Nasmeh Špele Rogelj je več kot zgovoren. Foto: EPA
Nasmeh Špele Rogelj je več kot zgovoren. Foto: EPA
Prevc do prvih letošnjih stopničk
Celje le še štiri točke za Domžalami
Fak tretji na Švedskem
Velika zmaga Mazejeve v Lake Louisu
Rogljeva zmagala v Lillehammerju

Na portalu Športni SOS tudi ta teden izpostavljamo nekatere zanimive zgodbe iz sveta športa. Svoje lahko zapišete v komentarjih pod izborom.

Teden 8 (od 1. do 7. decembra)

10. Združitev košarkarjev in nogometašev
Na košarkarski zvezi Slovenije so se odločili, da bodo letošnjo tekmo zvezd popestrili na poseben način - košarkarjem se bodo na parketu pridružile tudi nogometne legende.
9. Minute za poezijo v gibanju
Vrhunec vsake igre v snookerju je prav gotovo niz 147 točk. Zanj je prejšnji teden v Yorku na OP Velike Britanije poskrbel Ronnie O'Sullivan, ki je še 13. na profesionalnih turnirjih odigral popolno igro. Na večni lestvici mu v tej kategoriji sledita Škota Stephen Hendry (11) in John Higgins (7). O'Sullivan je nato v finalu ugnal Judda Trumpa z 10:9.

8. Tihi prostest - "ne morem dihati"
Poleti je v New Yorku umrl državljan Eric Garner. Policist ga je nekaj sekund držal za vrat, zaradi česar je umrl. Garner je večkrat dejal, da ne more dihati ("I can't breathe"). Zdaj je postalo jasno, da ne bo postopka proti policistu. Nekateri športniki so na ogrevanju začeli nositi majico z napisom I can't breathe. Med temi sta bila tudi košarkar Derrick Rose in nogometaš Reggie Bush.

7. Lindsey Louise Vonn
Američanka Lindsey Vonn se je uspešno vrnila v svetovni pokal, saj je v Lake Louisu dobila smuk, superveleslalom pa je končala na drugem mestu. V svetovnem pokalu ima zdaj 60 zmag, natanko četrtino jih je dosegla prav na tem kanadskem prizorišču. Vonnova je s tem še popravila svoj rekord zmag v isti disciplini na istem prizorišču. V Lake Louisu je tako dobila 12 smukov, druga na tej lestvici je Annemarie Moser Pröll, ki je v Profntenu dobila sedem smukov.

6. Vrh domačega prvenstva pripada Tajfunu
Letošnje državno prvenstvo v košarki je nekaj posebnega, saj serijski prvak Krka v njem nastopa že od samega začetka. Poseben pa je tudi potek prvenstva - na vrhu je namreč Tajfun, ki na devetih tekmah ne pozna poraza. Sredi tedna je v gosteh ugnal Krko, Novomeščani so sezono začeli sila skromno (4 zmage - 4 porazi).

5. Prva zmaga slovenskih skakalk
Slovenske smučarke skakalke so v četrti sezoni svetovnega pokala dosegle prvo zmago. V olimpijskem Lillehammerju je zgodovino pisala Špela Rogelj.
4. Znani nominiranci za zlato žogo
Spet je tisti čas v letu. Mednarodna nogometna zveza je objavila tri nominirance za zlato žogo, s tem pa smo/bomo spet deležni debat, kdo si bolj zasluži čislano nagrado. Cristiano Ronaldo in Lionel Messi sta nase spet opozorila s hat-trickom, Manuel Neuer pa nadaljuje odlične predstave - Bayern je letos v prvenstvu prejel le tri zadetke.
3. Konec jesenskega dela Prve lige
Končal se je eden najrazburljivejših jesenskih delov slovenskega nogometnega prvenstva. Ob standardno kakovostnem Mariboru sta se v igri za naslov znašli tudi ekipi Celja in Domžal, ki bodo prezimile na vrhu lestvice. Med prvimi tremi ekipami so zgolj štiri točke razlike, kar vsaj v teoriji napoveduje zanimivo pomlad. Dokaj blizu je še Olimpija.
2. Goran Dragić spet bruha ogenj
Najboljši slovenski košarkar Goran Dragić letošnje sezone ni začel na tako visoki ravni kot lani. Na prvih 17 tekmah je bilo njegovo povprečje tako 14 točk, 3,2 podaje in 2,9 skoka. Prejšnji teden pa je bruhal ogenj, vsa omenjena povprečja so se namreč krepko dvignila (24,3 točke, 6.5 podaje in 4,8 skoka).
1. Zima je zakon
Slovenski športniki v zimskih športih so v zadnjih dveh sezonah dodobra razvadili svoje navijače s številnimi uspehi. Visoko raven so ohranili tudi v zadnjem tednu. Za Tino Maze je najboljša severnoameriška turneja, po zmagi in tretjem mestu v Lake Louisu ima v skupnem seštevku svetovnega pokala pred prvo zasledovalko Anno Fenninger 117 točk prednosti. Peter Prevc je v Lillehammerju prvič v sezoni skočil na zmagovalni oder, z odličnimi izidi pa sta nase opozorila tudi biatlonca Jakov Fak in Teja Gregorin.

Prevc do prvih letošnjih stopničk
Celje le še štiri točke za Domžalami
Fak tretji na Švedskem
Velika zmaga Mazejeve v Lake Louisu
Rogljeva zmagala v Lillehammerju