V uvodnem krogu so od favoritov najbolj razočarali nogometaši Nemčije. Foto: Reuters
V uvodnem krogu so od favoritov najbolj razočarali nogometaši Nemčije. Foto: Reuters
Mehičani presenetili Nemce

Med svetovnim prvenstvom v nogometu na portalu Športni SOS odgovarjamo na vaša vprašanja o tem dogodku. Še vedno ste vabljeni k pošiljanju vprašanj.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


1.189. Ob pregledu rezultatov favoriziranih reprezentanc v prvem krogu se mi poraja vprašanje, ali so polfinalistke prejšnjega svetovnega prvenstva ob štartu že kdaj imele slabši izkupiček točk? Dobile so namreč vsega 2 točki (z Nizozemsko vred, ki sploh ni uvrščena na svetovno prvenstvo).

Metod Benedičič

Prvak Nemčija je v uvodnem krogu klonil pred Mehiko, južnoameriška velikana Argentina in Brazilija sta zgolj remizirali, Nizozemske pa na letošnjo izvedbo sploh ni. To skupaj res pomeni 2 točki, kar je sploh drugi najslabši izkupiček polfinalistov v zgodovini prvenstev.

Slabše jim je šlo le leta 1934, ko so ostale celo brez ene same točke. Prvi svetovni prvak iz leta 1930 Urugvaj je odpovedal sodelovanje na naslednjem turnirju, Argentina in ZDA so klonile na prvi tekmi (ki je bila takrat že obračun na izpadanje - osmina finala), Jugoslaviji pa se na tekmovanje v soseščini (svetovno prvenstvo je organizirala Italija) ni uspelo uvrstiti. Na koncu je prvak postala prav Italija, ki je v finalu premagala Češkoslovaško, v polfinalu pa sta igrali še Nemčija in Avstrija.

Zanimivo - najboljši začetek polfinalistov pa se je zgodil takoj na naslednjem turnirju leta 1938, ko so se zmage (prav tako takoj v dvobojih na izpadanje) veselili Italija, Češkoslovaška in Avstrija (slednja brez boja). Remizirali so le Nemci, ki pa so nato ponovljeno tekmo izgubili proti Švici. Če bi upoštevali današnje točkovanje, bi jim tako pripisali 10 točk, kar je največ v zgodovini svetovnih prvenstev.

Mehičani presenetili Nemce