Milivoje Novaković je na šestih reprezentančnih tekmah dosegel vsaj po dva gola. Foto: Reuters
Milivoje Novaković je na šestih reprezentančnih tekmah dosegel vsaj po dva gola. Foto: Reuters
Sašo Udovič
Sašo Udovič je rekorder po številu golov na eni tekmi. Leta 1996 je pri zmagi nad Islandijo s 7:1 dosegel kar pet golov. Foto: Aleš Fevžer
Robbie Keane
Robbie Keane se je hat-tricka proti Gibraltarju veselil že po 18 minutah. Foto: EPA

V torek se je končal prvi mednarodni teden nogometnih kvalifikacij, ki je trajal kar šest dni. Športni SOS se tokrat dotika Novakovića in Robbieja Keana, ki je postal najboljši strelec v zgodovini kvalifikacij za evropska prvenstva.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju.


421. Kateri slovenski nogometaš je največkrat dosegel vsaj po dva gola na eni reprezentančni tekmi? Je tudi tu na vrhu Zlatko Zahović?

Adam

Zlatko Zahović je že dolgo na vrhu lestvice najboljših slovenskih strelcev (35), zadetke je dosegel kar na 30 tekmah. Na petih tekmah je torej nasprotne vratarje premagal po dvakrat. V tem pogledu ga je prav na tekmi proti Litvi prehitel Milivoje Novaković, ki je v Vilni dosegel oba slovenska gola in s tem še šestič v reprezentančni karieri dal po vsaj gola. V spodnji tabeli so vsi nogometaši, ki so vsaj na dveh tekmah dosegli več kot en zadetek.

Igralec2345Tekme
Milivoje Novaković42006
Zlatko Zahović50005
Tim Matavž21003
Ermin Šiljak30003
Sašo Udovič10012

Opomba: V stolpcu 2 je navedeno število tekem, na katerih je posamezen nogometaš dosegel dva gola, v stolpcu 3 je število tekem s hat-tricki in tako naprej. V zadnjem stolpcu pa je skupno število tekem, na katerih je posamezen igralec dosegel vsaj po dva gola.

422. Irec Robbie Keane je s tremi goli proti Gibraltarju postal najboljši strelec v zgodovini kvalifikacij za evropska prvenstva. Kakšna pa je lestvica med Slovenci?
Adam

Keane je s tremi goli proti Gibraltarju svoj izkupiček povišal na 21, s čimer je postal najuspešnejši strelec v zgodovini kvalifikacij za evropska prvenstva. Sledijo mu Turek Hakan Sükür (20), Danec Jon Dahl Tomasson (19), Čeh Jan Koller, Španec Raul Gonzalez (oba po 18) ... V spodnji tabeli so vsi Slovenci, ki so v kvalifikacijah za evropska prvenstva dosegli več kot dva zadetka.

NogometašZadetki
Zlatko Zahović15
Ermin Šiljak9
Milivoje Novaković7
Tim Matavž5
Klemen Lavrič4
Milivoje Novaković4
Primož Gliha3