Jurij Tepeš je v svetovnem pokalu prejel dve dvajsetici - obe na poletih (Planica in Kulm). Foto: EPA
Jurij Tepeš je v svetovnem pokalu prejel dve dvajsetici - obe na poletih (Planica in Kulm). Foto: EPA
SOS: Loitzl največkrat prejel oceno 20

100 dvajsetic, od tega je sodnik v dobri petini primerov popolno oceno podelil rojaku.

V nedeljo smo v oddaji Zima je zakon govorili o dvajseticah v smučarskih skokih. V odzivu na omenjeno temo smo dobili novi vprašanji, ki se dotikata popolne ocene v tem športu.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


465. Govorili ste o dvajseticah v smučarskih skokih. Zanima me, v kako veliko primerih je sodnik dvajsetico prisodil rojaku?

Matjaž

Od sezone 2004/2005 so sodniki podelili 103 dvajsetice. V 22 primerih (21,4 odstotka) je sodnik najvišjo oceno dodelil svojemu rojaku.

Pri tem so največ tovrstnih ocen rojakom podelili Avstrijci (9), sledijo Norvežani (4), Slovenci (3), Poljaka (2), Čeh, Finec, Francoz in Nemec (vsi po 1).

Največ dvajsetic med dvema državama: norveški sodniki so jih avstrijskim skakalcem podelili 11.

466. Kaj pa ženske? Katera skakalka je prejela največ dvajsetic?
Matjaž

Svetovni pokal v ženskih smučarskih skokih poteka od sezone 2011/2012. Od takrat so štiri tekmovalke po enkrat prejele popolno oceno 20 točk, a očitno je šlo za sodniško napako. Vse tekmovalke, ki so prejele najvišjo oceno, so namreč dotično tekmo končale med 20. in 30. mestom, dvajsetica pa se je preostalih sodniških ocen razlikovala tudi za 4 ali 5 točk. Te skakalke so:
Lisa Demetz (Italija)
Melanie Faisst (Francija)
Evelyn Insam (Italija)
Jurika Hirajama (Japonska)

SOS: Loitzl največkrat prejel oceno 20