Prvi zvezdnik Indianpolisa je Andrew Luck. Foto: Reuters
Prvi zvezdnik Indianpolisa je Andrew Luck. Foto: Reuters
Jeff Reed
Jeff Reed je leta 2007 odločil tekmo Pittsburgh - Miami. Foto: EPA

vsaka ekipa v eni sezoni utrpela najmanj pet porazov.

V Ligi NFL so v igri za naslov prvaka ostale le še štiri ekipe, s tem pa raste tudi zanimanje za ta šport med bralci portala Športni SOS.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


484. Če bi letošnji Super Bowl dobila ekipa Indianapolis, bi bilo najmanjše število porazov katerekoli ekipe v sezoni (redni del + končnica) pet. Doseglo pa bi ga kar šest ekip: Dallas, Denver, Green Bay, Indianapolis, New England in Seattle. V kateri sezoni je bilo število ekip z najmanjšim številom porazov največje?

Jernej Rus

V igri za naslov prvaka so letos še New England, Green Bay, Seattle (vsi 4 porazi v rednem delu) ter Indianapolis (5). Če bi Indianapolis osvojil naslov prvaka, bi se tretjič po letu 1970 (po združitvi Lige NFL in AFL) zgodilo, da bi bilo najnižje število porazov v sezoni 5.

Prvič se je to zgodilo v sezoni 1980, ko je Oakland v rednem delu izgubil pet tekem, nato pa osvojil Super Bowl. V rednem delu so imeli po en poraz manj Philadelphia, Dallas in Atlanta, ki pa so peti poraz utrpeli v končnici.

Drugi primer pa sega v sezono 1988, ko so imeli najmanj porazov v sezoni Buffalo, Cincinnati in Chicago. Vsi so v rednem delu izgubili štiri tekme, eno pa še v končnici. Takrat je prvak postal San Francisco, ki je v rednem delu izgubil sicer šest tekem, nato pa je v tekmi leta premagal Cincinnati z 20:16.

Na drugi strani ekstrema je en sam primer, v zgodovino se je vpisal Miami, ki je leta 1972 veliko skledo osvojil brez enega samega poraza. Tega ni uspelo ponoviti nobeni drugi ekipi. Še pet ekip je v sezoni izgubilo samo enkrat. To so bili:
1976 Oakland
1982 Washington (skrajšana sezona)
1984 San Francisco
1985 Chicago
2007 New England
Patrioti iz sezone 2007 so edini, ki niso osvojili naslova prvaka, preostali četverici je to uspelo.

485. Kakšen je bil najnižji rezultat kadarkoli v zgodovini v ameriškem nogometu?
Tjaša Ladić

Od leta 1920 je bilo v Ligi NFL več kot 70 odigranih tekem brez doseženih točk, a od zadnjega takega primera je minilo kar 71 let. Zadnja tekma z izidom 0:0 je bila odigrana 7. novembra 1943, ko sta se pomerila Detroit Lions in New York Giants.

Pet tekem v zgodovini se je končalo z drugim najnižjim možnim izidom 2:0. Najnižji izid v tem stoletju pa je 3:0. Zgodilo se je 26. novembra 2007, ko je Pittsburgh ugnal Miami. Za edine točke je v zadnji četrtini poskrbel Jeff Reed, ki je izkoristil prosti strel, dolg 24 jardov.