Grega Žemlja je prvi slovenski teniški igralec, ki je zaigral v finalu turnirja serije ATP. Foto: EPA
Grega Žemlja je prvi slovenski teniški igralec, ki je zaigral v finalu turnirja serije ATP. Foto: EPA
Juan Martin del Potro
Juan Martin del Potro je bil v finalu boljši s 7:5, 6:3. Foto: EPA
Sanjski teden Gregorja Žemlje

Najboljši slovenski teniški igralec bo do konca leta igral vsaj še na enem challengerju, na katerega se je prijavil že pred začetkom Dunaja, na turnir višjega ranga pa ni mogel presedlati. 50. mesta na lestvici ATP letos še ne bo mogel "uporabiti", bo pa dividende dolgo časa pobiral naslednje leto, saj bo od januarja do junija branil le 80 točk. Samo na Dunaju jih je prejšnji teden osvojil 150. Z Žemljo se je na Dunaju po finalu pogovarjal novinar Vala 202 Luka Petrič.

Katere so bile pozitivne strani prejšnjega tedna?
Ogromno je pozitivnih stvari. Veliko sem se naučil, veliko doživel, veliko dvobojev zmagal. Proti del Potru se ni izteklo po mojih željah, je pa bil nasprotnik res zelo razpoložen. S svojo igro v finalu sem zadovoljen, še posebej na začetku, ko sem imel pobudo. Treba bo še dodatno analizirati dvoboj in iz njega potegniti še kakšne stvari, na katerih je treba graditi.

Vse dvoboje na Dunaju ste odlično začeli. Prvi četrtfinale, potem polfinale in nato še prvi finale. Ali ni bilo prav nobene živčnosti, treme?
Pred finalom sem bil kar malce živčen. Veliko je bilo različnih zadev z vstopnicami, televizijo, z drugimi obveznostmi. No, čim so se začele prve točke, sem bil maksimalno skoncentiran in odločen, da pokažem svojo najboljšo igro. V takih trenutkih sem se naučil primerno odreagirati.

Kako je sploh potekal dan od polfinalne zmage proti Tipsareviću do začetka finala proti del Potru?
Najprej so bili posamični intervjuji na igrišču pa avtogrami pa televizija pa tiskovna konferenca in nato še en televizijski intervju. Zatem sem se skoncentriral spet na tenis. Opravil sem tek in raztezanje, nato sem se stuširal, in še preden sem pomislil, kaj bom delal naprej, je bila ura skoraj pol devetih. Oba finalista sva se morala pokazati tudi na gala večerji, na kateri so bili vsi ljudje, povezani s turnirjem in sponzorji. Za počitek je bilo malo časa, tudi spal sem relativno slabo, še vedno pa lahko rečem, da sem bil na dvoboju fizično in psihično 100-odstoten.

Kaj je bilo odločilno v finalu?
Menim, da je bil odločilen trenutek pri izidu 4:3, ko sem izgubil svoj servis. Slabše sem odigral dve točki in prepustil nasprotniku malo več pobude. Ko je to začutil, se je vse skupaj prelomilo. Odločilen je bil zaključek prvega niza. Od takrat je bil boljši nasprotnik.

Kako daleč je bil preobrat, podoben tistemu, ki ste ga uprizorili proti Janku Tipsareviću?
Vse svoje servisne igre od brejka na začetku drugega niza sem dobival relativno zlahka. Na njegov servis ni bilo pravih priložnosti. Serviral je dobro, tako da sem čutil razliko od polfinalnega dvoboja.

Zdaj ste 50. na svetovni lestvici in vse se bo spremenilo. Zdaj boste vi plen in drugi lovci.
O tem še nisem razmišljal, ker imam do konca leta v načrtu še dva turnirja, dva challengerja. Treba se bo zmotivirati in oddelati še to do konca, V naslednji sezoni me čakajo nastopi na velikih turnirjih in skušal bom ponoviti take rezultate oziroma se temu približati.

Prejeli ste veliko čestitk. Vam je katera še posebej ostala pri srcu?
Moj zelo dober prijatelj je zapisal: Izogibaj se udarcem med nogami, so zelo atraktivni, a hkrati zelo nezanesljivi. Nekdo mi je napisal, naj se izogibam rezanih udarcev, saj se lahko odbijejo ali levo ali desno.

Sanjski teden Gregorja Žemlje