Izbor SOS
LeBron James
V Clevelandu se vse vrti okrog LeBrona Jamesa. Foto: EPA
LeBron James
Tretjo tekmo proti Torontu je odločil z metom od table, žogo je vrgel z eno roko. Foto: EPA
Michael Jordan
Zadnji met Michaela Jordana v dresu Chicaga je Bikom prinesel še šesti naslov prvaka. Foto: Reuters
LeBron James in Dwane Casey
Dwane Casey je trener Toronta od leta 2011. V vsaki izmed zadnjih treh sezon so Raptorji klonili prav pred Clevelandom. Foto: EPA
LeBron James
LeBron James zna navdušiti z eksplozivnimi prodori in zabijanji, zna pa tudi varčevati z energijo. Foto: Reuters

Dodaj v

Vse bogatejša zapuščina LeBrona Jamesa

Kolumna Slavka Jeriča (194)
8. maj 2018 ob 10:44
Ljubljana - MMC RTV SLO

Pomlad prinaša ... Kraljestvo barv prebujajoče se narave, vonj sveže pripravljene hrane na ravno očiščenih žarih in oživljene debate o Michaelu Jordanu in LeBronu Jamesu.

To je čas končnice Lige NBA, ki jo je začelo 16 ekip, število preostalih kandidatov pa se počasi, a zanesljivo prepolavlja. Skozi drugo sito se je uspešno prebil Cleveland, kar je glede na razglašeno sezono vsaj majhno presenečenje, a če v ospredje postavimo najboljšega igralca te generacije - LeBrona Jamesa - je to dokaj varna stava. James namreč še nikoli ni izgubil uvodnega kroga končnice, prav v vsaki od zadnjih sedmih sezon pa je igral v finalu Lige NBA.

Ta razmislek ni namenjen iskanju najboljšega košarkarja do zdaj. Eden izmed pomembnejših argumentov pri tehtanju je število naslovov. To je načeloma precej lažje pri individualnih športih, a tudi tam se lahko precej zakomplicira. Vprašajte le teniške navdušence, ki imajo težave že pri iskanju najboljšega igralca te generacije, kaj šele najboljšega do zdaj.

A številke in naslovi niso vse, ogromno pomenijo tudi ključne poteze, ki še desetletja ostanejo v spominu navijačev in spremljevalcev tega športa. Michael Jordan se lahko pohvali s šestimi prstani, v zavesti navijačev pa ostaja širok repertoar potez, ki so ga zgradile in postavile na vrh piedestala te igre. Omenimo le zadnji met v dresu Chicaga, ki je Bikom prinesel šesti naslov, leto prej je prav tako Utahu z gripo nasul 38 točk (tako imenovana flu game). Vse pa se je pravzaprav začelo leta 1989, ko je na odločilni tekmi uvodnega kroga proti Clevelandu zadel s sireno in Bike poslal v konferenčni polfinale. Akcija je še danes znana kot The Shot.

Drobci, ki so se zgodili v relativno kratkem času, a živijo desetletja, burijo duhove in sprožajo čustva.

Precej teh je samo v letošnji končnici nanizal tudi LeBron James. Na peti tekmi uvodnega kroga je proti Indiani tri sekunde pred koncem blokiral met Victorju Oladipu (vodstvo lige je pozneje priznalo, da bi morali sodniki Indiani dosoditi dve točki), nato pa s sireno zadel trojko za vodstvo v seriji s 3:2. V seriji proti Torontu je pri drugi zmagi navduševal z meti ob padcu nazaj (t. i. fadeway), na tretji pa je ob koncu tekme pretekel celotno igrišče in z izjemno težkim metom od table prehitel sireno.

Vau.

Ni dvoma, da je vsako leto med najboljšimi igralci v ligi, a zdi se, da vsako leto v končnici najde šesto prestavo (ki je morda v rednem delu ne želi uporabljati). V drugem delu kariere v končnici praviloma precej poviša svoje točkovno povprečje.

SezonaRKRazlika
200631,430,8-0,6
200727,325,1-2,2
200830,028,2-1,8
200928,435,36,9
201029,729,1-0,6
201126,723,7-3,0
201227,130,33,2
201326,825,9-0,9
201427,127,40,3
201525,330,14,8
201625,326,31,0
201726,432,86,4
201827,534,87,3


Opombe: Stolpec R prinaša povprečno število točk v rednem delu sezone, K pa v končnici. V zadnjem je razlika med obema.

Pred dvema letoma sem na portalu Športni SOS prejel vprašanje, ali James lahko z vrha lestvice najboljših strelcev izrine Kareema Abdula Jabbarja. Naredil sem sistem, ki je temeljil na zgodovinskih predstavah najboljših igralcev Lige NBA in njihovi točkovni uspešnosti glede na starost. Moj takratni odgovor je bil NE. Po tem algoritmu sem napovedal, da bo imel po koncu (rednega dela) te sezone na računu 30.126 točk. V resnici jih ima skoraj 900 več (natanko 31.038). Zaradi manjših poškodb in preventivnega počitka sem pričakoval, da bo izpustil kar nekaj tekem. Letos ni niti ene. Odigral je celo največ minut med vsemi igralci najmočnejše lige na svetu.

Kako je to mogoče pri nekom, ki šteje 33 let?

Košarka je pri LeBronu na prvem mestu, kar se pozna tudi zunaj igrišča. Ne le številne treninge, tudi življenjski slog je podredil tej ljubezni. Po oceni njegovega dobrega prijatelja Mavericka Carterja naj bi tako v svoje telo vsako leto vložil milijon dolarjev in pol. V ta strošek naj bi sodila prilagojena prehrana, osebni trenerji, hlajenje telesa s posebnimi terapijami ...

Svoje prilagoditve pa kaže tudi na igrišču, kjer zna varčevati z energijo. Če se spomnimo prej omenjenih šprintov (blokada Oladipu, trojka s sireno proti Torontu), ti kažejo na njegovo eksplozivnost, a podatki kažejo, da svoje maksimalne zmožnosti hrani za posebne trenutke. Njegova povprečna hitrost gibanja v rednem delu sezone je znašala 6,24 km/h, kar ga uvršča na 521. mesto med 539 košarkarji. Povprečje je v končnici še padlo na 6,00 km/h, s čimer sodi na 198. mesto od 209 igralcev. To seveda ne pomeni, da sodi med najpočasnejše igralce, ampak da svoje maksimalne kapacitete uporabi, ko je to najbolj potrebno. V rednem delu je hodil 74,4-odstotka časa, v končnici se je odstotek povzpel na 78,8. Skratka, zmožen je neverjetne prilagoditve, ki mu omogoča, da sploh pride do trenutkov, v katerih lahko zablesti in ljubiteljem košarke vzame sapo.

Tudi to je njegova zapuščina.

Slavko Jerič, MMC
Prijavi napako
Komentarji
wiki
# 08.05.2018 ob 10:58
oba sta huda. ampak jordan je v space jamu rešil svet, tako da... :)
watwat
# 08.05.2018 ob 10:59
Haha :D kdor LeBronu reče neinovativni hrust nima pojma o košarki. Njegov košarkarski IQ in pregled nad igro sta z naskokom najboljša v NBA. Podaje, ki jih izvaja in s katerimi najde svoje soigralce pa so izven tega sveta. Izjemen ekipni igralec, ki svoje soigralce naredi bistveno boljše. Če vam to ni janso ga niste nikoli gledali in pametujete brez podlage, o košarki pa ne veste nič. Takšnega igralca je čast gledati in sem vesel, da sem imel možnost videti enega najboljših v zgodovini kar je privilegij. Veliko jih je namreč Jordana zamudilo.

Sicer pa Jordan > LeBron
čak mal noris
# 08.05.2018 ob 11:00
Jordan BO še dolgo ostal najboljši vseh časov. LeBron je IZJEMEN košarkar, vendar...ni in NIKOLI ne bo "Jordan". Razlogov je toliko, kolikor se jih lahko spomnimo vsi, ki smo spremljali oba in smo na večinski, Jordanovi strani.
ennui
# 08.05.2018 ob 11:21
@Gandhi1

Jordan je bil samo in zgolj scorer

Tako vem, da si premlad, da bi dejansko gledal košarko v času Jordana.
Michael Jordan je osvojil nagrado za najboljšega obrambnega igralca v NBA, poleg tega je pa še 9krat bil v najboljši obrambni peterki. "Zgolj in samo scorer" my ass.
Poleg vsega je tukaj še dediščina Jordana - košarko je dvignil na nov nivo popularnosti, globalno gledano in da ne omenjamo "đordank" in njihovega vpliva na mularijo.

Kljub vsemu mislim da je LeBron dejansko izjemen igralec in najboljši v ligi odkar je Jordan odšel. Tudi bolj simpatičen je kot človek, Jordana nikoli nisem maral kot človeka.
dunbar
# 08.05.2018 ob 11:18
Saj je dober Lebron, eden najmarkatnejših igralcev v zgodovini, s številnimi dosežki in presežki, ampak ga težko gledam...Surova steroidna moč, kot da bi gleda roborta, še gibi se malo zatikajo ..

Medtem ko je Jordan imel eleganco, mehkobo, "šmek", ne vem kako naj to opišem. Tudi je sam izgradil dinastijo v Bullsih, medtem ko se je rad LJ združeval v superzvezdniške teame.

Te debate in primerjave se bodo izpele, ko bo LJ končal kariero, podobno kot je zgodilo s Črno mambo, prišla bo nova era in novi najboljši igralec generacije, ki ga ne bodo primerjali s sedaj aktualnim, ampak z (saj veste) enim in edinim bogom košarke...
sikerjosi
# 08.05.2018 ob 11:31
Članek je napisan samo zato, da se lahko vi tu kregate :)
Otman
# 08.05.2018 ob 11:37
LeBron James zna navdušiti z eksplozivnimi prodori in zabijanji, zna pa tudi varčevati z energijo.

Do Jamesa mi manjkajo zgolj še eksplozivni prodori in zabijanja.
Bivši uporabnik
# 08.05.2018 ob 11:03
Dober članek. Pove neka dejstva, vsak pa naj si ustvari sliko sam.
Ne glede na vse LBJ je še eden izmed velikanov tega športa. Tudi sam mu zamerim Potezo, pa vendar mi to ne megli razuma do te mere, da mu ne bi priznal veličine. Seveda pa upam, da si polomi zobe proti mojim Keltom ( v prenesenem pomenu, seveda)
borchica
# 08.05.2018 ob 11:54
A ve kdo zakaj Luka ni igral na zadnji tekmi španskega prvenstva?

In še tole, da mi ne zbrišejo posta, kot so mi prejšnjega, ker ni bil v skladu s pravili, ker ni imel zveze s člankom, no, tale ima z naslednjim stavkom. Brona je Luka že presegel, z zlatom na EP, ki ga Bron nikoli ne bo videl. :) Toliko o kriterijih, ki jih nekateri vlečejo iz riti o največjem. :)
bicesniga
# 08.05.2018 ob 13:05
se strinjam z vsemi, da je Jordan najboljši vseh časov, ker očitno šteje samo to kako "elegantno" se igralec premika. #lepotnotekmovanje

firbec111...pripomore že, pomaga pa tudi če si obrambni igralec leta, 10x najboljši strelec lige,
parkrat najboljši v ukradenih žogah, parkrat zmagovalec v zabijanju, v finalu vedno zmagaš, tudi če nisi favorit in si vedno najkoristnejši igralec, neka stopnja višje je tudi trikrat zapored biti prvak in to ponoviti...če pa ob tem še zraven golfaš na polno, tolčeš "home rune", pa vse povrsti provociraš, da ti nič ne morejo, pa ti celi napaljeni, res ne morejo nič ...no pol si pač najboljši ever:)
zugec
# 08.05.2018 ob 12:38
Ko si večina sveta začne postavljati takšna vprašanja in delati takšne primerjave, potem veš, da si postal nesmrten. Nikoli ne bo nihče razglašen za največjega, ker so to subjektivne stvari, odvisne od obdobja, nostalgije, stila košarke itd., ampak več kot to, da te primerjajo z najboljšimi si želeti niti ne moreš. LeBron je postal eden tistih in ob tem ostal, vaj izgleda tako, skuliran tip.
Kemik
# 08.05.2018 ob 11:41
LeBron James je eden res redkih športnikov, ki je uresničil vsa pričakovanja oz. napovedi, ki so bile izrečene pred začetkom njegove profesionalne kariere. Takrat je resda izgledalo vse skupaj prenapihnjeno oz. kot tipična ameriška reklama, a se je kasneje izkazalo, da so bile vse stvari takrat izrečene povsem realno.

Kakorkoli, sam osebno mislim, da bo, če bo igral še kakšnih 4-5 let, vsekakor podrl marsikatere velike rekorde lige NBA in se za večno zapisal v zgodovino lige in košarke nasploh.
_50centy_
# 08.05.2018 ob 15:45
Durant se je bolj bal GSW kot pa Jamesa, drugače bi se njemu pridružil ;)
bicesniga
# 08.05.2018 ob 12:20
Lebron dela vsako ekipo za contenderja....hahaha...ja na VZHODU...mel bo pa rekord največ izgubljenih finalov, izgubljeno finale z največjo razliko že ima, košarkaš ki se ne sooča z izzivi ne more bit v pogovoru za najboljšega...brez karizme, elegance. buzzerbeaterji ja...hahaha...ko freerola, če je odzad pa chokne...Goat za manjšino vztrajnih bandwagončkov, za poznavalce in večino niti v pogovoru. 1 prstan je osvoju, 1ga se je Marija prkazala Jesusu,pa naj bo ( 10 ponovitev situacije, 10 krat puhne) 1ga je pa zlobiral, ko so Greena ven vrgli, pa OK...drgač pa poraz za porazom v najpomembnejši seriji..ter aroganca in napuh na začetku in prizemljitev s strani Dallasa ter kastracija in rezanje od SAS...bomo vidl spet letos "contenderja", če se bo zabil do finala...:) Ja izjemen igralec, močno nadpovprečen, nikakor niti blizu najboljšemu.
JohnSmith
# 08.05.2018 ob 11:58
@firbec111, no, vidiš, tule zdaj imaš črno na belem to, kar sem zadnjič povedal, da se Lebron špara, pa si bil nekaj pameten.

Dankeschön, Slavko!
Binder Dandet
# 08.05.2018 ob 11:22
Nikola Vučević 5 dni nazaj
"I know Lebron hit some crazy shots but the way he gets everyone involved and how he sets them up for good looks and looks for mismatches is amazing. He’s bball IQ is out of this world"

Prevod via google:
"Vem, da je Lebron zadel nekaj norih strelov, a način, kako vse vpletene in kako jih postavlja za dober videz in išče neskladje, je čudovito. On je bball IQ je izven tega sveta"
https://twitter.com/NikolaVucevic?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor
_50centy_
# 08.05.2018 ob 19:37
tole je top 10 po njihovem mnenju

No. 10: Larry Bird
No. 9 Tim Duncan
No. 8: Wilt Chamberlain
No. 7: Bill Russell
No. 6: Shaquille O’Neal
No.5: Kobe Bryant
No. 4: Kareem Abdul-Jabbar
No. 3: Magic Johnson
No. 2: LeBron James
No. 1: Michael Jordan
threepointer
# 08.05.2018 ob 19:01
Gre za dva izjemna košarkaša, ki sta oba dosegla veliko. Jordan sicer več, a Jamesova kariera še zdaleč ni zaključena. Po igri se sicer zelo razlikujeta, zato je stvar okusa, kdo je komu bolj všeč. Eleganca proti surovi moči, oboje impresivno. Kar pa je ključna razlika med njima, je nedeljivo spoštovanje, ki si ga je Jordan zaslužil s svojo prezenco. Tega si James še vedno ni zaslužil in vprašanje, če si kdaj bo, kljub temu, da je brez dvoma najboljši košarkaš sedanje dobe.
_50centy_
# 08.05.2018 ob 15:46
Seveda je bil James zasluženo MVP. Kar pa seveda ne bi bil, če ne bi takrat dobili skoka in Allen ne bi zadel.

Skok je dobil Bosh
bicesniga
# 08.05.2018 ob 14:38
je soh on za tri leta mal vn iz NBA ja, le zakaj?

@brico32...ker so se ostali igralci zbunli pri Sternu, da bi tudi oni radi meli šanso za kak prstan, pa je reku ok fantje naj vam bo, grem mal bejzbol špilat...hahaha...tistih par sto jurčkov al pa miljonček, ko je puhnu, je glih tak ko ti puhneš 10EUR, ko daš na olimpijo...:) Največji ma tud največ keša...A ti ni jasno? Ne more NBA liga suspendirat Jordana, Jordan je suspendiral NBA ligo za dve leti...
friks
# 08.05.2018 ob 14:01
če uporabiva isto logiko je Paxon Jordanu prinesel tretji naslov Kerr pa peti

Razlika je očitna. Pri Paxsonu in Kerru je šlo za dogovorjeno akcijo (Kerru je med odmorom celo Jordan sam povedal, naj bo pripravljen).

Allen je pa zadel po zgrešeni Jamesovi trojki in skoku Lewisa, popolnoma nenačrtovano.
friks
# 08.05.2018 ob 12:28
Pohvale za ta članek. Objektiven in z veliko dobrimi informacijami.

Debate glede najboljšega vseh časov pa so res lahko zelo subjektivne. Sloh sedaj, ko James še igra in o njem beremo vsak dan, drugi pa so s karero že končali.

Mene je zadnjič le zbodlo, ker je nekdo zapisal, da James dela svoje igralce boljše. Mogoče bi Slavko lahko na nek način s statistiko razjasnil še to vprašanje.
red_tree
# 08.05.2018 ob 11:47
Američani so kot stari Egipčani - živijo za posmrtno slavo.
lopez
# 08.05.2018 ob 18:34
Jordan je definitivno zame boljši od Jamesa. Nekdo je napisal fenomenalno teniško primerjavo npr Nadal (Djokovic) kot James in Jordan kot Federer. Ker Jordan je imel toliko elementov igre, kot jih James ne bo nikoli imel in ni ničesar delal na moč, medtem ko je fizika pri Jamesa definitivno pred tehniko. Podobna debata je bila že pred leti, ko se je primerjalo Shaq-a in Jabbar-a.

Ne moremo primerjati nekoga, ki je menjal okolje samo zato da je prišel do prstana z MJ. Če bi se MJ združil še z Isiah Thomasom in Hakeem Olajuwonom, najbrž 10 naslovov ne bi bil probem
bicesniga
# 08.05.2018 ob 15:49
@Kalhur...slepi so edino Lebron fani, ki skozi njegova očala ne vidijo, kak njihov idol hvata krivine, pol pa jok in stok v veliki večini final...NOP, MIN, HOU, GSW...vsi tile ga spucajo gladko...
friks
# 08.05.2018 ob 14:22
Daj, če ne veš kako je bilo raje ne piši. Bullsi so v obeh omenjenih primerih vodili 3:2 v skupnem seštevku, medtem ko je Miami zaostajal.

Izgubljena tekma za Bullse bi pomenila le selitev serije na tekmo 7 domov (s tem, da je Kerr zadel ob izenačenem rezultatu), Za Jamesa bi zgrešena trojka Allena pomenila konec končnice.
Dejstvo
# 08.05.2018 ob 13:24
firbec 111

Ne pozabi, potapljajočo barko Miamija je leta 2013 na šesti tekmi po skoku v napadu z nemogočo trojko iz strani rešil Ray Allen...

Resda letos dva buzzerbeaterja, ampak vzdevek LeChoke se ni pojavil kar tako...
Rui
# 08.05.2018 ob 13:06
Te stvari težko vedno objektivno ocenjujemo, ker ponavadi na preteklost gledamo vedno z večjim občudovanjem, nostalgijo,...itd. veliko ima to opraviti tudi z dejstvom da smo bili sami za enih 15-20 let mlajši in smo takrat vse takratne zvezdnike bolj idealizirali, kot danes ko smo starejši, zrelejši in posledično veliko bolj kritični....

Zato se lahko rodi ne vem kakšen talent ne bo v očeh nekaterih nikoli boljši od MJ, Senne, Maradone,....

Tako bodo tudi tisti ki so danes stari npr. 15-20 let in danes občudujejo LeBrona (ker MJ težko) verjetno pri tridesetih letih razlagali, da je za njih bil Lebron eden in edini in ne bodo takratnemu (trenutnemu) zvezdniku priznali takšne veličine kot "njihovemu" idolu iz današnjih let....

To je podobno kot starejši govorijo kako je bilo nekoč bolje kot je danes, ampak to je govorijo že vse generacije zadnjih 50 let....ampak povej ti to danes 15-20 letnemu mulcu kako je bilo včasih fajn brez telefonov, tablic FB, intrneta,... fajn....no njemu verjetno ne bi bilo....
Na pou Slovenc
# 08.05.2018 ob 13:01
Miljonkrat prežvečene tema!!!! Bravo MMC
firbec111
# 08.05.2018 ob 12:13
Hijena

Ima pa en velik minus in to je Miami Heat!

zakaj je to minus???
friks
# 08.05.2018 ob 16:22
cowooo

glava te boli, ker so stvari, ki jih pišemo statistično podprte in dokazane. Dejstvo je, da James igralcev samih ne dela boljših, saj njihove številke ob njem skoraj vsem padajo.

Če pa ti tako preprostih dejstev ne razumeš, ti pa ne morem pomagati.
friks
# 08.05.2018 ob 16:13
@ odesnik

Bryantu se je do tiste večje poškodbe (pred začetkom končnice 2013) le enkrat zgodilo, da ni prišel v končnico. Ampak s takšno ekipo, kot jo je imel takrat (2004/2005, takoj po odhodu Shaqa) bi na zahodu tudi James lahko le sanjal končnico.
friks
# 08.05.2018 ob 14:31
Ja, glede na to, da bi James ob zgrešenem Allenovem metu ravno v tistem trenutku začel z dopustom, je bil kar pomemben.
PartyTime
# 08.05.2018 ob 13:57
odisej-2

Lebron 3/5, ampak vidm da za ne stejejo naslovi, da si najboljsi ampak % meta , podaj, skokov... Jeb3s prstan, met mam 54%, zmaga...
firbec111
# 08.05.2018 ob 12:28
bicesniga

Lebron dela vsako ekipo za contenderja....hahaha...ja na VZHODU...mel bo pa rekord največ izgubljenih finalov, izgubljeno finale z največjo razliko že ima, košarkaš ki se ne sooča z izzivi ne more bit v pogovoru za najboljšega...brez karizme, elegance. buzzerbeaterji ja...hahaha...ko freerola, če je odzad pa chokne...Goat za manjšino vztrajnih bandwagončkov, za poznavalce in večino niti v pogovoru. 1 prstan je osvoju, 1ga se je Marija prkazala Jesusu,pa naj bo ( 10 ponovitev situacije, 10 krat puhne) 1ga je pa zlobiral, ko so Greena ven vrgli, pa OK...drgač pa poraz za porazom v najpomembnejši seriji..ter aroganca in napuh na začetku in prizemljitev s strani Dallasa ter kastracija in rezanje od SAS...bomo vidl spet letos "contenderja", če se bo zabil do finala...:) Ja izjemen igralec, močno nadpovprečen, nikakor niti blizu najboljšemu.

glede na včerajšnjo debato a spadaš med poznavalce ali večino? kaj hočeš reči da LBJ ne bi osvojil naslova z Spursi ali GSW? toliko o poznavalcih
firbec111
# 08.05.2018 ob 11:05
interbarca

In vendar je Michael Jordan BOG! Lebron ga bo ujel, ko osvoji 6 naslovov brez poraza v finalu.

če je to standard zakaj potem ne velja za Jordana??? ker mu manjka še 5 zmag v finalu da bo ratal BOG
friks
# 08.05.2018 ob 23:27
@ slaya

pa saj nisi resen oz. resna. Ne moreš primerjat meta za 3 točke danes in pred 20 leti.

lol
hypatos
# 08.05.2018 ob 22:39
Da še dodam - eden je Jordan... vrh vrhova...

LeBronu pa kapa dol, kar počne trenutno...

Se vidimo v finalu... proti GSW... splash brothers + KD + Green...
rokec
# 08.05.2018 ob 20:34
@Gandhi1
# 08.05.2018 ob 11:01


Jordan je bil samo in zgolj scorer.

Aja, zato ker je bil samo in zgolj scorer je v isti sezoni osvojil:
-Naslov najboljšega strelca v ligi (največ PPG v tisti sezoni)
-Bil MVP lige
-Bil Najboljši obrambni igralec lige
-Bil izbran v prvo peterko lige
-Bil izbran v prvo obrambno peterko lige

Zato ker je bil scorer je osvojil tudi vse obrambne naslove v isti sezoni.
hahaha, kake prebereš tu gor.
_50centy_
# 08.05.2018 ob 20:32
@bicesinga
Te lestvica so vedno nehvalezne, na slamonline so mi kul zarad opisov. Vcasih moja naj revija ( ko smo se brali tiskane)
Kahlur
# 08.05.2018 ob 15:13
Bravo tistim, ki govorite da je Durant boljši kot Lebron. Mojster je moral iti v najboljšo ekipo v zgodovini NBA-ja, in se povezat z dvakratnim zaporednim MVP-jem sezone (od tega drugo leto prvikrat v zgodovini soglasno izbran MVP), da je premagal Jamesa.
bicesniga
# 08.05.2018 ob 14:46
@firbec111...samo pri takih, ki konstantno dokazujejo, da slabo berejo (brico in ti)...reči ženi naj ti prebere, pa ti pol bedarije naprej piši...

Ključna beseda: finale...najboljši ne zgubljajo v finalih ...
bicesniga
# 08.05.2018 ob 14:14
firbec111...niso ga mogli premagat, pa mu je dolgcajt ratalo, ni blo izziva, ker je najvecji...je sel mal bejzbol spilat, prisu nazaj, spet vse poownal,še z 39 vročine jih je haral, je reku ne da se mi več, položu, vkradu žogo, šutno za prstan, pustu mal rokco stat...in čao. Bil je tak dober, da je pri 40-ih, lahk prišu mal rekreativno v NBA nazaj igrat, tak ko mi hodimo dvakrat na teden v telovadnico...:)
firbec111
# 08.05.2018 ob 13:05
Michael Jordan

Samo toliko, že samo omenjat Lebrona v istem stavku kot Jordana je greh. Če pustimo vso statistiko ob strani, je dovolj samo enkrat pogledat kako je igral Jordan, njegovo gibanje, njegove šote, njegov fadeaway inp. in na drugi strani Lebrona mislim, da so vse nadaljnje besede odveč. KAj do kolen, niti do gležnjev mu ne seže.

če bi bili pri Trumpu na lepotnem tekmovanju bi potem tvoj zapis dejansko imel smisel. tako pa...
bim--bam-bom
# 08.05.2018 ob 13:02
James je zame top 5 košarkar vseh časov, tažko pa je reči, kdo je najboljši. Prednost Jamesa je, da lahko relativno omejeno ekipo pripelje (skoraj) do konca. Slabost je to, da v Miamiju v najboljši ekipi tistega časa ni zgradil dinastije, in to, da ima samo 3 šampionske prstane.
To, kar pa je nakdo napisal, da bo James ujel Jordana, ko bo imel v finalih 6/6, je pa smešno. Če je nekdo boljši, te bo premagal, pa naj bo to v 1. krogu končnice ali pa v finalu.
Sicer pa je zame njegov največji uspeh, ko je leta 2007 povprečni Cleveland popelajl do velikega finala (med drugim so izločili odlični Detroit). Vse ostale uvrstitve v veliki finale glede na konkurenco na vzhodu niso bile nič presenetljivega. Najbrž je presežek še zmaga nad GSW v predlanskem finalu (je pa res, da takrat v GSW še ni bilo Duranta in je težko govoriti o najboljši ekipi vseh časov - vseeno pa so realno bili boljši od Cavsov).
firbec111
# 08.05.2018 ob 12:34
friks

Mene je zadnjič le zbodlo, ker je nekdo zapisal, da James dela svoje igralce boljše. Mogoče bi Slavko lahko na nek način s statistiko razjasnil še to vprašanje.

težka bo, verjetno še ena taka neuporabna debata kot o GOAT-u. kaj so parametri in koliko si dejansko ti zaslužen za to, ker v teoriji te skoraj vsak soliden PG naredi boljšega
firbec111
# 08.05.2018 ob 12:16
se strinjam z vsemi, da je Jordan najboljši vseh časov, ker očitno šteje samo to kako "elegantno" se igralec premika. #lepotnotekmovanje
krnekilojz
# 08.05.2018 ob 19:56
In ce bodo v finalu bo imel leflop pac 3-9 in vecni kralj v svoji glavi, drugace pa najvecji flop v zgodovini lige.
lopez
# 08.05.2018 ob 18:42
Zanimivo da se nekateri obešajo na prva leta Michaela Jordana, kako je "izvisel" v playoffu. Fun fact- Michael Jordan nikoli ni izpustil playoffa , LeBron james a prvi dve leti, plus pri rekordu s 63 točkami z Bostonom leta 1986 zaradi poškodbe sploh ni odigral cele sezone, ampak šele zaključek (kjer je potegnil CHI v playoff)
Kazalo