Marco Materazzi je najbolj znan, da je v finalu svetovnega prvenstva 2006 izsilil izključitev Zinedina Zidana. A Materazzi je tudi zadel za 1:1. Foto: EPA
Marco Materazzi je najbolj znan, da je v finalu svetovnega prvenstva 2006 izsilil izključitev Zinedina Zidana. A Materazzi je tudi zadel za 1:1. Foto: EPA
Alain Giresse
Alain Giresse je na 47 tekmah v dresu Francije zadel šest golov. Kar polovico od teh je dosegel na svetovnem prvenstvu 1982. Foto: EPA
David Villa
David Villa je z 59 zadetki prvi strelec v zgodovini španske reprezentance. Foto: EPA
Francozi in Italijani z največ različnimi strelci

To je leta 1982 uspelo Franciji, leta 2006 pa Italiji. Obe sta takrat odigrali po sedem tekem.

Vprašanja o svetovnem prvenstvu v nogometu, njegovi zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju.


327. Letos je bilo na svetovnem prvenstvu v povprečju doseženih zelo veliko golov na tekmo. A te v večini dosegajo ena in ista imena. Zanima me, znotraj katere reprezentance je bilo do sedaj največ različnih strelcev?

Alen Bezenšek

Dvakrat do zdaj se je pripetilo, da bi se znotraj ene reprezetance med strelce vpisalo kar deset nogometašev. Najprej je to leta 1982 uspelo Franciji, ki je na sedmih tekmah dosegla 16 golov.

NogometašZadetki
Alain Giresse3
Bernard Genghini2
Michel Platini2
Dominique Rocheteau2
Didier Six2
Maxime Bossis1
Alain Couriol1
Rene Girard1
Gerard Soler1
Marius Tresor1
SKUPAJ16

Francija se je prebila do polfinala, kjer je po enajstmetrovkah izgubila proti Nemčiji. To je bila sploh prva tekma, ki se je na svetovnih prvenstvih končala na tak način. Po rednem delu je bil izid 1:1, po podaljških pa 3:3. Francozi so v boju za 3. mesto izgubili proti Poljski s 3:2.

Drugi tovrstni primer pa se je pripetil leta 2006, ko so Italijani zadnjič postali svetovni prvaki. Deset igralcev je skupaj doseglo 12 zadetkov.

NogometašZadetki
Marco Materazzi2
Luca Toni2
Alessandro Del Piero1
Alberto Gilardino1
Fabio Grosso1
Vincenzo Iaqunita1
Filippo Inzaghi1
Andrea Pirlo1
Francesco Totti1
Gianluca Zambrotta1
SKUPAJ12

Na drugi strani ekstrema so Španci. Ti so pred štirimi leti postali svetovni prvaki, čeprav se je med strelce vpisala le trojica: David Villa je dosegel pet golov, Andres Iniesta dva, enega pa Carles Puyol.

Francozi in Italijani z največ različnimi strelci