Prva loparja David Goffin in Andy Murray se bosta pomerila v nedeljo. Foto: EPA
Prva loparja David Goffin in Andy Murray se bosta pomerila v nedeljo. Foto: EPA
V Gentu se obeta zelo izenačen obračun. Foto: EPA

20-letni Edmund, 100. na lestvici ATP, bo v reprezentanci debitiral, s tem bo po letu 2003 in Špancu Felicianu Lopezu postal prvi igralec, ki bo svoj uvodni reprezentančni dvoboj odigral v finalu Davisovega pokala. Letos je na turnirjih najvišje ravni odigral le šest dvobojev, pet jih je izgubil. Selektor angleške reprezentance Leon Smith mu zaupa, saj je Edmund osvojil turnir serije challenger v Buenos Airesu, ki je potekal na pesku.

Belgijci, ki stavijo na peščeno podlago, so nekoliko presenetili z izbiro drugega igralca, saj so strokovnjaki pričakovali, da bo to Steve Darcis. A prednost pred njim je dobil Bemelmans, trenutno 108. igralec sveta (Darcis je 84.).

Belgijci le enkrat v finalu
Reprezentanci sta se zadnjič srečali leta 2012 v Glasgowu, ko so bili Belgijci boljši s 4:1. Gostitelji finala še nikoli niso osvojili Davisovega pokala, leta 1904 so izgubili v finalu. Britanci imajo devet zmag, zadnjič pa so prestižni pokal dvignili leta 1936. V finalu so bili zadnjič leta 1978.

Z Bedenetom bi bile možnosti Britancev večje
Britanci so želeli v finalu igrati tudi z Aljažem Bedenetom, ki se je prebil na 45. mesto na lestvici ATP. 26-letni v Ljubljani rojeni Bedene, ki od leta 2008 živi v britanskem Welwyn Garden Cityju, je letos uspešno pridobil britansko državljanstvo in od takrat naprej igra pod britansko zastavo, pa zaradi novih pravil svoji novi domovini ne bo mogel pomagati v Davisovem pokalu.

Finale, Davisov pokal, Gent, pesek:
BELGIJA - VELIKA BRITANIJA

Petek ob 13.30:
Goffin - Edmund

Bemelmans - A. Murray

Sobota ob 15.00:
Coppejans/Darcis - A. Murray/J. Murray

Nedelja ob 13.00:
Goffin - A. Murray

Bemelmans - Edmund