Marin Čilić, ki je do letošnjega US Opna na grand slamih najdlje prišel do polfinala (Melbourne 2010), je v zadnjem tednu prikazal najboljši tenis v karieri in gladko opravil s tekmeci. Foto: EPA
Marin Čilić, ki je do letošnjega US Opna na grand slamih najdlje prišel do polfinala (Melbourne 2010), je v zadnjem tednu prikazal najboljši tenis v karieri in gladko opravil s tekmeci. Foto: EPA
Kei Nišikori
Kei Nišikori nikakor ni našel prave igre, ki jo je prikazal proti Milošu Raoniću, Stanu Wawrinki in Novaku Đokoviću. Foto: EPA
Goran Ivanišević
Goran Ivanišević, ki je leta 2001 osvojil Wimbledon, je preporodil Čilića. Foto: Reuters
Michael Chang
Michael Chang je le nemočno opazoval finalni obračun, njegov varovanec ni imel možnosti. Foto: EPA
Kei Nišikori, Stan Smith in Marin Čilić
Kei Nišikori in Marin Čilić sta se pred začetkom dvoboja fotografirala s Stanom Smithom. Foto: EPA
Čilić v New Yorku do prvega grand slama

Postal je drugi hrvaški zmagovalec na turnirjih velike četverice, leta 2001 je njegov trener Goran Ivanišević zmagal v Wimbledonu v epskem finalu proti Patricku Rafterju.
Najbolj napeto proti Simonu
Finale je trajal le uro in 54 minut, Čilić je zadel kar 17 asov in 38 "winnerjev". Po izjemno napetem obračunu osmine finala proti Gillesu Simonu, ko se je izvlekel v petih nizih, je ujel življenjsko formo. Tomaša Berdycha, Rogerja Federerja in Nišikorija je ugnal s 3:0 v nizih.
Čilić: Igram najboljši tenis v življenju
"Zelo trdo sem delal v zadnjem letu, še posebej se pozna sodelovanje z Goranom Ivaniševićem, ki mi je vedno dejal, da moram uživati v tenisu. Igram najboljši tenis v življenju. Izpolnile so se mi vse sanje, vse se je poplačalo," je bil navdušen Čilić, ki se je rodil v Međugorju v Bosni in Hercegovini.
Nišikori ni mogel razviti svoje igre
"Marin je igral res odlično, nisem mogel razviti svoje igre. To je grenak poraz, a zadovoljen moram biti s prebojem v finale. Zelo sem se zabaval v teh dveh tednih," ni bil preveč potrt Nišikori, ki se je izbrusil na akademiji Nicka Bolletierija v Bradentonu na Floridi.
Na Japonskem je povzročil pravo teniško evforijo, letos je zmagal v Barceloni in Memphisu. Njegov veliki cilj je bil, da preseže 46. mesto na lestvici ATP, kar je bila najboljša japonska uvrstitev Šuza Macuoke iz leta 1992. Zdaj je postal najbolj priljubljen športnik v domovini in tudi član elitne deseterice.
Preveč napak Japonca v ključnih trenutkih
26-letni Hrvat je začel nervozno, v uvodni igri je naredil nekaj napak in zaostal s 30/40, rešil je priložnost za brejk z odličnim servisom. Nišikori je v šesti igri izgubil servis, Čilić je blestel tudi z močnimi forhendi. Čilić je zanesljivo zadržal prednost do konca. Serviral je tri ase in zadel kar enajst "winnerjev". Prvi niz je trajal 33 minut.
Poker asov Čilića
V drugem nizu je Čilić v tretji igri znova prišel do brejka, ko je Nišikori rešil prvi dve priložnosti Hrvata, nato pa po dolgi izmenjavi žog poslal žogo v avt. V četrti igri je imel Japonec dve priložnosti za izenačenje na 2:2, a se je Čilić znova rešil s sijajnima servisoma. V šesti igri je zadel štiri ase zapored. S pokrom asom je povedel s 4:2. Nišikori je bil šokiran, v naslednji igri je znova naredil preveč napak in Čilić je povedel kar s 5:2. V osmi igri je Hrvat prvič izgubil servis, a se je hitro pobral in po dveh velikih napakah Nišikorija povedel z 2:0 v nizih po uri in desetih minutah.
V težkih trenutkih ga je reševal servis
V četrti igri tretjega niza je Čilić izkoristil drugo priložnost za brejk, potem ko je Nišikori po daljši izmenjavi poslal bekhend v avt. V sedmi igri je Japonec z odlično igro povedel s 15/40, a je Čilić znova rešil obe priložnosti. Najprej je Nišikori slabo vrnil začetni udarec, nato pa je Hrvat zadel še as. Tudi tretje priložnosti najboljši azijski tenisač ni unovčil, žoga je zadela vrh mreže in pristala na njegovi strani. Čilić je povedel s 5:2 in nato zaključil dvoboj z močnim bekhendom. Padel je po tleh in se veselil zmage s trenerjem Ivaniševićem in prijatelji.
Po znižani kazni kot prerojen
Čilić je 24. septembra lani zaradi pozitivnega dopinškega testa dobil devetmesečno prepoved igranja. Pozitiven je bil na prepovedani niketamid. Čilić se je pritožil na Mednarodno športno razsodišče v Lozani, ki je kazen znižalo na štiri mesece.
Pomeni ta finale začetek novega obdobja?
To je bil prvi finale na turnirjih za grand slam po OP-ju Avstralije leta 2005 brez Novaka Đokovića, Rafaela Nadala in Rogerja Federerja. Pred devetimi leti in pol sta se v Melbournu srečala Marat Safin in Lleyton Hewitt.

Finale, moški:
ČILIĆ (HRV/14) - NIŠIKORI (JAP/10)
6:3, 6:3, 6:3

Statistika

Nišikori

Čilić

Prvi servis (%)5152
Asi

2

17

Dvojne napake13
Neizsiljene napake

30

27

Winnerji1938
Osvojene točke6893
Osv. točke na mreži5/811/13
Priložnosti za brejk1/95/11

Zmagovalci OP ZDA v zadnjih 20 letih:
1994 - Andre Agassi (ZDA)
1995 - Pete Sampras (ZDA)
1996 - Pete Sampras (ZDA)
1997 - Patrick Rafter (AVS)
1998 - Patrick Rafter (AVS)
1999 - Andre Agassi (ZDA)
2000 - Marat Safin (RUS)
2001 - Lleyton Hewitt (AVS)
2002 - Pete Sampras (ZDA)
2003 - Andy Roddick (ZDA)
2004 - Roger Federer (ŠVI)
2005 - Roger Federer (ŠVI)
2006 - Roger Federer (ŠVI)
2007 - Roger Federer (ŠVI)
2008 - Roger Federer (ŠVI)
2009 - Juan Martin del Potro (ARG)
2010 - Rafael Nadal (ŠPA)
2011 - Novak Đoković (SRB)
2012 - Andy Murray (VB)
2013 - Rafael Nadal (ŠPA)
2014 - Marin Čilić (HRV)

Čilić v New Yorku do prvega grand slama