Marija Šarapova, ki pred leti ni dobro igrala na pesku, je v zadnjih treh letih prav na tej podlagi najboljša na svetu. Po letu 2012 je znova dvignila pokal. Foto: Reuters
Marija Šarapova, ki pred leti ni dobro igrala na pesku, je v zadnjih treh letih prav na tej podlagi najboljša na svetu. Po letu 2012 je znova dvignila pokal. Foto: Reuters
Marija Šarapova
Šarapova je v drugem tednu Roland Garrosa prikazala najboljšo igro v ključnih trenutkih. Foto: EPA
Sven Grönefeld in Marija Šarapova
Marija se je zahvalila tudi trenerju Svenu Grönefeldu, ki jo je odlično pripravil na težke obračune. Foto: EPA
Simona Halep
Simona Halep se bo kljub porazu na novi teniški lestvici povzpela na 3. mesto, kar je njena najvišja uvrstitev. Foto: EPA
Simona Halep
22-letna Romunka na turnirjih za grand slam pred Parizom nikoli ni prišla dlje od četrtfinala. Do finala ni oddala niti niza. Proti Šarapovi je izgubila vse štiri medsebojne obračune. Zadnji dvoboj, prejšnji mesec na turnirju v Madridu, se je končal z 1:6, 6:2 in 6:3. Foto: Reuters
Romunski navijač
Na osrednjem igrišču je bilo veliko romunskih navijačev. V domovini je Halepova postala prava zvezdnica, gledanost prenosov iz Pariza je rekordna. Foto: EPA

Zadnjih 12 finalnih obračunov Roland Garrosa v ženski konkurenci se je končalo že po dveh nizih, tokrat pa so gledalci videli pravo poslastico. Zadnji napet finalni obračun je bil leta 2001, ko je Jennifer Capriati ugnala Kim Clijsters z 12:10 v odločilnem nizu.
27-letna Šarapova je v drugem tednu izločila Samantho Stosur, Garbine Muguruzo in Eugenie Bouchard, potem ko je vedno izgubila prvi niz. Njena neverjetna želja, nepopustljivost in borbenost so prevladale tudi v finalu.

Prvič v drugem tednu Šarapova dobila uvodni niz
Romunka je že od prve izmenjave začela odločno, v prvi igri je izkoristila prvo priložnost za brejk. Z močnimi udarci z osnovne črte je povzročala velike težave Šarapovi, ki je šele v tretji igri našla pravi ritem. Halepova je blestela tudi z obrambno igro, saj je vračala številne težke žoge. Izmenjave z močnimi udarci so navduševale gledalce, v četrti igri je Šarapova zadela dve izjemni forhend paraleli, nato pa izkoristila četrto priložnost za brejk in izenačila na 2:2.
Zmagovalka Roland Garrosa je ujela pravo formo, po maratonski peti igri je povedla s 3:2, v šesti igri zanesljivo odvzela servis Romunki in povedla s 5:2. V deveti igri je žilava Halepova uspela znižati na 5:4, a je nato znova oddala začetni udarec, po 57 minutah je Šarapova izkoristila drugo zaključno žogo za uvodni niz, ki je navdušil gledalce na stadionu Philippa Chatrierja. V osmini finala, četrtfinalu in polfinalu je Šarapova izgubila uvodni niz.

Vse je kazalo na gladko zmago Rusinje
Rusinja je zalet vzela tudi v drugi niz, kjer je hitro povedla z 2:0. Halepova je uspela izenačiti na 2:2. Gledalci so bili vse bolj na strani Romunke, ki je pri vodstvu s 5:4 servirala za izenačenje na 1:1. Šarapova je z veliko sreče izenačila na 5:5, žoga je zadela vrh mreže in se odbila na stran Romunke. V enajsti igri se je Rusinja vrnila po 0/40, a vseeno izgubila servis, nato pa brez izgubljene točke izsilila podaljšano igro.

Halepova do preobrata v podaljšani igri
V "tie-breaku" je Šarapova povedla s 5:3 in imela celo servis, nato pa je Halepova nanizala štiri točke, dobila je vse dolge izmenjave, Rusinja je delala številne neizsiljene napake.
Šarapova dobila zadnjih osem točk
Pred začetkom odločilnega niza je Marija zapustila igrišče, uspela se je zbrati, saj je zanesljivo dobila uvodno igro na servis Romunke. Halepova je uspela izenačiti na 1:1, a na svoj servis nikakor ni našla prave igre. Šarapova je povedla s 4:2, vse glasneje je pospremila dobre točke. Ko se je že zdelo, da Halepova nima pravega odgovora, je uspela izenačiti na 4:4. V deveti igri je Rusinja brez izgubljene točke prišla do odvzema servisa, nato pa sanjsko zaključila dvoboj, padla na kolena in komaj zadrževala solze.
Najtežji finale v karieri za Marijo
"To je bil moj najtežji finale na turnirjih za grand slam, Simona je igrala izjemno, zasluži si pohvalo. Pred sedmimi leti si zares ne bi mislila, da bom v Parizu najprej osvojila drugi grand slam naslov, na ostalih turnirjih imam le enega. To je uresničitev mojih sanj. V tem trenutku so me povsem prevzela čustva, zato res ne vem, kaj bi lahko še povedala. Na tribunah je bilo veliko Romunov, tudi Rusi so bili, a navijali so precej bolj tiho," je pojasnila sibirska lepotica.

Neverjeten turnir za Halepovo
"To je bil moj prvi grand slam finale. V tem trenutku je zelo težko, a vsekakor si jih želim še več. Ta je bil vsekakor zelo poseben in se mi bo vtisnil v spomin za vse življenje. Marija si velika šampionka in si vsekakor zaslužiš ta naslov, želim ti vse najlepše in srečo v življenju. Za mano je neverjeten turnir, še posebej pa sem vesela sijajne podpore s tribun, zato bi se rada zahvalila vsem Romunom, tako tistim, ki so me spremljali doma, kot tudi vam, ki ste me bodrili s tribun, ste neverjetni," je bila kljub porazu vesela Helpova, s 168 centimetri je kar 20 centimetrov nižja od Šarapove. Postala je prva Romunka po 34 letih, ki je igrala v finalu turnirja za grand slam. Zadnja zmagovalka je bila njena menedžerka Virginia Ruzici leta 1978.

Finale, ženske:
ŠARAPOVA (RUS/7) - HALEP (ROM/4)
6:4, 6:7 (5), 6:4

Statistika

Šarapova

Halep

Prvi servis (%)6464
Asi

3

1

Dvojne napake124
Neizsiljene napake

52

31

Winnerji4620
Osvojene točke120107
Osv. točke na mreži8/116/10
Priložnosti za brejk9/207/13





Zmagovalke Roland Garrosa v zadnjih 30 letih:
1984 Martina Navratilova
1985 Chris Evert Lloyd
1986 Chris Evert Lloyd
1987 Steffi Graf
1988 Steffi Graf
1989 Arantxa Sanchez-Vicario
1990 Monica Seleš
1991 Monica Seleš
1992 Monica Seleš
1993 Steffi Graf
1994 Arantxa Sanchez-Vicario
1995 Steffi Graf
1996 Steffi Graf
1997 Iva Majoli
1998 Arantxa Sanchez-Vicario
1999 Steffi Graf
2000 Mary Pierce
2001 Jennifer Capriati
2002 Serena Williams
2003 Justine Henin-Hardenne
2004 Anastazija Miskina
2005 Justine Henin-Hardenne
2006 Justine Henin-Hardenne
2007 Justine Henin
2008 Ana Ivanović
2009 Svetlana Kuznecova
2010 Francesca Schiavone
2011 Na Li
2012 Marija Šarapova
2013 Serena Williams
2014 Marija Šarapova




Moške dvojice, finale:
BENNETEAU/ROGER-VASSELIN (FRA/11) -
GRANOLLERS/M. LOPEZ (ŠPA/12)
6:3, 7:6 (1)