Andy Murray je zadnji igralec, ki so mu v enem dvoboju uspele tri kravate. Temu dosežku je bil sicer blizu tudi na grand slamih. V uvodnem krogu Melbourna 2007 je proti Albertu Martinu vodil s 6:0, 6:0 in 5:0, a sledila je ena in edina izgubljena igra. Foto: Reuters
Andy Murray je zadnji igralec, ki so mu v enem dvoboju uspele tri kravate. Temu dosežku je bil sicer blizu tudi na grand slamih. V uvodnem krogu Melbourna 2007 je proti Albertu Martinu vodil s 6:0, 6:0 in 5:0, a sledila je ena in edina izgubljena igra. Foto: Reuters
Kim Clijsters in Dinara Safina
Dinara Safina je edina nekdanja številka 1, ki je na grand slamih izgubila s 6:0 in 6:0. BIlo je v 1. krogu Melbourna, ko je bila nemočna proti Kim Clijsters. To je bil za Rusinjo sploh zadnji turnir velike četverice. Foto: EPA
Serena Williams
Serena Williams je osvojila 20 turnirjev za grand slam. Foto: EPA

V Londonu gre počasi h koncu tretji grand slam sezone. Na Športnem SOS-u tudi tokrat odgovarjamo na tri vaša vprašanja, ki so povezana z Wimbledonom.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


584. Kolikokrat se je zgodila "popolna" kravata? S tem mislim na zmago s 6:0 v vseh treh nizih.

Samo Mikuš

Na turnirjih za grand slam se je do zdaj petkrat zgodila popolna kravata.

Roland Garros 1968, 1. krog:
Nikola Špear (JUG) - Daniel Contet (FRA)

Roland Garros 1987, 2. krog:
Karel Novačel (ČSFR) - Eduardo Bengoechea (ARG)

Wimbledon 1987, 1. krog:
Stefan Edberg (ŠVE) - Stefan Eriksson (ŠVE)

New York 1987, 1. krog:
Ivan Lendl (ČSFR) - Barry Moir (JAR)

Roland Garros 1993, 2. krog:
Sergio Bruguera (ŠPA) - Thierry Champion (FRA)

Na tri dobljene nize se poleg grand slamov igra še v Davisovem pokalu. Nazadnje je vseh 18 iger dobil Andy Murray, ki je leta brez izgubljene igre premagal Laurenta Brama iz Luksemburga.

585. Ali je kak teniški igralec kdaj zmagal s popolno kravato, torej je dobil prav vse točke v dvoboju?
Samo Mikuš

Po poročanju Knjige rekordov, ki jo je izdal Tennis Magazine, se je na najvišji ravni to zgodilo enkrat samkrat. Američanka Hazel Hotchkiss Wightman je leta 1910 brez izgubljene točke premagala rojakinjo Huiskamp (nikjer ni bilo zabeleženo njeno ime).

V odprti dobi tenisa se je dvakrat zgodilo, da je igralec v enem nizu osvojil vseh 24 točk. Američan Bill Scanlon je leta 1983 v 1. krogu premagal Brazilca Marcosa Hocevarja s 6:2, 6:0. Drugi primer je precej mlajši, Jaroslava Švedeva je v 3. krogu Wimbledona 2012 premagala Saro Errani s 6:0 in 6:4.

Vabljeni k branju: Popolnost v športu

586. Pri ženskah zmage s 6:0 in 6:0 na grand slamih najbrž niso tako zelo redke, a verjetno se največkrat dogajajo v 1. in 2. krogu. Katera igralka pa je v najpoznejši fazi tekmovanja zmagala z dvema kravatama?
Dominik P.

To je bila Steffi Graf, ki je leta 1988 brez izgubljene igre v finalu premagala Belorusinjo Natasho Zverevo. To je bilo zlato leto za Nemko, saj je osvojila zlati slam (ob vseh štirih grand slamih je osvojila še zlato olimpijsko medaljo). Spodaj so navedene vse igralke, ki so s 6:0 in 6:0 v odprti dobi tenisa zmagale v osmini finala ali kasneje.

Finale, Roland Garros 1988:
Steffi Graf (NEM) - Natasha Zvereva (SZ)

Četrtfinale, New York 2013:
Serena Williams (ZDA) - Carla Suarez Navarro (ŠPA)

Osmina finala, Melbourne 1998:
Lindsay Daventport (ZDA) - Ruxandra Dragomir (ROM)
Martina Hingis (ŠVI) - Jajuk Basuki (INDO)
Mary Pierce (FRA) - Henrieta Nagyova (SLK)

Osmina finala, Roland Garros 2008:
Ana Ivanović (SRB) - Petra Cetkovska (ČEŠ)

Osmina finala, New York 2009:
Katerina Bondarenko (UKR) - Gisela Dulko (ARG)

Osmina finala, New York 2012:
Serena Williams (ZDA) - Andrea Hlavačkova (ČEŠ)