Nogometaši Maribora bodo letos še četrtič zapored igrali evropsko jesen. Foto: BoBo
Nogometaši Maribora bodo letos še četrtič zapored igrali evropsko jesen. Foto: BoBo
PSV Eindhoven
Nogometaši PSV-ja bi lahko letos še šestič zapored igrali v Evropski ligi. Foto: EPA
Nogometaši Reala
Nogometaši Reala imajo najdaljši niz nepretrganega igranja v Ligi prvakov. Letos bodo v tem tekmovanju igrali že 18. zapored. 18 let zapored je v Ligi prvakov igral tudi Manchester United, a je letos ta niz prekinil. Foto: EPA
Swansea City
Swansea City je lani v primerjavi z Mariborom več točk zaslužil predvsem po zaslugi koeficienta države. Foto: EPA

Športni SOS se je poslovil od svetovnega prvenstva v nogometu. Tokrat je v ospredju evropski klubski nogomet, natančneje: nizi zaporednih nastopov v Ligi prvakov in Evropski ligi, nekaj besed pa je namenjenih še določanju klubskih koeficientov.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju.


369. Nogometaši Maribora so v zadnjih letih izjemno uspešni. Zanima me, kateri klub po številu zaporednih nastopov v skupinskem delu Evropske lige so, če se gledajo le aktualne serije.

Anže Š.

V petih letih obstaja Evropske lige (2009/2010-2013/2014) je v tem tekmovanju igralo 150 klubov. PSV Eindhoven je edini, ki je igral prav v vsaki sezoni, zato ima tudi najdaljšo možno serijo petih zaporednih nastopov.

Sledijo štirje klubi, ki so v sezoni 2013/2014 tretjič zapored igrali v drugem kakovostnem razredu evropskega nogometa. To so bili Maribor, Lazio, Rubin Kazan in Tottenham.

Od omenjenih petih klubov lahko serijo podaljšajo Maribor, PSV in Tottenham. Slovenski prvak mora za ta niz izgubiti zadnji predkrog Lige prvakov, nizozemski in angleški predstavnik pa morata biti uspešna v zadnjem predkrogu Evropske lige.

PSV je torej igral petkrat v Evropski ligi, po štirikrat (a ne zaporedoma) pa Club Brugge, Lazio, Rapid Dunaj, Salzburg, Sporting in Steaua Bukarešta.

370. Kako bi podobna lestvica izgledala za Ligo prvakov?
Anže Š.

V tej ligi je rekorder madridski Real, ki bo letos 18. zapored zaigral v Ligi prvakov. Sledi pregled vseh klubov, ki bodo letos igrali vsaj peto sezono zapored v tem tekmovanju.

18: REAL MADRID
17: ARSENAL *
12: CHELSEA
11: BARCELONA
7: BAYERN MÜNCHEN
5: AJAX, BENFICA, ŠAHTAR
Opomba: Arsenal mora za 17. zaporedni nastop biti uspešen v zadnjem predkrogu Lige prvakov.

Letos je sicer na sporedu 23. izvedba Lige prvakov. Sledi pregled vseh klubov, ki imajo vsaj 15 nastopov.

19: BARCELONA, MANCHESTER UNITED, REAL MADRID, PORTO *
18: BAYERN MÜNCHEN
17: MILAN, ARSENAL *
16: OLYMPIACOS
15: JUVENTUS
Opomba: Porto in Arsenal morata za 19. in 17. nastop še zmagati v zadnjem krogu kvalifikacij.

371. Kako se izračunajo klubski koeficienti ekip na Uefini lestvici za posamezno sezono? Primer: Zakaj ima v Maribor v primerjavi s Swanseajem manjše število točk v lanski sezoni, čeprav sta oba igrala lani v Evropski ligi in oba sta prišla v šestnajstino finala.
Denis Lutar

Osnova za delitev točk so zmage (2 točki) in remiji (1 točka) v glavnem delu obeh tekmovanj. Uefa nato deli še dodatne točke za uvrstitev v posamezno fazo tekmovanja. Največji bonus znaša 12 točk, kolikor sta ga dobila Real Madrid in Atletico Madrid, ki sta se uvrstila v finale Lige prvakov. Točke se osvajajo tudi v kvalifikacijah. Iz tega naslova je Maribor v lanski sezoni zaslužil 6 točk, Swansea pa 7 točk.

V skupno bero točk pa se poleg uspeha prišteje še 20 odstotkov koeficienta države. Le-tega ima Anglija bistveno višjega, zato je Swansea s tega računa dobil 3,357 točke, Maribor pa le 0,525. Angleški predstavnik je tako za sezono 2013/2014 skupaj prejel 10,357 točke, slovenski prvak pa 6,525.

Ti koeficienti so temelj določanja nosilcev pri žrebu za posamezne predkroge in skupinski del v obeh evropskih tekmovanjih. Za vsako sezono se tako upošteva seštevek zadnjih petih sezon. Za tokratni žreb se tako upoštevajo vse sezone od 2009/2010 naprej. Maribor ima letos koeficient 16,2 (po vrsti od sezone 2010 naprej: 1,775; 1,8; 2,45; 3,65 in 6,525), kar ga uvršča na 120. mesto med 454 klubi, ki so se v tem obdobju vsaj enkrat znašli v Evropi. Koeficient bo zrasel tudi prihodnje leto, saj se bodo izbrisale točke za sezono 2009/2010 (1,775), prištel pa se bo zaslužek za sezono 2014/2015. Če Maribor v nadaljevanju evropske sezone izgubi prav vse tekme, bo vseeno osvojil vsaj 2,375 točke.