Milivoje Novaković je s 35 leti in 4 meseci najstarejši strelec v zgodovini slovenske nogometne reprezentance. Drugi na tej lestvici je Zlatko Zahović (33 let in 2 meseca). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Milivoje Novaković je s 35 leti in 4 meseci najstarejši strelec v zgodovini slovenske nogometne reprezentance. Drugi na tej lestvici je Zlatko Zahović (33 let in 2 meseca). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Roger Federer
Roger Federer je v seriji ATP dobil 81 turnirjev. Foto: Reuters
Kohei Učimura
Kohei Učimura je na svetovnih prvenstvih osvojil kar 16 medalj (7 zlatih, 5 srebrne in 4 bronaste). Foto: Reuters
Malcolm Armstead
Malcolm Armstead je po prvih treh krogih najboljši strelec Lige ABA, v povprečju dosega po 24,67 točke na tekmo. Foto: Aleš Fevžer

Gre za novo MMC-jevo tedensko rubriko, v kateri vam predstavljamo športne junake, ki so tako ali drugače zaznamovali slovenski in mednarodni šport.

Teden 1 (od 6. do 12. oktobra)

10. Luka Mezgec
Slovenski kolesar je na Dirki po Pekingu dobil prvo etapo, na tretji pa je osvojil drugo mesto.

9. Mina Markovič
Športna plezalka se je prebudila po nekoliko slabšem začetku sezone in v Mokpoku v Južni Koreji dobila prvo letošnjo tekmo svetovnega pokala v težavnostnem plezanju.

8. Poljska nogometna reprezentanca
Nogometaši Poljske so v 19. medsebojnem srečanju sploh prvič premagali Nemčijo. V Varšavi so ugnali svetovne prvake z 2:0.

7. Roger Federer
Kritiki so ga že nemalokrat pokopali, a Roger Federer se vedno znova vrača. Švicarski šampion je v Šanghaju spet dobil turnir serije 1.000, za nameček je v polfinalu premagal Novaka Đokovića.

6. Lewis Hamilton
V eni najbolj dolgočasnih dirk v zadnjih letih je Lewis Hamilton dobil dirko za VN Rusije. V Sočiju je z brezhibnim nastopom slavil četrtič zapored, s čimer je v mesecu in pol zaostanek za Nicom Rosbergom v višini 29 točk spremenil v prednost 17 točk.

5. Marc Marquez
Španski mladenič Marc Marquez je tudi v svoji drugi sezoni v elitnem razredu MotoGP osvojil naslov svetovnega prvaka. Po fantastičnem začetku, v katerem je nanizal deset zaporednih zmag, je sicer sledilo nekaj napak in padcev. V Motegiju je tako z drugim mestom potrdil drugi naslov.

4. Kohei Učimura
25-letni japonski telovadec Kohei Učimura je v Naningu še petič zapored postal svetovni prvak v mnogoboju, s čimer je še potrdil sloves enega najboljših vsestranskih telovadcev v zgodovini gimnastike.

3. Rokometaši Celja PL
Slovenski rokometni prvaki so v 3. krogu letošnje Lige prvakov prvič slavili. Na gostovanju pri Čehovskih medvedih so zabili zadnjih šest golov na tekmi in se veselili zmage s 35:30.

2. Krka in Malcolm Armstead
Malcolm Armstead je zaradi poškodbe izpustil večji del lanske sezone. Na začetku te sezone je dobesedno eksplodiral in je trenutno najbolj vroče ime Lige ABA. V prejšnjem tednu je blestel v Beogradu pri zmagi nad Partizanom (68:64), v nedeljo pa je navduševal novomeške gledalce pri zmagi nad Metalcem (89:59).

1. Milivoje Novaković
Slovenska nogometna reprezentanca v letu 2014 ni dosegla gola. Strelski post je prekinil Milivoje Novaković, ki je z enajstmetrovke potopil Švico (1:0), nato pa dvakrat zabil še na gostovanju pri Litvi (2:0). Slovenija ima zdaj v kvalifikacijah za Euro 2016 šest točk in odlične obete v boju za preboj na četrto veliko tekmovanje.