Peter Prevc je tudi v letošnji sezoni v izjemni formi. Foto: Reuters
Peter Prevc je tudi v letošnji sezoni v izjemni formi. Foto: Reuters
Helmut Recknagel
Helmut Recknagel je prvi skakalec, ki je dobil tri novoletne turneje.
Jukijo Kasaja
Jukijo Kasaja je leta 1972 resda ostal brez zmage na novoletni turneji, zato pa je nekaj tednov kasneje postal olimpijski zmagovalec na 70-metrski napravi. Foto: EPA
Jakub Janda in Janne Ahonen
Jakub Janda in Janne Ahonen sta leta 2006 poskrbela za edino dvojno zmago v seštevku turneje štirih skakalnic. Foto: EPA
Sven Hannawald
Sven Hannawald je edini skakalec, ki je na eni novoletni turneji dobil vse štiri tekme. Foto: EPA
Andreas Kofler
Andreas Kofler je leta 2012 v Innsbrucku izgubil dvoboj prve serije kar za 11,4 točke, a nato v velikem slogu prišel do zmage. Foto: Reuters

Športni SOS to zimo vsako nedeljo gostuje v oddaji Zima je zakon in odgovarja na vaša vprašanja o zimskih športih. Tokrat je bila po pričakovanju v ospredju novoletna skakalna turneja, na kateri ima velike apetite najboljši slovenski skakalec Peter Prevc.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


475. Kateri smučarski skakalec je v drugi polovici novoletne turneje izničil največji zaostanek za vodilnim in nato dobil skupni seštevek turneje?

Andrej Zaletel

To je uspelo Helmutu Recknaglu, ki je v sezoni 1957/1958 dobil prvo od treh novoletnih turnej. Nemec je tekmovanje sicer začel odlično, saj je v Oberstdorfu osvojil drugo mesto, zaostal je le za Sovjetom Nikolajem Kamenskim. Na drugi postaji pa je v Garmischu padel in tekmo končal na 35. mestu. S tem je v skupnem seštevku padel na deveto mesto, za tedaj vodilnim Kamenskim je zaostal za 25,7 točke. A avstrijski del turneje je opravil z odliko, zmagal tako v Innsbrucku in Bischofshofnu in s tem dobil skupni seštevek turneje. Na koncu je imel pred drugim Nikolajem Šamovom pet točk prednosti, pred tretjim Kamenskim pa šest točk.

Še večjo razliko pa je v sezoni 1971/1972 uspelo izničiti Norvežanu Ingolfu Morku, ki je prvi tekmi končal na 22. in 3. mestu in bil tako skupno osmi. Za vodilnim Jukijem Kasajo je zaostajal za neverjetnih 49 točk. Japonec je nato dobil še tretjo tekmo v Oberstdorfu (in imel prednost pred Morkom kar 50 točk), a se je vrnil v domovino, saj se je pripravljal na olimpijske igre v Saporu. Mork je na zadnjih dveh tekmah osvojil 2. in 4. mesto ter s tem osvojil svojo edino turnejo štirih skakalnic. Če odmislimo Kasajo, je imel Mork po dveh tekmah za drugim Fincem Taunom Käyhköm zaostanek 19 točk. Kasaja je nato na domačih olimpijskih igrah osvojil zlato na srednji napravi, s čimer je postal sploh prvi Japonec z zlato medaljo na zimskih olimpijskih igrah.

476. Čeprav Peter Prevc še nima zmage na novoletni skakalni turneji, kljub vsemu še kako ostaja v igri za zmago. Ali je kakšnemu skakalcu že uspelo zmagati na novoletni turneji, kljub temu da ni bil nikoli na najvišji stopnički na posamezni skakalnici in ali je kaj podobnega uspelo skakalcu, ki nikoli ni na posamezni skakalnici stal na stopničkah?
Blaž Gale, Peter Križan

Na 62 do zdaj končanih turnejah smo imeli 63 zmagovalcev (v sezoni 2005/2006 sta si zmago razdelila Janne Ahonen in Jakub Janda). Kar v 55 primerih je zmagovalec turneje dobil vsaj eno tekmo. V sedmih primerih se je zgodilo, da je bila najboljša uvrstitev skupnega zmagovalca drugo mesto. To so bili:

- 1955: Hemmo Silvennoinen (Finska)
- 1970: Horst Queck (Nemčija)
- 1971: Jirži Raška (Češkoslovaška)
- 1972: Ingolf Mork (Norveška)
- 1987: Ernst Vettori (Avstrija)
- 1989: Risto Laakkonen (Finska)
- 1999: Janne Ahonen (Finska)

Enkrat samkrat pa se je pripetilo, da zmagovalec turneje niti na eni tekmi ni stopil na zmagovalni oder. To se je zgodilo že prej omenjenemu Nikolaju Kamenskemu, in sicer v sezoni 1955/1956. V Oberstdorfu je bil 7., nato v Garmischu 4., v Innsbrucku 6., za zaključek pa v Halleinu (ki je takrat nadomestil Bischofshofen) še enkrat četrti. Čeprav je ostal brez stopničk, je prvega zasledovalca Seppa Bradla v skupnem seštevku premagal za 23 točk.

477. Ali se je kdaj zgodilo, da bi poraženec para v prvi seriji nato dobil tekmo?
Martin Račič

To je uspelo štirim tekmovalcem.

Skakalec: Kazujoši Funaki
Datum: 4. 1. 1997
Skakalnica: Innsburck
V prvi seriji izgubi proti: Primož Peterka
Mesto po prvi seriji: 2.
Zaostanek za 1. mestom: 4,5 točke
Na koncu zmagal za: 1,0 točke

Skakalec: Sven Hannawald
Datum: 1. 1. 2002
Skakalnica: Garmisch
V prvi seriji izgubi proti: Andreas Widhölzl
Mesto po prvi seriji: 2.
Zaostanek za 1. mestom: 0,6 točke
Na koncu zmagal za: 1,7 točke

Skakalec: Janne Ahonen
Datum: 6. 1. 2006
Skakalnica: Bischofshofen
V prvi seriji izgubi proti: Jakub Janda
Mesto po prvi seriji: 2.
Zaostanek za 1. mestom: 1,0 točke
Na koncu zmagal za: 2,0 točke

Skakalec: Andreas Kofler
Datum: 4. 1. 2012
Skakalnica: Innsbruck
V prvi seriji izgubi proti: Kamil Stoch
Mesto po prvi seriji: 4.
Zaostanek za 1. mestom: 11,4 točke
Na koncu zmagal za: 5,2 točke

Že osem skakalcev dobilo turnejo brez zmage
Že osem skakalcev dobilo turnejo brez zmage