Denis Čerišev je na uvodni tekmi zabil dva gola. Foto: Reuters
Denis Čerišev je na uvodni tekmi zabil dva gola. Foto: Reuters
Rusi petkrat zatresli savdsko mrežo
Začetek SP-ja z visoko zmago gostiteljev

Rusija namreč na Fifini lestvici zaseda 70. mesto, Savdska Arabija pa je 67. Razplet – pet žog v mreži Arabcev – je sicer kazal, da je razlika med njima precej večja, in to v korist gostiteljev. Na portalu Športni SOS zdaj dihamo v znamenju svetovnega prvenstva. Še vedno ste vabljeni k pošiljanju vprašanj.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


1.186. Kakšen položaj na mednarodni lestvici Fifa so imeli domači na svetovnih prvenstvih? Verjetno so med slabšimi Rusija, Južna Koreja in Južna Afrika?

Matija Klančar

Lestvica Fife je bila ustanovljena šele ob koncu leta 1992, zato tudi ni bilo veliko gostiteljev, ki jih lahko primerjamo. Reprezentance, ki jih ponuja bralec Matija, pa so res tri najslabše rangirane. Popolnoma na dnu je Južna Afrika, ki je tudi edina gostiteljica v celotni zgodovini svetovnih prvenstev, ki se ji ni uspelo prebiti v drugi del tekmovanja. Podrobnosti so v spodnji tabeli.

SPGostiteljFifaRazplet
2010Južna Afrika83skupina
2018Rusija70?
2002Južna Koreja404. mesto
2002Japonska32osmina finala
1994ZDA23osmina finala
2006Nemčija193. mesto
1998Francija18naslov
2014Brazilija34. mesto

Opomba: V stolpcu Fifa je mesto gostitelja na zadnji lestvici pred svetovnim prvenstvom, v zadnjem stolpcu pa njihova končna uvrstitev.

1.187. Je bila tekma Rusija – Savdska Arabija prva otvoritvena tekma na velikih tekmovanjih (SP in EP), v katerih sta se udarili reprezentanci, ki sta od vseh sodelujočih ekip na turnir prišli najslabše rangirani?
Marko Hrastar

Tako je, to je prvi tovrstni primer v skupni zgodovini lestvice Fifa in omenjenih nogometnih turnirjev. Omeniti velja še svetovno prvenstvo leta 1994, ko sta se na otvoritveni tekmi prvenstva pomerili najvišje in najnižje rangirani reprezetanci. Takrat je prvenstvo odpiral branilec naslova, takrat je to vlogo imela Nemčija, ki je bila na lestvici Fife tudi prva. Njen prvi tekmec v ZDA je bila Bolivija, ki je takrat na lestvici Fife zasedala 43. mesto, oziroma 24. med vsemi udeleženkami (to je bilo zadnje svetovno prvenstvo, na katerem je sodelovalo še 24 reprezentanc).

Na evropskih prvenstvih sta imela skupni najnižji rang Poljska in Grčija na Euru 2012. Poljaki so bili sogostitelji in so imeli najnižji rang med 16 udeleženkami, Grki pa 11.

Rusi petkrat zatresli savdsko mrežo
Začetek SP-ja z visoko zmago gostiteljev