Športni SOS
Prvi trenutki po zadnji enajstmetrovki na tekmi Hrvaška - Danska. Foto: Reuters
VIDEO
Mandžukić ekspresno izena...
VIDEO
Jörgensen šokiral Hrvate...

Dodaj v

Tekma z najhitrejšim izidom 1:1 v zgodovini SP-jev

553. del rubrike Športni SOS
2. julij 2018 ob 08:53
Ljubljana - MMC RTV SLO

Tekma med Hrvaško in Dansko se je začela izjemno razburljivo, saj sta edina zadetka iz igre padla že pred koncem četrte minute.

To je bil sploh najhitrejši izid 1:1 v zgodovini svetovnih prvenstev, s čimer se tokrat ukvarjamo na portalu Športni SOS. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


1.194. Ali je bil izid 1:1 na tekmi med Hrvaško in Dansko najhitrejši tovrstni izid v zgodovini svetovnih prvenstev?

@dzey_89

Tako je. Danec Mathias Jörgensen in Hrvat Mario Mandžukić sta zadela v prvih treh minutah in 39 sekundah tekme, ko sta tudi postavila končni izid tekme – vključno s podaljški.

Prejšnji rekord ni bil tako star, saj se je zgodil v skupinskem delu prejšnjega prvenstva. Na tekmi med Argentino in Nigerijo sta se obe mreži zatresli v prvih treh minutah in 47 sekundah. Gavče je najprej v vodstvo popeljal Lionel Messi, za Afričane pa je izenačil Ahmed Mussa. Tekmo je dobila Argentina s 3:2, obe reprezentanci sta se uvrstili v osmino finala.

1.195. Ali drži podatek, da je samo petim reprezentancam na svetovnih prvenstvih v prvih treh krogih uspelo osvojiti vseh 9 točk (vir HRT)?
Sebastjan Artič

Ne. Do zdaj je 16 reprezentancam uspelo v predtekmovanju osvojiti vseh 9 točk. Če pa upoštevamo vse štiričlanske skupine – še v času, ko je bila zmaga vredna dve točki – in nas zanima samo vprašanje treh zmag, je takih reprezentanc kar 31.

Največkrat je to uspelo Braziliji, spodaj so navedene vse reprezentance, ki so dobile vse (štiričlanske) predskupine s tremi zmagami.
6: Brazilija
4: Argentina
3: Španija
2: Belgija, Italija, Nemčija, Nizozemska, Portugalska
1: Anglija, Danska, Francija, Hrvaška, Kolumbija, Poljska, Sovjetska zveza, Urugvaj.

Zanimivo, samo v treh primerih je svetovni prvak skupinski del začel s tremi zmagami. To je dvakrat uspelo Braziliji (1970 in 2002) ter leta 1998 Franciji.

Slavko Jerič
Prijavi napako
Komentarji
sportivko
# 02.07.2018 ob 09:06
Čestitke Hrvatom za borbo in napredovanje. Prav tako mi je všeč navijaška strast in pripadnost v njihovi domovin. Realno gledano je pri nas kaj takšnega praktično nemogoče doživeti, da je ob 22.00 zvečer praktično cela država na nogah in na ulici spremlja in navija za svojo reprezentanco.
sportivko
# 02.07.2018 ob 09:22
@2px_orbitala

"Še vedno ne vem, od kod Hrvatom taka samozavegst."

A ti drugače spremlajaš kej šport in rezultate Hrvaške reprezentance? Nogomet, košarka, rokomet, vaterpolo ... ? V katerih klubih po svetu igrajo itd ..? Očitno malo ali nič.
Heisenberg
# 02.07.2018 ob 10:11
Veliko Hrvatov je tudi nam privoščilo Evropski košarkarski naslov. Ko Hrvatom očitamo napihnjenost, pa raje pometimo najprej pred svojim pragom, mi smo še slabši. Primer: EP košarka, dominacija Prevca, Tine Maze... polno komentarjev v stilu, kaj jim delamo, razbil jih je, ne morejo nam nič itd... Smo vsaj enako prevzetni kot sosedje.
el-ninđa
# 02.07.2018 ob 19:27
hrvati so meli več sreče ko pameti, da so zmagali ... penali so itak loterija. zaj pa so še ruse dobli, ko pa itak ne znajo špilat
tisti, ki navijate za hrvate ... ko smo mi razbili srbe na evropskem v košarki, je bla slovenija pač boljša opcija ... za srbe itak ne bi nikoli navijali. drugače pa nas podcenjujejo, blatijo, se iz nas norčujejo ... tak da ... malo premislite kaj pišete. arbitraže pa očitno itak več ne rabimo :\
Binder Dandet
# 02.07.2018 ob 09:46
LOL, v 5 min 1:!, potem pa penali.:D:D
Strelok86
# 02.07.2018 ob 12:19
Tekma je bila pa za živce parat.. so pa danci hrvate kr mal razštelal z svojo igro. Proti rusiji se bojo mogl bolj zbrat. So se pa eni in drugi namatral včeraj.
rdečinavijač
# 02.07.2018 ob 09:34
Že takoj po izenačenju sem napisal, da bomo sedaj čakal na penale, in tako je bilo.
sprint
# 03.07.2018 ob 07:45
Hrvaška bo med prvimi tremi. Odlična ekipa s čudovitim hitrim nogometom, ki ga je užitek gledati. Ruse bodo raztrgali kot "Bugarsko skupščino".
Fleaa
# 02.07.2018 ob 09:54
Enostavno je treba priznati, da je trenutna generacija Hrvaške nogometne reprezentance zmožna doseči marsikaj. Včeraj sem tudi sam prvič dejansko navijal za Hrvate, ker so srčni in borbeni!

igrat bunker celo tekmo proti Danski, kot da bi igrali proti Brazilcem ali kakim drugim "vanzemaljcem" je res zavidanja in vsega občudovanja vreden dosežek...
Fleaa
# 02.07.2018 ob 09:41
tako nezasluženo kot so šli včeraj južnaki naprej že dolgo ni šel nihče....
2px_orbitala
# 02.07.2018 ob 09:14
Še vedno ne vem, od kod Hrvatom taka samozavegst. Z več sreče kot pameti so premagali Nigerijo. Zmaga proti Argentini je bila samoumevna, kajti Argentina je bila na 3. razrednem nivoju. Zmaga proti outsiderjem Islandiji prav tako ni velik dosežek. Potem pa zmaga proti Dancem, ko celo tekmo niso pokazali nič, gol so dali pa s tako srečo, da glava boli. Ko smo Slovenci igrali v Afriki, smo bili veliko bolj prepričljivi, pa nismo napredovali naprej.
Izbor