Prvi dnevi januarja so bili v znamenju pikada. Gary Anderson je 4. januarja v Londonu postal svetovni prvak po verziji PDC, Scott Mitchell pa teden dni kasneje prvak verzije BDO. Vmes pa se je zgodil incident  v Avstraliji. Foto: EPA
Prvi dnevi januarja so bili v znamenju pikada. Gary Anderson je 4. januarja v Londonu postal svetovni prvak po verziji PDC, Scott Mitchell pa teden dni kasneje prvak verzije BDO. Vmes pa se je zgodil incident v Avstraliji. Foto: EPA
Francesco Totti
Francesco Totti se je na vrhu strelske lestvice na rimskih derbijih izenačil z Dinom da Costo, oba sta dosegla po 11 zadetkov. Foto: Reuters
Po osmih letih poskusov zmagoslavje Björgnove
Žan Košir po dveh letih spet zmagal
Prevc: Glavni cilj za naprej mora biti sam vrh

Na portalu Športni SOS ob ponedeljkih že nekaj časa predstavljamo športne zgodbe tedna. Kateri športni dogodki pa so zaznamovali vaš teden? Vabljeni h komentiranju pod izborom.

Teden 11 (od 5. do 11. januarja)

10. Incident na tekmi ... pikada
Incidente na tribunah smo videli že na nogometnih in košarkarskih tekmah, tudi na tribunah ob bazenih za vaterpolo, redko pa se ti zgodijo na tekmi pikada. V Melbournu je prejšnji konec tedna potekal mednarodni turnir. Najboljši igralec na svetu Michael van Gerwen je vodil proti domačemu matadorju Simonu Whitocku z 9:8. Nenadoma so gledalci začeli protestirati in začeli metati plastične stole. Zgodil se je pravi kaos, v katerem je bilo poškodovanih nekaj gledalcev.

9. Umrla smučarja v Söldnu
Mlada ameriška smučarja Ronnie Berlack in Bryce Astle sta v Söldnu umrla pod snežnim plazom.

8. Tottijev selfi
Rimski derbi italijanskega nogometnega prvenstva med Romo in Laziem se je končal brez zmagovalca (2:2). Oba gola za gostitelje je dosegel Francesco Totti, ki se je po drugem zadetku fotografiral kar na igrišču.

7. Zaradi cigarete ob mesto prvega vratarja
Potem ko so britanski mediji razkrili, da je vratar Arsenala Wojciech Szczesny po tekmi v Southamptonu kadil pod tušem, se je trener topničarjev Arsene Wenger odločil, da mu (vsaj začasno) odvzame mesto prvega vratarja.

6. Nov rekord Toma Bradyja
Od zadnjega naslova New Englanda je minilo že desetletje, a Tom Brady je še vedno odličen podajalec. V konferenčnem polfinalu je proti Baltimoru (35:31) tako vrgel tri podaje za zadetek, zdaj jih ima v končnici že 46, s čimer je popravil rekord Joeja Montane.

5. V slogu do edine manjkajoče lovorike
Marit Björgen je v bogati karieri osvojila še zadnjo manjkajočo lovoriko - novoletno turnejo. In v kakšnem slogu ji je to uspelo! Dobila je prvih pet etap, v šesti je bila druga, v zadnji pa tretja.

4. Odličen teden Aljaža Bedeneta
Slovenski teniški igralec Aljaž Bedene je na turnirju v Čenaju odigral najboljši turnir kariere, saj se je prebil vse do finala, kjer pa je moral priznati premoč Stanu Wawrinki.

3. Nov mejnik Rogerja Federerja
Najuspešnejši teniški igralec te generacije Roger Federer je v finalu Melbourna ugnal Miloša Raonića in se veselil svoje tisoče zmage v karieri. Več zmag imata le Jimmy Connors (1.253) in Ivan Lendl (1.071). S tem je še 15. leto zapored dobil vsaj en turnir serije ATP, s čimer je popravil dosežek Lendla (14 let, 1980-1993).

2. Prevc dokončal začetni paket
Peter Prevc je postal šele tretji Slovenec, ki je novoletno turnejo končal med prvimi tremi. Nekateri novinarji so sicer slabši nastop v Innsbrucku ocenili kot veliki poraz, a dejstvo je, da je že pri 22 letih na vseh velikih tekmah in seštevkih (OI - srednja in velika naprava, SP - srednja in velika naprava ter letalnica, novoletna turneja, skupni svetovni pokal, svetovni pokal v poletih) končal med prvimi tremi. Zdaj - kot je dejal sam - je dokončal začetni paket.

1. Druga zmaga Žana Koširja
Za slovenski vrhunec v zimskih športih je poskrbel Žan Košir, ki je v Bad Gasteinu dobil paralelni slalom. Dobitnik dveh olimpijskih medalj je po svoji drugi zmagi v karieri prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Letos je na prav vseh treh tekmah nastopil v velikem finalu.

Po osmih letih poskusov zmagoslavje Björgnove
Žan Košir po dveh letih spet zmagal
Prevc: Glavni cilj za naprej mora biti sam vrh