Morda najznamenitejši rdeči karton v zgodovini svetovnih prvenstev se je zgodil leta 2006, ko je bil v finalu izključen Zinedine Zidane. Foto: EPA
Morda najznamenitejši rdeči karton v zgodovini svetovnih prvenstev se je zgodil leta 2006, ko je bil v finalu izključen Zinedine Zidane. Foto: EPA
Maximiliano Pereira
Urugvajec Maximiliano Pereira je bil prvi nogometaš, ki je bil izključen na letošnjem svetovnem prvenstvu. Foto: EPA
Pepe
Pepe je nogometaš, ki je bil najhitreje izključen na tem prvenstvu. Portugalec je obračun proti Nemčiji moral zapustiti v 37. minuti. Foto: EPA
Cafu
Cafu je na svetovnih prvenstvih šestkrat videl karton rumene barve. Foto: EPA
Kdo je na SP-jih najhitreje prejel rdeči karton?

Športni SOS se tokrat ukvarja z rdečimi kartoni. Rekorder je Urugvajec Jose Batista, ki je bil na prvenstvu leta 1986 izključen že v uvodni minuti tekme proti Škotski.

Vprašanja o svetovnem prvenstvu v nogometu, njegovi zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju.


319. Kdo je na svetovnih prvenstvih v nogometu najhitreje prejel rdeči karton?

Anej in Tim

Sodniki sprva nogometašu ob izključitvi niso pokazali kartonov. Ti so bili v najbolj priljubljeni šport na svetu vpeljani relativno pozno. Na svetovnem prvenstvu leta 1966 sta se v četrtfinalu pomerila Anglija in Argentina. Nemški sodnik Rudolf Kreitlein je v 37. minuti izključil Argentinca Antonia Rattina. Ta naj ne bi razumel sodnika, zaradi protesta pa kar nekaj časa ni želel zapustiti igrišča. Kreitlein je tekmo zapustil v družbi angleškega sodnika Kena Astona, ki je bil na prvenstvu v vlogi pomočnika mož v črnem. Aston je predlagal, da bi opominjane igralce na kazen opozorili še s kartonom rumene ali rdeče barve (idejo je dobil po barvah na semaforju). Pravilo rumenega in rdečega kartona je bilo sprejeto za SP 1970, ko ni bil izključen noben nogometaš.

Števec izključitev pri številki 167
V zgodovini svetovnih prvenstev je bilo do zdaj izključenih 167 nogometašev. Placido Galindo iz Peruja je bil prvi, ki je moral predčasno zapustiti igrišče. To se je zgodilo na prvem prvenstvu leta 1930, ko je Peru izgubil proti Romuniji s 3:1. V 70. minuti je moral pri zaostanku z 1:0 predčasno pod prho.

Izključen že po 52 sekundah tekme
Rdeči karton je najhitreje prejel Urugvajec Jose Batista. Leta 1986 je bil v predtekmovanju na tekmi proti Škotski izključen že po 52 sekundah tekme. Pred tekmo sta bili obe reprezentanci v igri za napredovanje, Škoti so potrebovali zmago, Urugvaju pa sta ustrezala preostala tipa. Čeprav so Južnoameričani že v prvi minuti ostali brez Batiste, so izvlekli remi brez zadetkov, s tem pa so si zagotovili pot med 16 najboljših.

Zanimivo, na lestvici reprezentanc z največ izključitvami so na vrhu same južnoameriške reprezentance.
11: Brazilija
10: Argentina
9: Urugvaj
8: Italija, Kamerun
7: Nemčija, Nizozemska
6: Češka, Francija, Mehika, Portugalska

320. Kateri nogometaš je dobil največ rumenih oziroma rdečih kartonov na tekmah svetovnega prvenstva?
Viktor Berlak

Do zdaj sta bila le dva nogometaša dvakrat izključena na svetovnih prvenstvih - prvi je bil Kamerunec Rigobert Song (Brazilija 1994 - skupinski del in Čile 1998 - skupinski del), drugi pa Zinedine Zidane (Savdska Arabija 1998 - skupinski del in Italija 2006 - finale).

Največ rumenih kartonov je prejel Brazilec Cafu, ki je rumeno opozorilo prejel šestkrat (Italija 1994 - finale, Čile 1998 - osmina finala, Danska 1998 - četrtfinale, Kostarika 2002 - skupinski del, Avstralija 2006 - skupinski del, Francija 2006 - četrtfinale).

321. Največ koliko igralcev je bilo izključenih na eni tekmi svetovnega prvenstva?
Irenej Tivadar

Štirje. To se je zgodilo 25. 6. 2006, ko sta se na tekmi osmine finala pomerila Portugalska in Nizozemska (1:0). Ruski sodnik Valentin Ivanov je po vrsti izključil Costinho (45. minuta), Khalida Boulahrouza (63. minuta), Deca (78. minuta) in Giovannija van Bronckhorsta (95. minuta).

Kdo je na SP-jih najhitreje prejel rdeči karton?