Slovenija je med letoma 2005 in 2014 ves čas vozila s 6 ali 7 kolesarji. Edino medaljo je leta 2001 prikolesaril Andrej Hauptman, takrat je imela Slovenija na cestni dirki štiri tekmovalce. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Slovenija je med letoma 2005 in 2014 ves čas vozila s 6 ali 7 kolesarji. Edino medaljo je leta 2001 prikolesaril Andrej Hauptman, takrat je imela Slovenija na cestni dirki štiri tekmovalce. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Število osvojenih medalj po velikosti reprezentanc
Na X-osi je število kolesarjev v posamezni reprezentanci, na Y-osi pa je število medalj. Graf prikazuje število medalj, ki jih je posamezna reprezentanca osvojila v zadnjih 10 letih na svetovnih prvenstvih. Daleč največ (kar 24 od 30 medalj) so osvojile reprezentance, ki so nastopile z največjim možnim številom kolesarjev (9). Kliknite na sliko za ogled v višji ločljivosti. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič

države, ki so na cestno dirko poslale največje možno število tekmovalcev.

Prejšnji teden se je v Španiji končalo svetovno prvenstvo v kolesarstvu. Športni SOS tokrat išče povezavo med velikostjo reprezentance na cestni dirki članov in osvajanjem medalj.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju.


414. Kako je na svetovnih prvenstvih v kolesarstvu reprezentancam uspelo unovčiti večje število kolesarjev na cestni dirki? Nekatere države lahko na cestni dirki pripeljejo le enega ali dva kolesarja, spet druge tudi po devet. Kolikokrat je državam z maksimalno kvoto uspelo osvojiti medalje?

Miha Mikec

V analizo smo zajeli zadnjih deset svetovnih prvenstev, ko je bila zgornja meja kolesarjev z ene države omejena na devet, kolikor je v veljavi še danes. Pred tem so imele najmočnejše države lahko v reprezentanci tudi po 13 kolesarjev.

Velika večina medalj največjim ekipam
V tem času so podelili 30 medalj, kar 24 pa so jih osvojile reprezentance, ki so nastopile z devetimi kolesarji - torej z največjim možnim številom. V enem primeru je medaljo osvojila reprezentanca z osmimi predstavniki (Britanec Mark Cavendish je leta 2011 v Köbenhavnu postal svetovni prvak).

Sledita dva primera, ko je medaljo osvojila reprezentanca s šestimi kolesarji. Za oba je poskrbel Danec Matti Breschel, ki je bil najprej leta 2008 v Vareseju bronast, dve leti pozneje pa v Melbournu srebrn.

V treh primerih je medaljo osvojila reprezentanca, ki je sodelovala s po vsega tremi člani. Kar dvakrat je predstavnik tako maloštevilne ekipe tudi postal svetovni prvak. Na že omenjenem prvenstvu leta 2010 je zlato medaljo osvojil Norvežan Thor Hushovd, lani pa je enak podvig uspel Portugalcu Ruiju Costi. Leta 2012 pa je drugo mesto osvojil še en Norvežan Edvald Boasson Hagen.

415. Kako pogosto se zgodi, da kolesar, ki je edini član svoje reprezentance, odstopi na cestni dirki na svetovnem prvenstvu?
Klemen

To je zelo pogost pojav. V zadnjih desetih letih je skupaj nastopilo 69 predstavnikov iz ene same države, od teh jih je odstopilo kar 48, oziroma slabih 70 odstotkov.