Slovenske barve bodo branili (od leve proti desni): Tom Kočevar Dešman, Mike Urbanija, Janez Semrajc in Blaž Kavčič. Foto: Aleš Fevžer
Slovenske barve bodo branili (od leve proti desni): Tom Kočevar Dešman, Mike Urbanija, Janez Semrajc in Blaž Kavčič. Foto: Aleš Fevžer
Portugalska
Slovenski nasprotnik v Kranju - Portugalska. Foto: Aleš Fevžer
Tenisači konec tedna s Portugalci

A kapetan Slovenije Blaž Trupej v Kranju ne bo mogel računati kar na tri od štirih najboljših slovenskih igralcev.

Medtem ko je odsotnost Grege Žemlje zaradi zdravstvenih težav upravičena, pa nezadovoljstvo vzbuja odsotnost najvišje uvrščenega Slovenca (108.) z letvice ATP Aljaža Bedeneta in Blaža Role (152.), ki sta dala prednost zbiranju ATP-točk na manjših turnirjih pred enotedenskim druženjem z reprezentanti.

Namesto zgodovinske uvrstitve med elito, selitev v nižji rang?
Odločitev je presenetila večino poznavalcev v slovenskem tenisu, saj naša država že dolgo ni imela tako ugodne priložnosti za zgodovinski preboj v svetovno skupino Davisovega pokala. Teniška zveza Slovenije se je projekta lotila celo s sloganom 'Pot v svetovno skupino', ki pa lahko ob takšnih odločitvah poklicnih igralcev hitro postane 'Povratek v nižji rang tekmovanj'. Kakšen je komentar TZS-ja?

Krušič: Zveza je veliko vložila v igralca
"Čeprav javno ne bi rad govoril o sankcijah, moram odgovoriti na novinarsko vprašanje. Teniška zveza je veliko vložila v ta dva igralca, zato me skrbi, kako bodo v prihodnosti potekali odnosi med vpletenimi. Panožna zveza ima hkrati kar nekaj tekmovanj, kjer ima vpliv na dogajanje, ne nazadnje pa je tukaj še sodelovanje s pokrovitelji, s katerimi želimo pomagati igralcem do vrhunskih rezultatov," pravi direktor TZS-ja Gregor Krušič.

Trupej: Pozornost tistim, ki so prišli
Kapetan Trupej je na novinarski konferenci povedal, da ne razume tovrstnih odločitev, saj bi moral biti nastop v državnem grbu za vsakega športnika najvišji cilj, hkrati pa poudaril, da si pozornost javnosti zaslužijo tisti, ki so se odzvali njegovemu pozivu, in ne tisti, ki jih ni. "Vzdušje v ekipi je odlično, dobro treniramo in igrali bomo na zmago. To je cilj vsakega športnika in četudi bomo nastopili oslabljeni, to ne pomeni, da nimamo možnosti za zmago," pravi Trupej.

V odsotnosti omenjene trojke bodo slovenske barve branili Blaž Kavčič (111.), Janez Semrajc (305.), Mike Urbanija (589.) in Tom Kočevar Dešman (775.).

Kavčič: Mama in oče sta mi vedno govorila, kako lepo je tekmovati za svojo državo
Prvi slovenski mož Kavčič ni nikoli razmišljal, da ne bi igral za reprezentanco. "Ko sem začel igrati tenis, sem vedno želel zaigrati v Davisovem pokalu. Gre za edinstveno tekmovanje, obenem pa je to ena redkih priložnosti za nas, da se predstavimo domačemu občinstvu. Zase lahko rečem, da se bom vedno udeležil reprezentančnih akcij, saj sem bil tako vzgojen. Prihajam namreč iz športne družine; mama in oče sta mi vedno govorila, kako pomembno in lepo je tekmovati za svojo državo."

Joao Sousa 51. igralec sveta
Portugalska je v Kranj pripotovala v najmočnejši zasedbi. Prvi igralec je 51. z lestvice ATP Joao Sousa. Poleg Souse bodo igrali še Gastao Elias (174.), Rui Machado (248.) in Frederico Silva (601.).

V petek sta na sporedu dva dvoboja posameznikov - prvi se bo začel ob 16. uri, v soboto je na vrsti igra dvojic (16.00), v nedeljo pa še dva posamična dvoboja z začetkom ob 15. uri.

Tenisači konec tedna s Portugalci