Aljaž Bedene bo za Veliko Britanijo lahko nastopal le na turnirjih, ne pa tudi v Davisovem pokalu in na olimpijskih igrah. Foto: EPA
Aljaž Bedene bo za Veliko Britanijo lahko nastopal le na turnirjih, ne pa tudi v Davisovem pokalu in na olimpijskih igrah. Foto: EPA

Primer Bedeneta je ITF obravnaval v Moldaviji, igralec pa je tja poslal svojega odvetnika, saj na zaslišanje zaradi udeležbe na turnirjih ni mogel priti.

26-letni Bedene je britansko državljanstvo dobil marca lani, vendar mu ITF ni dovolil nastopanja za britansko reprezentanco na ekipnih teniških tekmovanjih, kot je Davisov pokal, ker je v njem nastopal že za Slovenijo med letoma 2010 in 2012. ITF je pravilo o prepovedi nastopanja igralca za več kot eno državo sprejel na začetku leta 2015. Bedene se je pritožil, ker je postopek pridobivanja britanskega državljanstva začel, še preden je začel veljati pravilnik ITF-ja.

Zdaj je ITF zavrnil njegovo pritožbo, kar pomeni, da vsaj v bližnji prihodnosti Bedene za Veliko Britanijo še ne bo mogel igrati. Selektor britanske ekipe Leon Smith je pred kratkim sicer namignil, da bi nanj kot na drugega igralca ekipe (Bedene je trenutno na 57. mestu lestvice ATP) resno računal, če mu bodo odpravili prepoved.

Velika Britanija brani naslov
Britanci so lani osvojili Davisov pokal na krilih izjemnega Andyja Murrayja. V četrtfinalu jih julija čaka gostovanje v Srbiji.

"Razočaran sem, stvari niso potekale tako, kot sem si želel. Rad bi se zahvalil vsem navijačem in britanski zvezi za podporo, sam pa si bom vzel čas za razmislek, kakšni bodo moji naslednji koraki," je za časnik Daily Mail dejal Bedene.