Prvi trenutki po zadnji enajstmetrovki na tekmi Hrvaška - Danska. Foto: Reuters
Prvi trenutki po zadnji enajstmetrovki na tekmi Hrvaška - Danska. Foto: Reuters

To je bil sploh najhitrejši izid 1:1 v zgodovini svetovnih prvenstev, s čimer se tokrat ukvarjamo na portalu Športni SOS. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


1.194. Ali je bil izid 1:1 na tekmi med Hrvaško in Dansko najhitrejši tovrstni izid v zgodovini svetovnih prvenstev?

@dzey_89

Tako je. Danec Mathias Jörgensen in Hrvat Mario Mandžukić sta zadela v prvih treh minutah in 39 sekundah tekme, ko sta tudi postavila končni izid tekme – vključno s podaljški.

Prejšnji rekord ni bil tako star, saj se je zgodil v skupinskem delu prejšnjega prvenstva. Na tekmi med Argentino in Nigerijo sta se obe mreži zatresli v prvih treh minutah in 47 sekundah. Gavče je najprej v vodstvo popeljal Lionel Messi, za Afričane pa je izenačil Ahmed Mussa. Tekmo je dobila Argentina s 3:2, obe reprezentanci sta se uvrstili v osmino finala.

1.195. Ali drži podatek, da je samo petim reprezentancam na svetovnih prvenstvih v prvih treh krogih uspelo osvojiti vseh 9 točk (vir HRT)?
Sebastjan Artič

Ne. Do zdaj je 16 reprezentancam uspelo v predtekmovanju osvojiti vseh 9 točk. Če pa upoštevamo vse štiričlanske skupine – še v času, ko je bila zmaga vredna dve točki – in nas zanima samo vprašanje treh zmag, je takih reprezentanc kar 31.

Največkrat je to uspelo Braziliji, spodaj so navedene vse reprezentance, ki so dobile vse (štiričlanske) predskupine s tremi zmagami.
6: Brazilija
4: Argentina
3: Španija
2: Belgija, Italija, Nemčija, Nizozemska, Portugalska
1: Anglija, Danska, Francija, Hrvaška, Kolumbija, Poljska, Sovjetska zveza, Urugvaj.

Zanimivo, samo v treh primerih je svetovni prvak skupinski del začel s tremi zmagami. To je dvakrat uspelo Braziliji (1970 in 2002) ter leta 1998 Franciji.