge nikoli ni vrnil.
el CARTEL
# 21.08.2018 ob 13:50
no, fedexu bo ostal verjetno čas prebit na vrhu ATP lestvice
el CARTEL
# 21.08.2018 ob 16:29
Albert @ mnenje pač. menim,d a ima danal priložnost ga prehiteti v GS če bo igral na nivoju še ene 2 sezoni, đoković ga pa je itak prehitel v določenih segmentih, ga bo pa verjetno kmalu že v številu osvojenih turnirjev, saj jih ima le 4 manj kot federer

obstaja pa najboljši v svoji generaciji in Federer je sigurno najboljši v svoji generaciji

to fedex fani niste nikoli trdili, mi pa je všeč, da se zgodba spreminja.
v generaciji pred nadalom-đokovićem je federer vsekakor najboljši. ni pa najboljši v generaciji nadal-đoković, tu je gladko tretji
pepe2
# 21.08.2018 ob 20:56
Jonsnow, pozabil si, nekoga, ki nikoli ne bo osvojil vseh 9 mastersov. :)
ElChapo
# 21.08.2018 ob 16:33
Število tednov na prvem mestu sploh ni tako pomembno. Bolj je pomembno kolikokrat si sezono zaključil na prvem mestu in tu ga bosta ali Djokovic ali Nadal letos izenačila naslednje leto pa prehitela.
el CARTEL
# 21.08.2018 ob 16:31
in na prvem mestu so sigurno GS turnirji in stevilo tednov na prvem mestu, potem je se WTF

ter mastersi (ki so pomembni turnirji, zato pa se štejejo kot - pomembni turnirji) ter olimpijada

aja, ups, v teh dveh segmentih fedex ne dominira (je na 3. mestu po osvojenih mastersih, zlata med posamezniki nima)

zato se očitno to ne šteje
ElChapo
# 21.08.2018 ob 16:29
Je pa že zdaj jasno da bosta tako Djokovic kot tudi Nadal zlahka prehitela Federerja po številu velikih lovorik. Zanimivo kako ima Federer skoraj 30 naslovov več kot Djokovic a kljub temu Djokovic zaostaja zgolj za 4. Enako pri Nadalu, ki ima skoraj 20 naslovov manj kot Federer a je kljub temu razlika zgolj 2. Tu se opazi razlika kjer e Federer osvojil skoraj 20 naslovov serije 250 več kot Nadal ali Djokovic.
Tunj
# 21.08.2018 ob 19:51
Bravo Nole, iz srca ti privoščim!
robespierre
# 21.08.2018 ob 18:18
Albert, postavi si spomenik Federerja v dnevni sobi. Kiparja plačam jaz.
ElChapo
# 21.08.2018 ob 16:26
Nadalu pravzaprav manjkajo štirje turnirji tako da bo moral avtor članka popraviti tisto spodnjo lestvico. Miami, Pariz, Shangai ter WTF.
MaxM
# 21.08.2018 ob 15:37
Nadal ni osvojil Shanghai
Govt Mule
# 21.08.2018 ob 13:55
Nole definitivno najvecji tudi po MTO!!
VORONEN
# 22.08.2018 ob 09:36
Joj kak ste eni občutljivi ,če vsi pomembni kazalniki..številka 1 in gs..kažejo,da je federer najboljši. Počakajte še kako leto ali dve,pa bo mogoče Nadal..do takrat je pač roger
JONSNOW
# 21.08.2018 ob 19:59
Albert pa prosim ne uporabljal moje besede "verniki" , ker vsi tukaj vemo kdo so pravi "verniki" in to so navijači 3. po mastersih in nekoga, ki nikoli ne bo okusil čar zlate "posamične" olimpijske medalje, nekoga, ki mu ni nikoli uspelo zmagati 4 grandslame zapored, kljub slabi konkurenci, nekoga, ki nikoli ni premagal Nadala v Parizu, nekoga, ki ima negativno razmerje z obema konkurentoma, in ja nekoga, ki ima največ grandslamov , sploh prvih 10 je bilo težko prigaranih.
gstg
# 21.08.2018 ob 17:10
V bistvu bi lahko gledali 2008-2011, ce ne bi Nole bolj pozno dozorel.
Je pa tud Nole blestel v letih, ko niso bili vsi trije top.
maliP
# 21.08.2018 ob 13:32
Novak bo v 1 letu po st turnirjev prehitel vse. Cez dve leti zmaga OI. Do takrst bo dohitel fedota tudi po GS-ih in potem bomo cakali na nek nov talent , da zacne rusit njegove rekorde.
Albert
# 22.08.2018 ob 10:01
Jonsnow, sem pogledal v SSKJ in res se ta beseda lahko uporablja le z dovoljenjem. Samo ni mi jasno kako si si ti lahko prilastil to besedo, ce jo vneto upprabljal kosarkas?

Drugace se pa lahko kar tolazis z nepomembnimi dosezki, samo da ti bo lazje :)
Albert
# 21.08.2018 ob 18:03
Spet vidim haluciniranje in vpletanje nepomembnih stvari v tenis. Dejstvo je, da vsi igralci sanjajo o Grand Slamih in to, da bi bili enkrat prvi na svetu (ni važno ali na koncu leta ali v sredini, ker letsvica kaže da si v tistem trenutku najboljši v enoletnem obdobju).... vse ostalo je bolj ali manj nepomembno (Mastersov se včasih, dokler niso postali obvezni, noben ni pretirano udeleževal.... OI iger prav tako).... in Federer je pač zaenkrat najboljši v tem segmentu, če bo kdo vse to presegel, bo tisti boljši. Vsak, ki je sposoben v 15 letnem obdobju osvojiti takšne stvari mu lahko le čestitaš... Eden izmed najbolj pomembnih faktorjev je pa tudi ocena sotekmovalcev, kaj menijo o določenem igralcu... in tudi tukaj je Federer na prvem mestu.

.... tako da dajmo še malo počakati in bomo čez 5 let še enkrat preštevali turnirje in ostale pomembne faktorje v tenisu, do takrat pa obstaja le eno dejstvo, in sicer: da ima Federer največ prestižnih lovorik v tenisu
pepe2
# 21.08.2018 ob 17:05
@CARTEL

menim,d a ima danal priložnost ga prehiteti v GS če bo igral na nivoju še ene 2 sezoni

Nadal mu je blizu, tu ni dvoma. Federer nikakor ni z naskokom najboljši. Nadal mu je praktično enak. Skoraj enak. Ima vse možnosti, da ga ujame in prehiti.

đoković ga pa je itak prehitel v določenih segmentih, ga bo pa verjetno kmalu že v številu osvojenih turnirjev, saj jih ima le 4 manj kot federer

V manj pomembnih segmentih je še marsikdo drug pred Federerjem. Po številu GS pa mu manjka še kar nekaj. V bistvu ogromno.

Trenutno je tako, da sta Federer in Nadal daleč najboljša, razred slabši (še vedno noro dober) pa je Djoković. V nekaj letih pa se lahko vse spremeni.

v generaciji pred nadalom-đokovićem je federer vsekakor najboljši. ni pa najboljši v generaciji nadal-đoković, tu je gladko tretji

Težava je v tem, da se generacije ne prekrivajo. Deloma (ne pa v celoti) se prekrivata Federerjeva in Nadalova generacija, pa še to samo zato, ker je Nadal začel zmagovati zgodaj. Federerjeva in Djokotova generacija se skorajda ne prekrivata, ker je Djoko zmagoval tako pozno, da je Federer do takrat že praktično vse osvojil. Nadal in Djoko pa sta pripadnika pretežno iste generacije, s tem da je Nadal imel bistveno manj nihanja in je v glavnem osvajal na pesku, Djoko pa je začel osvajati zelo pozno v primerjavi z Nadalom.

Da bi izvedel kdo je boljši bi moral soočiti 25-letnega Federerja, 25-letnega Noleta in 25-letnega (lahko pa tudi malo mlajšega) Nadala. Kdo bi zmagal in kdo bi zmago uspel ponoviti čim večkrat.

Če bi Nole uspel držati svojo top formo brez takšnih nihanj kot jih je imel in če ne bi začel zmagovati tako pozno, bi bil gladko najboljši med njimi. Pomeni seveda, največ GS.

Če Nadal ne bi izpadal proti nizko rangiranim tenisačem, bi bil gladko najboljši.

Obadva imata še vse možnosti, da postaneta najboljša.
gstg
# 21.08.2018 ob 17:02
Število tednov na prvem mestu je neumnost.
Do leta 2008 je bil brez konkurence, pa tudi par luknjastih let (2012,2014,...) zaradi poskodb.
Tudi H2H ni relevanten, ker so se nekateri izogibali dvobojem.
Tudi podlage so zelo neuravnotezene: samo 1GS na travi, 70% vseh GS in mastersev je na hitri podlagi.
Cez par let, tudi ce bo imel Fedex najvec GS, bo šele tretji na lestvici. Za dvema, proti katerima ni imel šans.
vrtojb56
# 21.08.2018 ob 16:54
Upam da mu nikoli ne uspe.
Albert
# 21.08.2018 ob 15:16
El Cartel

Če je že kaj bluzenje je to, da napoveduješ prihodnost ala Joy, da "bosta federerja verjetno prehitela tako nadal kot đoković v vseh pomembnih segmentih".... ....

.... drugače pa najboljši vseh časov ne obstaja, ker je nemogoče vedeti kako bi se kdo obnašal v določenem obdobju.... obstaja pa najboljši v svoji generaciji in Federer je sigurno najboljši v svoji generaciji, kar pomeni najbolj raznovrsten igralec, ki je osvojil največ pomembnih turnirjev (GS + potencialno WTF) in največ tednov prebil na prvem mestu.... vse ostalo je haluciniranje hejterjev.
Albert
# 21.08.2018 ob 16:28
Jonsnow

Za mene bodo vedno najbolj pomembni kriteriji tisti, ki so najbolj cenjeni v svetu tenisa: in na prvem mestu so sigurno GS turnirji in stevilo tednov na prvem mestu, potem je se WTF turnir in to je to, vse ostalo je haluciniranje ostalih vernikov, ki bi radi dokazovali nekaj kar ne obstaja.... po teh kriterijih lahko hitro ocenis kdo je bil najboljsi v svoji generaciji in ce bi bil kdo boljsi od Federerja bi zlahka priznal da je boljsi.
Albert
# 21.08.2018 ob 12:20
Najvecji je tisti, ki je sposoben najveckrat priti v QF, SF, F in na koncu zmag na najvecjih turnirjih (to je GS in potencialno WTF), tisti, ki najvec tednov prebije na 1 mestu in na koncu tisti, ki ga najbolj spostujejo soigralci, oni ze vedo kdo je kdo, ko ga imajo na nasprotni strani
Izbor