Juan Martin del Potro je drugič zapored dvignil pokal v Baslu. Foto: Reuters
Juan Martin del Potro je drugič zapored dvignil pokal v Baslu. Foto: Reuters
Juan Martin del Potro
Argentinec se je veselil četrte turnirske zmage v letošnjem letu. Foto: Reuters
Serena Williams
Serena Williams je znova potrdila, da nima prave tekmice. Foto: EPA
Serena potrdila veliko premoč

Dvoboj se je končal po dveh urah in 20 minutah. Del Potro je po tretjem zaporednem slavju nad Federerjem dosegel četrto turnirsko zmago v tem letu, saj je slavil že v finalih Rotterdama, Washingtona in Tokia, skupaj pa je v karieri osvojil 17 turnirskih naslovov.

Federer ostaja pri eni sami zmagi letos, vse tekmece je premagal le na turnirju v Halleju. Švicar, dolgo prvi teniški igralec sveta, si še ni zagotovil nastopa na zaključnem turnirju v Londonu in bo moral počakati na razplet mastersa v Parizu prihodnji teden. Prebiti se mora v osmino finala, v 2. krogu ga čaka zmagovalec obračuna med Kevinom Andersonom in Mihailom Južnim.

Boljši začetek del Potra
Argentinec je v uvodnem nizu prišel do odvzema servisa v osmi igri, povedel je s 5:3 in serviral za zmago v prvem nizu. V deveti igri je 17-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam brez izgubljene točke z brejkom znižal na 5:4. Del Potro je imel pri 15/40 v deseti igri dve žogi za niz, a se je Federer rešil s štirimi zaporednimi točkami. V podaljšani igri je visoki Argentinec povedel s 4:1 in dobil "tie-break" s 7:3 po 54 minutah igre.

V drugem nizu je Federer zaigral precej bolje. Navijači v St. Jakobshalleju so noreli ob brejkih v prvi in sedmi igri. Drugi niz je trajal le 36 minut, ljubljenec občinstva je serviral kar pet asov.

Odločilna prva igra zadnjega niza
V uvodni igri odločilnega niza je Federer povedel s 40/15, potem pa naredil dve dvojni napaki in del Potro je prišel do ključnega odvzema servisa. Branilec naslova je rešil dve priložnosti za brejk Švicarja v drugi igri, nato pa s sijajnimi servisi zadržal prednost do konca.

Lani je del Potro v finalu Basla ugnal Federerja s 6:4, 6:7 in 7:6.

Serena kljub slabemu počutju do nove zmage
Serena Williams je še četrtič v karieri osvojila zaključni turnir najboljših teniških igralk. Prva nosilka je v Carigradu v finalu po dveh urah in desetih minutah igre z 2:6, 6:3 in 6:0 premagala četrto nosilko Kitajko Na Li. Za prvo igralko sveta je bil to 11. osvojeni turnir letos, skupno pa že 57.

"Ne morem verjeti, da sem zmagala. Počutila sem slabo, pozna se mi dolga sezona, bila sem utrujena kot že dolgo ne. A vseeno sem zmagala, ne? To je zagotovo moja najboljša sezona do zdaj," je dejala 32-letna Williamsova, ki je v letošnji sezoni dobila 78 posamičnih dvobojev, le štiri pa izgubila. Zmagala ji je prinesla dobra dva milijona dolarjev nagrade, s tem denarjem pa je postala prva igralka, ki je na sezono z nagradami zaslužila več kot 12 milijonov evrov.

Na Li končala sezono na tretjem mestu
Kitajka je prvi niz dobila po zaslugi dveh odvzemov servisa Williamsovi, nato je v drugem izničila zaostanek 0:3, vendar v nadaljevanju ni dobila več niti igre. V uteho ji bo poleg finančne nagrade tudi pogled na novo lestvico WTA, na kateri bo prvič v karieri na tretjem mestu.

V Carigradu so zaključni turnir pripravili tretjič in zadnjič, od prihodnjega leta se tekmovanje najboljših osmih igralk seli v Singapur.

BASEL, finale
(1.988.835 evrov, trda podlaga)

DEL POTRO (ARG/1) - FEDERER (ŠVI/3)
7:6 (3), 2:6, 6:4



VALENCIA, finale
(2.171.095 evrov, trda podlaga)


JUŽNI (RUS) - FERRER (ŠPA/1)
6:3, 7:5



CARIGRAD, zaključni turnir WTA, finale
(6.000.000 am. dolarjev, trda podlaga)

S. WILLIAMS (ZDA/1) - LI (KIT/4)
2:6, 6:3, 6:0

Dvojice, finale:
HSIEH/PENG (TJV/KIT) - MAKAROVA/VESNINA (RUS)
6:4, 7:5

Serena potrdila veliko premoč