Milan in Inter sta se v polfinalu pomerila leta 2003, ko je slavil Milan. Še bolj ognjeno je bilo dve leti pozneje, ko sta se mestna tekmeca pomerila v četrtfinalu, tekmo pa je zaznamoval incident z baklami. Foto: EPA
Milan in Inter sta se v polfinalu pomerila leta 2003, ko je slavil Milan. Še bolj ognjeno je bilo dve leti pozneje, ko sta se mestna tekmeca pomerila v četrtfinalu, tekmo pa je zaznamoval incident z baklami. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na geografski vprašanji, ki sta vezani na polfinale nogometne Lige prvakov in Evropske lige. Še vedno ste vabljeni k pošiljanju vprašanj.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


953. Ker prihajam iz geografskih vod, ne zanima, kakšna je bila najmanjša oziroma največja razdalja med vsemi štirimi polfinalisti v Ligi prvakov (četudi se med seboj niso srečali)?

Luka Benčina

Največja (zračna) razdalja med katero koli kombinacijo polfinalistov je znašala 3.167 kilometrov. Zgodilo se je leta 1987, ko sta bila udeleženca polfinala Porto in Dinamo Kijev. Žreb je obe ekipi tudi združil v isti polfinale, kjer so Portugalci obe tekmi dobili z 2:1, z istim izidom pa so pozneje v finalu premagali še Bayern.

V spodnji tabeli so vse kombinacije polfinalistov, ki so imeli med seboj zračno razdaljo, ki je presegala 2.500 kilometrov.

LetoParKm
1987Porto - Dinamo Kijev3.167
1988Steaua Bukarešta - Benfica2.982
1989Real Madrid - Galatasaray2.742
1991Spartak Moskva - Marseille2.676
1985Liverpool - Panathinaikos2.667

Najmanjša razdalja je seveda 0 kilometrov in velja za sezone, ko so bili isto leto v polfinalu mestni tekmeci (Real Madrid - Atletico Madrid, Arsenal - Chelsea, Milan - Inter). Če odmislimo te primere, je najkrajša razdalja 50 kilometrov, kolikor znaša razdalja med Manchestrom in Liverpoolom. Najuspešnejša angleška kluba sta se v istem polfinalu znašla v letih 2007 in 2008.

954. Enako me zanima še za Evropsko ligo (od leta 2010 naprej).
Luka Benčina

V tem tekmovanju je bila največja razdalja med polfinalisti 3.716 kilometrov. Zgodilo se je lani, ko sta bila polfinalista Šahtar Doneck in Sevilla, žreb ju je tudi združil v isti par. Španci so dvoboj dobili in nato še tretjič zapored tudi osvojili to tekmovanje.

Najkrajša razdalja pa je merila 46 kilometrov, kolikor loči Porto in Brago. Omenjena kluba sta se leta 2011 srečala v finalu, Porto pa je zmagal z 1:0.