Milivoje Novaković je prvi slovenski nogometaš z dvema hat-trickoma. Foto: Aleš Fevžer
Milivoje Novaković je prvi slovenski nogometaš z dvema hat-trickoma. Foto: Aleš Fevžer
Ljudski vrt
Ljudski vrt je gostil še 20. tekmo slovenske nogometne reprezentance. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Ob koncu kvalifikacijskega ciklusa za nastop na svetovnem prvenstvu v Braziliji 2014 je čas, da preverimo osveženo statistiko slovenske reprezentance. Milivoje Novaković je proti Norveški dosegel vse tri gole in ponovil svoj dosežek s tekme proti Trinidadu in Tobagu iz maja 2006.


Zahović ima še deset golov prednosti

Po en hat-trick so za Slovenijo dosegli Sašo Udovič (pet golov), Milan Osterc (štirje goli), Primož Gliha, Milenko Ačimović in Tim Matavž. Novaković ima zdaj na svojem računu 25 zadetkov in na večni lestvici zaostaja le za Zlatkom Zahovićem, ki je zbral 35 golov.

Cesar na četrtem mestu
Zahoviću pa se na lestvici nastopov vztrajno bliža Boštjan Cesar, ki ima po novih dveh tekmah zdaj 72 nastopov, kar ga uvršča na četrto mesto. ZZ Top je dres Slovenije nosil na 80 tekmah.

Zelo neugodna tekmeca
Norveška in Švica sta vedno veljali za sila neugodna nasprotnika. Zanimivo je, da ima zdaj Slovenija proti obema reprezentancama identičen izkupiček - 1 zmaga, 1 remi in 5 porazov (vabljeni k ogledu uspešnosti proti vsem reprezentancam).

Še 13. zmaga v Ljudskem vrtu
Maribor je 20. gostil uradno tekmo slovenske nogometne reprezentance, ki je zmagala še trinajstič. Ljudski vrt je s tem z naskokom najbolj "prijazno prizorišče" v zgodovini slovenske nogometne reprezentance (pregled uspešnosti na vseh domačih stadionih).