Športni SOS
James Harden
Houston je tista ekipa, ki je začela pravo revolucijo s poskusi metov za tri točke. V zadnjih sedmih sezonah je kar šestkrat na vrhu po metih za tri točke. Enkrat je vmes na vrh skočil Golden State – to je bilo v sezoni 2015/2016, ko so Bojevniki metali 31,6-krat na tekmo. Naslednjo sezono se je na vrh vrnil Houston, ki je od takrat vselej metal več kot 40 trojk na tekmo. Ta skok sovpada s prihodom Mika D'Antonija, ki je vedno veljal za trenerja, ki veliko bolj prisega na napad kot obrambo. Foto: Reuters

Revolucija: na tekmah NBA-ja 30 točk več kot leta 2012

580. del rubrike Športni SOS
8. november 2018 ob 10:36
Ljubljana - MMC RTV SLO

Liga NBA je letos izrazito napadalno usmerjena, saj gledalci na vsaki tekmi v primerjavi z lansko sezono v povprečju vidijo kar deset točk več.

V aktualni epizodi podkasta SOS-odmev je bilo izpostavljeno ogromno število točk, ki jih letos ekipe dosegajo v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. Na portalu Športni SOS nadaljujemo to zgodbo in odgovarjamo na vaši vprašanji o tej temi. Seveda ste še vedno vabljeni k postavljanju vprašanj (iz različnih športov – ne le o košarki).

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


Naročite se na podkast SOS-odmev!


1.250. Poslušal sem podkast SOS-odmev, kjer ste omenjali rekordno število metov trojk. Kako se to odraža v številu doseženih točk? Ali smo priča rekordu?

Peter R.

Trenutno ekipe v Ligi NBA dosegajo po 111,5 točke na tekmo, kar je največ v eri trojke (ta je v Ligo NBA sprva sramežljivo vstopila v sezoni 1979/1980).

Kot vidimo v zgornjem grafu, je bilo še v sezoni 2011/2012 v povprečju doseženih 96,3 točke, v samo sedmih letih pa je število doseženih točk strmo naraslo – vse do rekordnih 111,5 točke v tej (sicer še mladi) sezoni. To pomeni, da se je povprečno število točk na eni tekmi Lige NBA v sedmih letih povečalo kar za neverjetnih 30 točk!

Prejšnji rekord v eri trojke znaša 110,8 točke, kot so jih ekipe dosegale v sezoni 1984/1985.

1.251. Kakšno vlogo ima pri tem trojka? Vem, da ste o tem že pisali, bolj me zanima razmerje metov za dve in tri točke?
Peter R.

Trojka ima res ogromno vlogo. Povprečje točk na začetku ere trojke iz leta 1980 (109,3) je skorajda enako današnjemu (111,5), krepko pa se je spremenilo razmerje metov za dve in tri točke.

Kot prikazuje zgornji graf, se skupno število metov iz igre ni bistveno spremenilo (tako v letu 1980 kot danes se vrti okrog 90 metov na tekmo), bistveno pa se je spremenilo razmerje med obema tipoma metov, vse manj je namreč poskusov za dve točki, precej več pa metov za tri točke.

100 metov za 2 prinese 98,8 točke, za tri pa 106,5 točke
Glede na to, da se odstotek natančnosti za 2 točki in 3 točke na dolgi rok tako rekoč ne spreminja, je razumljiv trend vse večje usmeritve v met za tri točke. V zadnjih desetih letih je tako odstotek natančnosti za tri točke 35,5-odstoten, za dve točki pa 49,4-odstoten. Če to pretvorimo v 100 napadov, dobimo zaključek, da se nekoliko bolj izplača bolj tvegan pristop – s trojkami namreč zberemo 106,5 točk, z dvojkami pa 98,8. Ko pa imaš v svoji ekipi še specialiste (tipa Steph Curry), je recept s trojkami še bolj razumljiv. To je eden od razlogov, da zadnja leta v napadu vidimo spremenjeno filozofijo, številne ekipe tako želijo kopirati recept Golden Stata, ki je v zadnjih štirih sezonah osvojil tri prstane.

Omejen napad po skoku v napadu
K izrazitemu skoku pri povprečnem številu pa vpliva tudi novo pravilo v Ligi NBA, saj imajo po novem ekipe po skoku v napadu za organizacijo nove akcije na voljo le še 14 sekund in ne več 24. To bi lahko denimo (skupaj s priseganjem na trojko) pojasnilo nekoliko večji porast v številu vseh metov iz igre v primerjavi z lanskim letom.

Vabljeni k poslušanju SOS-odmeva, kjer je bilo govora predvsem o Luki Dončiću (kliknite na spodnjo sliko).

VIDEO
NBA: Deljena mnenja, kdo bo novinec leta
Slavko Jerič
Prijavi napako
Komentarji
Branko57
# 08.11.2018 ob 10:49
Končno malo zanimivejša in smiselna analiza, ne pa neki Dončič statsi brez vsakega vzorca.
mihamiha23
# 08.11.2018 ob 11:05
poleg trojke je bistven podatek,da se praktično vsak napad zaključi v cca 12 sekundah, torej vidimo največ tri podaje na akcijo,potem pa se že vrže tudi če igralec ni v idealnem položaju.
vsaj meni je taka košarka obup,ampak kot vemo, je nba show, ne pa neka resna košarka
Deschamps
# 08.11.2018 ob 12:18
NBA že dolgo nima nobene veze s košarko....

Ampak vseeno NBA-jevci vsako ekipo, ki ima veze s košarko v košarki pustijo na 70 pikah.
dadinho10
# 08.11.2018 ob 11:09
to ni nic cudnega, ameri so itak nori na statistiko, njo pa polnis s cim vecjim stevilom tock.
vse vec je aktualen run and gun napad, pa pac zbiras skoke, ce nisi pri metu.
in prav to posiljevanje statistike je tudi razlog, da se stevilni igralci zaletavajo in nabijajo lastno statistiko, ekipa pa pac kar je to je.
saj pa se samo spomnite, ko je westbrook imel sezono triple double povprecjem.
imate se posnetke na yt kako je nabiral skoke, ko je cela ekipa puscala da on zbere skok itd.
pa je to bila novica dneva, iz dneva v dan, kako mozakar podira razne rekorde.
saj je hvale vredno, vendar vseeno bi ekipni rezultat moral biti v ospredju, saj je le takrat posameznikov doprinos vreden.
Pjanc
# 08.11.2018 ob 10:57
Hitrejša igra, krajši napadi, več trojk. Tudi moderni center mora v NBA-ju imetu šut, če ne ni nič vreden.
pazi_mina
# 08.11.2018 ob 11:42
Ker ZDA moštvo bo igralo po NBAjevsko, ostala ne.

Slovenija je s Kokoškovom zmagala EP z NBA igro...očitno ste vsi že pozabili
bilzerian
# 08.11.2018 ob 10:58
mogoe pa se ne igra bolj napadalno, ampak se igra samo malo manj obrambe
Jurčič
# 08.11.2018 ob 11:16
ne razvija se vse skupaj v pravo smer, vse skupaj je postalo totalno negledljivo do končnice....res je, hitrejsi so napadi, več šuterjev za 3, hkrati pa je obramba postala farsa
Fleaa
# 08.11.2018 ob 12:06
NBA že dolgo nima nobene veze s košarko....
vse je samo šov za gledalce, ki pa v večini sploh ne spremlja tekme pač pa se baše s čikenvingsi in cola zero...
škoda cajta, da bi to gledal
timoti
# 08.11.2018 ob 11:17
to je prvo cirkus ki prinese največ $$$ in šele potem košarka....
Payton20
# 08.11.2018 ob 15:05
Zadnjič sem pogledal tekmo MIL:SAC na SK. In kar nisem mogel verjeti, kaj gledam... če se ne motim, je bilo vrženih 70 ali celo več trojk. To je samo padalo... od playov do centrov, vsi so metali za 3. Lopez (sicer soliden "tricaš", vendar vseeno center) jih je vrgel 7 ali celo več. Tudi zabijanje pod koš Giannisa me ni navdušilo. Ne vem, imam se za velikega košarkarskega navijača, ampak se vedno bolj strinjam s tistimi, ki dajejo prednost evropski košarki, kjer je sicer manj točk, vendar je igra zelo taktična, napeta in izenačena (če seveda ne igra Olimpija :-)). Skratka še vedno bom rad pogledal zanimivo NBA tekmo, ampak tole letos je res višek... vsi mečejo trojke, beki s 180cm in še nekaj se konstantno zaletavajo v raketo (zadnjič Mason III pri SAC?!?!), preveč time-outov in prekinitev, preveč prekrškov (sodniki ne dopuščajo moške igre)... V časih, ko sem še sam igral košarko, si bil po koncu tekme cel rdeč od ščipanja, en kup odrgnin po kolenih in komolcih, ko si se metal za žogo, strgani ("zažgani") dresi, predvsem hlače, tudi kakšna modrica... pa sodnik je vse videl, piskal pa bolj malo. Ampak to je to.. kontaktni šport. Najbolje, da dajo na sredino igrišča mrežo, potem pa naj Curry in podobni mečejo vsak s svoje strani.
jakec15
# 08.11.2018 ob 14:14
Zanimivo, da t.i. show obrača ogromno $ napram resni košarki?! Vrjemte, da je v NBA ogromen povdarek na taktiki, pripravi na tekmo. Nba je recimo kot Nasa napram evropski vesoljski agenciji. Pač so X let spredi, majo tradicijo, denar...
pazi_mina
# 08.11.2018 ob 11:26
eh, tudi slovenija ko je postala evropski prvak je igrala tako košarko s Kokoškovim...zmaga tisti ki da koš več, če bi evropska četrtina trajala 12minut bi tudi slovenija dosegala takrat 130 pik na tekmo. Časi sagadina da zmaga tisti, ki prejme manj košev so mimo
arhitektka
# 08.11.2018 ob 13:57
Sori, ampak a ste slepi?
Nisem redna gledalka košarke, otroci so navijači. Pa smo gledali evropski prvenstvo in sedaj oplazim s pogledom kako nba tekmo.

Brez veze. Gorile tekajo izpod enega koša do drugega in si egoistično nabijajo statistiko. Nobene IGRE!

Ameriški show.
K_ris
# 08.11.2018 ob 13:47
V zadnjih desetih letih je tako odstotek natančnosti za tri točke 35,5-odstoten, za dve točki pa 49,4-odstoten. Če to pretvorimo v 100 napadov, dobimo zaključek, da se nekoliko bolj izplača bolj tvegan pristop – s trojkami namreč zberemo 106,5 točk, z dvojkami pa 98,8.

Tudi tu bi opozoril na eno pomanjkljivost. Odstotek meta še ne pove vsega. Prepričan sem, da je ob poskusih meta za dve točki storjenih bistveno več osebnih napak, kar rezultira v izvajanju prostih metov. in tega v tej statistiki ni. Zaključek, da se bolj splača metati trojke, je zato precej vprašljiv.
K_ris
# 08.11.2018 ob 13:44
1.251. Kakšno vlogo ima pri tem trojka? Vem, da ste o tem že pisali, bolj me zanima razmerje metov za dve in tri točke?
Peter R.

Trojka ima res ogromno vlogo.


Slavko, tokrat si pa malo v temo brcnil. Iz grafov je precej jasno razvidno, da več metov za tri ne pomeni, da je na tekmi doseženih več točk. Je pa zelo jasna korelacija med skupnim številom metov (rumena črta v spodnjem grafu) in povprečnim številom doseženih točk.

In ne, ne drži, da se število metov ni bistveno spremenilo. Res jih je enako kot v osemdesetih, a jih je obenem 10 več kot na začetku tisočletja. 10 več pa pomeni več kot 10% povečanje.
Bootsy
# 08.11.2018 ob 11:18
To ni nobena Revolucija....

Opuščanje obrambne igre. Vse sile v napad, ekipa ki ima razpoloženih več strelcev ( ali pa, ki ima v ekipi več odličnih strelcev ) pač zmaga. Ogromno metov je nepokritih oziroma ne od branjenih.

Enostavno če pogledaš Dončiča, koliko odprtih metov si enostavno naredi sam,...
Drugi primer tekma SA in Dallas. Ko Jordana ni kril Pau Gasol je delal pod obročem kar si je zamislil, ko je bil pod obročem Gasol je bila obratna slika. Stara šola obrambe.
clutch00
# 08.11.2018 ob 11:14
zakaj se igra manj obrambi, je bolj zaradi pravil, ker grejo vedno bolj v prid napadalne ekipe. Zdej je ze prakticno vsak dotik v obrambi favl. Posledicno gres kot tank pod kos in ti noben nic ne more. Ne govorijo zastonj "soft NBA"
noprou
# 09.11.2018 ob 07:50
tudi mene je potem včeraj zaskrbelo, da pri gledanju tekem za nazaj izrežejo reklame. Samo potem bi izrezali vse reklame in ne bi ostala tista 20 sekundna v prvi četrtini. In verjetno tudi tistih drugih zadev napol povezanih s košarko ne bi bilo. In če bi bilo toliko vsega izrezanega, bi posnetek znotraj četrtin trajal 48 minut in ne 85?? In minuta odmora bi se začela in takoj končala - pa v posnetku ni tako. Vseeno bom pri prvi tekmi, ki jo bom gledal v živo, še enkrat računal procente ...
makoshark
# 08.11.2018 ob 21:28
mihamiha23
poleg trojke je bistven podatek,da se praktično vsak napad zaključi v cca 12 sekundah, torej vidimo največ tri podaje na akcijo,potem pa se že vrže tudi če igralec ni v idealnem položaju.

Najbolje je zaključiti na še nepostavljeno obrambo.
noprou
# 08.11.2018 ob 18:48
@johnsmith
malo analize glede te enormne količine reklam - analiziram včerajšnjo tekmo MIA:SAN - Fox Sports, NBA league pass.
ne gledam med četrtinami in polčasom, ker tam so vedno na vseh programih reklame.
vse četrtine so skupaj trajale 85'33'' = 5193 sekund
reklama vmes je bila samo ena v prvi četrtini v trajanju 20 sekund
bile so še 3 zadeve, ki pa so v kontekstu s tekmo/športom/dvorano/klubom, in sicer strokovni studio, Heat anti-cancer program, Vice nights. To je skupaj trajalo 4'16'' = 256 sekund.
Po tekmi je še pogovor z MVP, ampak tega ne štejem nikamor.
skratka:
- reklam je bilo 20/5193 = 0.4% časa tekme
- prekinitev, ki so v kontekstu tekme, je bilo 256/5193 = 4.9% časa
- čiste košarke je bilo 4917/5193 = 94.7% časa

si še prepričan, da so reklame v NBA tako velik problem?
noprou
# 08.11.2018 ob 17:36
NBA košarka je atomska košarka. Ko berem te komentarje tu, ne morem verjeti. Evropska košarka je 2 nivoja pod NBA, ne morem reči drugače. Recimo tale tekma MIA:SAN - ob taki obrambi, kot jo je prikazal MIA, in ob taki energiji in tempu, nobena evropska ekipa ne prileze čez 50 pik! Poglejte Dončića - v Evropi je raztural in bil takoj najboljši. V NBA je res že takoj najboljši igralec Dallasa, ampak zanimivo je to, koliko ima težav v igri. Vse je eno ali dve prestavi višje. V top 100 igralcev na svetu jih je vsaj 95 iz NBA, morda 2-3 iz evropskih tekmovanj. Kako je to potem lahko bolj zanimivo?? Tudi sam rad pogledam našo ligo, pa ABA ligo, pa Real s Prepeličem, ... Ampak treba je biti pa realen. Očitno tudi tukaj cena veliko pove ...
Hrk hrk
# 08.11.2018 ob 13:50
Zakaj ne uvedejo še petk,met s sredine igrišča?
Al pa desetk,met izpod lastnega koša.
Binder Dandet
# 08.11.2018 ob 13:47
@Robiiland:
"tocno zato ne gledam nikoli NBA. Obrambe ni, samo kosi padajo nonstop. Totalno nerazburljivo."

Ne da ni obrambe. Le napad je vedno korak pred obrambo, kar se razvoja tiče.
prim00z
# 08.11.2018 ob 11:54
meni osebno je evropska košarka zanimivejša, saj je bolj taktična in zahteva več, kot le šprintanje levo in desno
pazi_mina
# 08.11.2018 ob 11:42
čisti run & gun smo igrali
noprou
# 09.11.2018 ob 07:44
Če 85 minutam prišteješ odmore med četrtinami (polčas je kar dolg), dodaš uvod, ki je tudi lahko 20 minut ali več, in dialog na koncu, si blizu dveh ur in pol, ane?
Binder Dandet
# 09.11.2018 ob 06:19
@noprou:

Ne vem kaj si gledal, ampak tipicna nba tekma traja skoraj 2,5 ure oz 150 min. Igra se pa 48 min. Vse ostalo so prekinitve. In ta del je res naporen in me mine. Sme pa gledal vceraj posnetek den:bos, to pa je zanimivo, ko so vse prekinitve izrezane.
Tkopacje
# 08.11.2018 ob 19:45
@ noprou

Tem tvojim statistikam preprosto ne verjamem. 20 sekund reklam v 4/4? Lol, preprosto nemogoce, saj imas commercial timeoute v vsaki cetrtini! Mogoce jih rezejo na pay tv, na klasicni TV in v live prenosu jih pac ne.

O tej “cisti kosarki” pa bi se tudi dalo debatirati. Ciste igre je 48 minut, vse ostalo so prekinitve. Ko jaz gledam NBA tekmo (res poredko), lahko hkrati spremljam vsaj dve, ker je toliko prekinitev.
johnsmith
# 08.11.2018 ob 18:07
Zanimiv bi bil podatek koliko je še košarke med reklamami. Jaz sem NBA nehal gledat, ker me ne zanima dogodek, kjer je 1/2 reklam in 1/2 kurjega tekanje od koša do koša.
friks
# 08.11.2018 ob 15:58
Počasi res že malo pretiravajo. Rezultati preko 140 točk sodijo na revijalne tekme, ne pa na resne obračune. Pa preveč je tega tekanja gor in dol vsakih 15 sekund.

Se mi pa zdi, da so do tega prišli tudi zato, ker je v ekipah toliko fluktuacije. Dobra obrambna ekipa se mora najprej navaditi komunicirati in delovati usklajeno. Tako pa se menjajo te ekipe, da komaj slediš, kam je kakšen igralec šel. In potem je lažje graditi na nadarjenih napadalcih in strelcih, ki mečejo na koš kot po tekočem traku. Pas še za večino gledalcev je to bolj zanimivo.
ElTorro
# 08.11.2018 ob 14:08
@K_ris
Kar si napisal je morda še najbolj razvidno v letih 95-97, ko so začasno skrajšali razdaljo za trojke.

Prišlo je do močnega skoka v deležu metov za 3 točke, ti meti so bili tudi opazno natančnejši (logično, ob krajši razdalji), kljub temu je v teh treh letih opazno padlo število točk na tekmo.

Tokrat res precej napačna analiza Slavka.
Binder Dandet
# 08.11.2018 ob 13:49
@schultz23:
"Predlagam še enako vprašanje za končnico nbaja..pa mogoče grand finale..ali je tam tudi toliko metov, točk, itd napada..

menim, da bližje kot gre liga proti koncu bolj se spreminja razmerje napad-obramba.."

Jaz ne spremljam NBA tako podrobno, da bi gledal tekme. Tu in tam. Je pa v zgornjem članku, ki sem ga linkal, omenjen primer Clevelanda v zadnjih letih. Med sezono niso praktično nobenega križanja odigrali, da bi ustvarili mismatch. V končnici pa skoraj samo to. Poanta je, da niso NBA trenerji tako butasti kot se nam zdi in da se vseeno gredo taktike. Le nepozorno oko jih ne razume.
topix
# 08.11.2018 ob 13:29
S takratnimi številkami
topix
# 08.11.2018 ob 13:23
Zanimivo da pa posamezniki ne dosegajo nekih rekordnih številk. Recimo Jordan bi bil sedaj prvi strelec v večini sezon
Branko57
# 08.11.2018 ob 13:02
100 metov za 2 prinese 98,8 točke, za tri pa 106,5 točke
Edino kar je čudno je to, da so to preprosto matematiko pogruntali šele zdaj. V športu je še vedno preveč vraževerja in vere v neke psihološke igrice in kontrolo nad situacijo, pa precej premalo matematike. Lep tak primer je film Moneyball, sicer o bejzbolu a vseeno, se pa stvari počasi premikajo v pravo smer.
schultz23
# 08.11.2018 ob 12:37
Predlagam še enako vprašanje za končnico nbaja..pa mogoče grand finale..ali je tam tudi toliko metov, točk, itd napada..

menim, da bližje kot gre liga proti koncu bolj se spreminja razmerje napad-obramba..
Branko57
# 08.11.2018 ob 11:14
to ni nic cudnega, ameri so itak nori na statistiko, njo pa polnis s cim vecjim stevilom tock.
pa verjetno tudi zmage a ne...
threepointer
# 09.11.2018 ob 08:01
@noprou, seveda je vse to hipotetično. Kaj pa misliš, da bi bilo, če bi NBA ekipa prišla igrat EL po evropskih pravilih? Ravno tako bi imeli težave s prilagajanjem. Najboljše ekipe bi zaradi viška kvalitete sicer vseeno prevladale, druge pa bi imele precej resne težave.
noprou
# 09.11.2018 ob 00:04
trenutno bi se recimo Real lahko kake 3 četrtine držal Washingtona, na koncu tudi tam ne bi imel možnosti. Dallas, ki je med slabšimi NBA ekipami, nabije Real za 30-40 pik. Miami v 48 minutah razbije Real za 50 pik. Žal je trenutno tako.
noprou
# 08.11.2018 ob 23:49
@Tkopacje
"čista košarka" se nanaša na igro ter tudi prekinitve, ko kamera spremlja igralce, sodnike, ko je posnetek akcije ... In tega je bilo na omenjeni tekmi 94.7% časa vseh štirih četrtin (brez pavz med četrtinami in polčasom, kjer pa seveda so commercials). Lahko je reči, da ne verjameš, samo jaz sem si vzel čas in sem vse prevrtel in zapisal. Naredi prosim to še ti, da se bova lažje pogovarjala:)
@threepointer
to je bolj bi, če bi ... trenutno pa ni in dokler je taka razlika v denarju, tudi ne bo. No, razen če Trump res reče ne globalizmu in vrže ven vse neameriške igralce, ki se okoriščajo z ameriškim trgom. To pa bi bil močan pozitiven impulz za evropsko košarko, ki itak napreduje. Si predstavljate Antetokoumpa, Jokića, Dragića, Dončića, Goberta, Belinellija, Šarića, Valenčiunasa, Markanena, Mirotića, B&B Bogdanovića, Teodosića, Nurkića, Porzingisa, Bjelico, Vučevića, Ibako, Gasole - da igrajo v Evropi?
threepointer
# 08.11.2018 ob 19:59
Jaz porabim za ogled ene tekme s preskakovanjem prekinitev približno uro in pol. S prekinitvami vred pa je še kakšno uro daljša. Na NBA pass veliko večino prekinitev res ne zapolnijo reklame, večina pa ni neposredno povezana s tekmo. Vmes so res tudi kakšni bolj ali manj zanimivi intervjuji, ampak večina je pa klasična ameriška zabava za množice. Od časa do časa pogledam še kakšne plesalke :).
threepointer
# 08.11.2018 ob 19:52
@noprou, bo kar držalo, da igra vsaj 95 od najboljsih 100 igralcev v NBA. Ampak košarka je še vedno ekipni šport in to ne pomeni avtomatsko, da so vse NBA ekipe boljše od nekaj najboljših evropskih ekip. Če bi recimo najboljše štiri evropske ekipe nekoliko razširile svoj roster, da bi lahko zdržale nor NBA tempo, bi po moje brez težav igrale v NBA, ni nemogoče niti, da bi se katera kdaj uvrstila v PO. Proti najboljšim NBA ekipam pa seveda ne bi imele nobenih možnosti. To bi seveda veljalo pod predpostavko, da bi bila pravila poenotena in ne bi bilo težav s prilagajanjem. Jaz upam, da bo do tega nekoč le prišlo.
nuLanuLa
# 08.11.2018 ob 15:48
Abramba je bolj zaradi formata igre. Kozmetična, plesna, baletna. Bolj malo je trde fizike. Vse je podrejeno spektaklu. "Run and gun."
bojfab
# 08.11.2018 ob 15:02
Začela se je NCAA. Krampelj in Kavaš solidno, Kraljević in Ožegović kot lani, t.j. nič-
pjandura
# 08.11.2018 ob 14:50
Vsak papak ze mece povprecje 20 pik.
OnionRing
# 08.11.2018 ob 13:14
cela pa revolucija, folk je nehu obrambo igrat zato visoki rezultati….defence #nofun za gledat, tko da....
koncert
# 08.11.2018 ob 12:47
Včasih ni bilo zaželjeno, da bi večji in močnejši igralci, kljub temu da so bili več ali manj enako spretni in natančni (ali pa zaradi moči, ki jo rabiš pri metanju trojke, v teoriji še bolj natančni), igrali zunaj trojke in metali trojke - ker so jih vsi pošiljali pod koš. Sedaj tega predsodka ni več.
P.S. Morda pa se samo motim in pač samo trojke niso več tak bavbav in jih več mečejo.
Robiland
# 08.11.2018 ob 11:56
tocno zato ne gledam nikoli NBA. Obrambe ni, samo kosi padajo nonstop. Totalno nerazburljivo.
Lovec
# 08.11.2018 ob 11:45
Do izločilnih bojev je ta liga komedijanstvo in ustvarjanju zgodb. Ko pridejo izločlni boji oziroma cca 10 krogov pred tem se ztačne igrati košarka. Prej pa ne. Pogledal sem si eno tekmo NBA sedaj in do konca redne sezone ne bom več nobeno. Košarkasko je Evroliga veliko bolj kakovostna, čeprav setudi tukaj nakazujejo elementi iz NBA-ja. Pa da ne bo pomote NBA je liga ki je par razredov nad Evroligo.
Izbor